Trwa ładowanie...
d68iw7e
d68iw7e

Pełnoziarniste pierogi z czerwoną soczewicą i papryką

Przepis

Każda pani domu ma swój przepis na pierogi. Na rodzinny obiad polecamy pełnoziarniste pierożki z dobrze doprawionym farszem z czerwonej soczewicy. Będą znikały z talerza jeden po drugim. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

3.4
(5 głosów)
Oceń:
d68iw7e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Pełnoziarniste pierogi z czerwoną soczewicą i papryką
Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml wrzącej wody

Farsz:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka (lub pół na pół z żółtą)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • duża szczypta wędzonej słodkiej papryki
  • szczypta papryki cayenne (opcjonalnie)
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 suszone pomidory
  • 1-2 łyżki oleju
  • odrobina wody

Do podania na porcję:

  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • gałązka tymianku
  • łyżeczka drobno pokrojonych suszonych pomidorów
  • szczypta czarnuszki
Przepis

Przygotuj farsz: opłucz soczewicę i gotuj ją w podwójnej ilości wody około 10-12 minut, w zależności od rodzaju. Ostudź ją. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony drobno czosnek. Podsmaż przez chwilę, aż czosnek zmięknie. Pokrój paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Dolej odrobinę wody i duś do czasu aż papryka całkowicie zmięknie, około 5-7 minut. Gdy soczewica oraz reszta warzyw ostygła, zmiksuj je lub dobrze rozgnieć. Dodaj przyprawy, pozbawione łodyżek listki tymianku i drobno pokrojone suszone pomidory. Zamieszaj.

Przygotuj ciasto: wstaw wodę do gotowania. Do dużej miski przesiej mąkę. Dolej do niej olej. Zamieszaj.
Wlej do mąki z olejem dopiero co wrzącą wodę i odstaw miskę do czasu aż całość przestygnie, nie będzie już parzyć dłoni. Zajmie to około 10-15 minut. Zagnieć ciasto do momentu aż przestanie przywierać do rąk. Ciasto podziel na kilka części. Kawałki, które czekają włóż do miski w której była mąka i przykryj pokrywką np, od gotującej się już wody na pierogi. Ta czynność zapobiegnie wysychaniu ciasta. Kolejno rozwałkuj kawałki ciasta i wycinaj np. szklanką okręgi o średnicy około 5 cm. Każdy napełń łyżeczką farszu, złóż w pół i zlep brzegi. Każdą partię, czyli po około 10 pierogów wrzuć na wrzącą wodę i gotuj od ich wypłynięcia około 5 minut. Podaj pierogi polane oliwą, posypane listkami tymianku, czarnuszką oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pełnoziarniste pierogi z czerwoną soczewicą i papryką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d68iw7e

Podziel się opinią

2
4
Share
d68iw7e
d68iw7e

d68iw7e
d68iw7e
d68iw7e