Pavlova z owocami granatu i kremem mascarpone

Obraz

Składniki

  • BEZA
  • 5 białek z jajek (L)
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • KREM
  • 250 g śmietanki UHT 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 granat
  • mięta do dekoracji

Przepis

Ubijamy białka jajek. Kiedy zaczną być sztywne, dodajemy po łyżce cukru pudru (gotowa masa powinna być na koniec błyszcząca i sztywna). Na sam koniec wlewamy łyżeczkę soku z cytryny (lub zamieniamy łyżeczką octu winnego).

Przepis

Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 18-20 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni na góra-dół. Bezę pieczemy tak przez 15 minut a potem zniżamy temperaturę do 110 stopni i suszymy ją przez 2,5-3 godziny (najlepiej 3 godziny).

Przepis

Na sztywno ubijamy śmietanę a mascarpone mieszamy z brązowym cukrem. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Masę tę wykładamy na bezie i ozdabiamy miętą oraz granatem. Wstawiamy ją do lodówki na 30 minut. Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇