Patent na frytki. Wystarczy trzymać się prostych zasad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Chrupiące i złociste

Obraz
© 123RF

Obierasz i od razu smażysz ziemniaki? Jest lepszy sposób na frytki. Z frytkami nie ma drogi na skróty. Wykorzystaj nasze porady, a zachwycisz rodzinę i znajomych idealnymi frytkami. Będą chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku.

/ 5Najlepsze na świecie

Obraz
© 123RF

Belgijskie frytki uchodzą za najlepsze na świecie. W czym tkwi ich sekret? To proste. Ziemniaki należy obrać i umyć. Następnie kroimy je w słupki – nożem lub specjalną karbownicą. Cienkie, grubsze - nie ma znaczenia, co kto lubi. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy zimną wodą. Wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 30 minut. To sekret belgijskich szefów kuchni. Dzięki moczeniu wypłuczemy skrobię, a frytki staną się chrupiące. Potem odlewamy wodę, a ziemniaki dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. To bardzo ważne. Jeśli będą mokre, olej podczas smażenia będzie pryskał, a to grozi poparzeniem.

/ 5Tajemnica smażenia

Obraz
© 123RF

Najlepsze frytki są oczywiście smażone w głębokim oleju. Jeśli nie macie w domu frytkownicy, bez obaw, pyszne frytki można przygotować w zwykłym garnku. Najlepiej z grubym dnem. Wlewamy olej (np. rzepakowy) i rozgrzewamy go do 140 stopni. Frytki smażymy partiami. Jeśli wrzucimy zbyt dużo, temperatura obniży się, a ziemniaki wchłoną więcej tłuszczu. Frytki smażymy, aż staną się szkliste (ok. 10 minut). Następnie wyciągamy je i osączamy na sitku. Po chwili rozgrzewamy olej do 190 stopni i ponownie wrzucamy porcje frytek. Smażymy jeszcze 7-10 minut. Mają być złociste i chrupiące.

/ 5Sekretny składnik

Obraz
© 123RF

Przygotowując frytki w domu, możesz również wykorzystać patent, stosowany w restauracjach McDonald's. Przed smażeniem posyp frytki 2 łyżkami skrobi kukurydzianej. Następnie smaż partiami w głębokim tłuszczu, aż staną się złociste. Po usmażeniu najlepiej wyłożyć na chwilę na papierowy ręcznik, by odsączyć olej.

/ 5Jak odgrzać frytki?

Obraz
© 123RF | 123rf

Ziemniaki zawierają sporo wody. Po podgrzaniu w piekarniku czy kuchence mikrofalowej stają się wodniste. Para wodna nie ma gdzie uciec i odgrzewane w piekarniku czy mikrofalówce po prostu się gotują. Aby móc się cieszyć złocistymi i chrupiącymi frytkami, które zostały ci z obiadu, schłódź je najszybciej, jak to jest możliwe. Umieść je pojemniku, ale nie zamykaj szczelnie. Pozbawienie ich dostępu powietrza spowoduje namnażanie bakterii. Jak je odgrzewać? Przede wszystkim dokładnie je osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Możesz je także delikatnie oprószyć solą, by wyciągnąć nadmiar wilgoci. Podgrzewamy je w taki sposób, by pozbyć się wody, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest usmażenie w głębokim tłuszczu. Możesz również użyć suchej teflonowej patelni, posmarowanej jedynie odrobiną oleju.

Wybrane dla Ciebie
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej