Trwa ładowanie...

Patelnie – jak wybrać najlepszy model?

Patelnia to naczynie, które jest niezbędne w każdej kuchni. Zanim zdecydujesz się na zakup danego modelu, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Sprawdź, jak wybierać dobre patelnie!

Artykuł sponsorowany
Patelnie – jak wybrać najlepszy model?Patelnie – jak wybrać najlepszy model?Źródło: materiały partnera
d4fh74z
d4fh74z
  1. Patelnie aluminiowe – praktyczny wybór w atrakcyjnej cenie
  2. Patelnie stalowe – wytrzymałość i odporność na uszkodzenia
  3. Patelnie żeliwne – doskonała trwałość
  4. Patelnia – z jaką powłoką?
  5. Cechy dobrej patelni – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
  6. Patelnie do zadań specjalnych

Dobra patelnia jest potrzebna w każdym domu. Pozwala na wygodne przygotowywanie różnorodnych dań. Jeżeli zastanawiasz się, jaką patelnię warto wybrać, koniecznie zapoznaj się z poniższymi informacjami!

Patelnie aluminiowe – praktyczny wybór w atrakcyjnej cenie

Na rynku dostępny jest ogromny wybór patelni, które wykonane są z różnego rodzaju materiałów. Jednym z najpopularniejszych typów są patelnie aluminiowe. Mają one wiele zalet. Przede wszystkim są lekkie, wygodne w użytkowaniu i można je kupić w atrakcyjnej cenie. Takie patelnie są też bardzo praktyczne, ponieważ łatwo się nagrzewają. Warto pamiętać, że każda patelnia aluminiowa powinna być pokryta powłoką, gdyż aluminium jest szkodliwe dla zdrowia i nie powinno mieć kontaktu z jedzeniem. Jeżeli szukasz wysokiej jakości patelni aluminiowej, warto wybierać patelnie w RTV Euro AGD.

Patelnie stalowe – wytrzymałość i odporność na uszkodzenia

Kolejnym rodzajem są patelnie stalowe. Ich dużą zaletą jest wytrzymałość na uszkodzenia, wysokie temperatury i korozję. Odpowiednio użytkowana patelnia stalowa może służyć przez wiele lat. Takie patelnie są dość ciężkie i nagrzewają się dłużej niż te wykonane z aluminium. Warto pamiętać, że patelnie stalowe wymagają większej ilości tłuszczu do smażenia. Do niewątpliwych zalet takich patelni można zaliczyć możliwość mycia w zmywarce. 

Patelnie żeliwne – doskonała trwałość

Patelnie żeliwne to najbardziej trwałe patelnie dostępne na rynku. Są bardzo ciężkie, ale jednocześnie bardzo solidne. Dzięki wykonaniu z naturalnego materiału są bezpieczne dla zdrowia. Podobnie jak patelnie stalowe wymagają większej ilości tłuszczu do przyrządzania potraw i dość długo się nagrzewają, ale jednocześnie długo utrzymują temperaturę. Dzięki temu doskonale sprawdzą się do podawania potraw na ciepło. Ich niewątpliwą zaletą jest równomierne podgrzewanie potraw bez ryzyka przypalenia. Ogromną zaletą patelni żeliwnych jest również to, że podczas smażenia wydzielają żelazo. Jest to szczególnie ważne dla osób, które zmagają się z niedoborem tego pierwiastka w organizmie. Jeżeli jesteś właścicielem patelni żeliwnej, pamiętaj o tym, aby obchodzić się z nią delikatnie. Takie patelnie mimo trwałej konstrukcji nie są odporne na stłuczenia.

d4fh74z

Patelnia – z jaką powłoką?

W sklepach dostępne są patelnie z różnymi rodzajami powłok. Najbardziej popularne są patelnie z powłoką teflonową, tytanową i ceramiczną. Patelnie pokryte takimi powłokami są nieprzywierające, dzięki czemu są bardzo praktyczne i wygodne w użytkowaniu. Można je łatwo umyć oraz smażyć na nich potrawy nawet bez użycia tłuszczu. Powłoka teflonowa umożliwia wygodne smażenie potraw bez przywierania. Nie jest jednak odporna na zarysowania, dlatego podczas smażenia należy używać drewnianych lub silikonowych łopatek. Dużą zaletą patelni teflonowych jest ich atrakcyjna cena. Z kolei powłoka tytanowa jest odporna na zarysowania, dzięki czemu korzystając z pokrytej nią patelni można korzystać z metalowych sztućców. Patelnie z powłoką tytanową, podobnie jak te z powłoką teflonową, nie powodują przywierania potraw podczas smażenia. Wadą patelni tytanowych może być jednak dość wysoka cena. Bardzo praktyczny wybór to również patelnie ceramiczne, które są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Powłoka ceramiczna jest odporna na zarysowania i nie powoduje przywierania potraw podczas smażenia. Powierzchnia takiej patelni nagrzewa się równomiernie i długo podtrzymuje ciepło potraw.

Cechy dobrej patelni – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Przy zakupie patelni warto zwracać uwagę na modele wykonane z solidnych materiałów, pokryte powłokami nieprzywierającymi. Warto zdecydować się na wybór patelni, która będzie łatwa w czyszczeniu. Ważnym czynnikiem wyboru patelni powinien być również jej uchwyt. Aby patelnia była komfortowa w użytkowaniu, powinien być on do niej solidnie przymocowany i poręczny. Patelnie doskonałej jakości znajdziesz w sklepie RTV Euro AGD.

Patelnie do zadań specjalnych

W sklepach dostępny jest duży wybór patelni do specjalnych zastosowań. Bardzo często wybierane są przede wszystkim płaskie patelnie do naleśników z płytkimi brzegami, które umożliwiają łatwe przygotowanie tej pysznej potrawy. Dużą popularnością cieszą się także patelnie ze specjalnymi otworami do smażenia jajek sadzonych oraz dwustronne patelnie do omletów. Ciekawą propozycją są również patelnie grillowe, umożliwiające smażenie mięs i warzyw z użyciem minimalnej ilości tłuszczu. Potrawy przyrządzone przy pomocy takiej patelni wyglądają tak, jakby zostały przygotowane na tradycyjnym grillu.

Zakup patelni, która będzie trwała i wygodna w użytkowaniu, nie jest łatwy. Ogromna ilość dostępnych na rynku modeli nie ułatwia wyboru. Na szczęście istnieją pewne wskazówki, dzięki którym z łatwością dobierzesz patelnię dopasowaną do Twoich potrzeb.

Artykuł sponsorowany
d4fh74z
d4fh74z
Więcej tematów