Patelnia patelni nierówna. Rodzaje i tworzywo

Współczesne patelnie różnią się konstrukcją, przeznaczeniem, a także tworzywem. Zastanawiasz się nad typem dla siebie? Przejrzyj poniższe wskazówki oraz propozycje dobrych i trwałych egzemplarzy.

Na patelni możemy nie tylko smażyć, ale też dusić i gotować w niewielkiej ilości wody
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Patelnie dzieli się przede wszystkim względem dwóch kryteriów. Pierwszy z nich dotyczy tworzywa, drugi zaś kształtu i przeznaczenia. Przy wyborze odpowiedniego modelu warto brać pod uwagę oba. Być może potrzebujemy głębokiej patelni nie tyle do smażenia, ale też duszenia. I nie tylko na gaz, ale również na indukcję. Jeśli szukasz czegoś dla siebie, przejrzyj poniższe propozycje. Teraz kupisz je w promocyjnych cenach w ramach zimowej wyprzedaży.

Głęboka, grillowa, do naleśników

Standardowa patelnia wielofunkcyjna jest okrągła, ma gładkie dno i służy przede wszystkim do smażenia. Jeśli szukamy specjalnego modelu z niewysoką krawędzią, możemy wybrać patelnię do naleśników, która jest również dość lekka. Przeciwieństwem patelni do naleśników jest głęboki wok, czyli specjalny rodzaj patelni ze zwężanym, gładkim dnem, który przypomina garnek i w zasadzie służy głównie do gotowania lub duszenia. Wok jest stosunkowo duży i ciężki, ale nadaje się idealnie do potraw azjatyckich.

Producenci oferują również patelnie ze specjalnym, wyprofilowanym dnem ułatwiającym smażenie niektórych potraw. Są to np. modele grillowe, które zawierają charakterystyczne podłużne wypustki i mają zazwyczaj prostokątny kształt. W sklepach znajdziemy również patelnie do jajek z okrągłymi wgłębieniami na dnie. Niektóre modele mają również pomysłowe kształty, pozwalające przygotować oryginalny posiłek dla dzieci.

Ciekawym rozwiązaniem jest patelnia z kominem. Z pozoru wygląda jak tradycyjny model, ale na środku znajduje się wyprofilowane wzniesienie z niewielkimi otworami, które dobrze rozprowadza ciepło po dnie. To daje efekt podobny do gotowania na parze, co przysłuży się osobom chcącym żyć zdrowo.

Żeliwna, miedziana, teflonowa

Najbardziej popularne i stosunkowo tanie są patelnie pokryte powłoką teflonową. Teflon pozwala smażyć bez użycia tłuszczu (lub z niewielką ilością), jest też śliski i gładki, jednak mogą na nim powstawać rysy. Dlatego też rekomenduje się używanie silikonowych lub drewnianych łopatek do mieszania i przewracania produktów podczas gotowania czy smażenia. Teflon nie przywiera i jest łatwy w czyszczeniu.

Jednak nie tylko teflon rządzi na rynku. Jeśli szukasz równie dobrej, a może nawet lepszej alternatywy, możesz wybrać np. patelnię z powłoką ceramiczną. Patelnie ceramiczne wykonuje się z wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze minerałów oraz gliny, dzięki czemu są odporne na uszkodzenia (ale nie na zbyt wysoką temperaturę, dlatego trzeba uważać, by ich nie przegrzać). Warto wiedzieć, że równomiernie się rozgrzewają, są naturalne i długo utrzymują ciepło potraw. Patelnie ceramiczne zwykle wymagają użycia niewielkiej ilości tłuszczu, ale są nieprzywierające oraz trwałe, podobnie jak teflon. Zaleca się jednak używanie silikonowych i drewnianych sztućców.

Innym wyborem może być patelnia tytanowa. Tytan kojarzy nam się z czymś mocnym i niezniszczalnym, a więc i patelnie tytanowe charakteryzują się niesamowitą trwałością. Tytan nie rdzewieje, nie odkształca się, jest bardzo łatwy w czyszczeniu i odporny na bardzo wysokie temperatury. Patelnie z tego tworzywa można nawet stosować do pieczenia w piekarniku. Warto jednak wiedzieć, że są najdroższą opcją na rynku.

Jeśli cenisz klasykę, możesz wybrać patelnię żeliwną. Jej największym atutem jest solidność, dlatego posłuży nam wiele lat. Jest także wysoce odporna na temperaturę, chociaż długo się nagrzewa, i nadaje się na kuchenki indukcyjne oraz do piekarnika. Żeliwo jest ciężkie i drogie, ale wydaje się, że zalety przewyższają wady, zwłaszcza jeżeli potrzebujesz naczynia naprawdę uniwersalnego. Patelnia żeliwna podkreśla smak potraw, ale nie należy przechowywać w niej kwaśnych produktów. Jeśli jednak szukasz czegoś ekskluzywnego, możesz wybrać patelnię miedzianą, która jest ceniona wśród profesjonalistów. Taka patelnia bardzo dobrze przewodzi ciepło, jest trwała jak stal, ale ma też swoją cenę.

Tańszą opcją jest patelnia ze stali nierdzewnej. Stal jest wysoce odporna na szorowanie, zadrapania i rdzewienie, również wolno oddaje ciepło. Nadaje się także do indukcji i piekarników. Jej główną wadą jest to, że wymaga użycia tłuszczu, a zanim położymy potrawę na dno, trzeba ten tłuszcz dobrze rozgrzać, by zapobiec przywieraniu.

Artykuł powstał we współpracy z Allegro.

Wybrane dla Ciebie

Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia