Trwa ładowanie...

Patelnia patelni nierówna. Rodzaje i tworzywo

Współczesne patelnie różnią się konstrukcją, przeznaczeniem, a także tworzywem. Zastanawiasz się nad typem dla siebie? Przejrzyj poniższe wskazówki oraz propozycje dobrych i trwałych egzemplarzy.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Patelnia patelni nierówna. Rodzaje i tworzywoŹródło: Shutterstock.com
d1u2dr4
d1u2dr4

Patelnie dzieli się przede wszystkim względem dwóch kryteriów. Pierwszy z nich dotyczy tworzywa, drugi zaś kształtu i przeznaczenia. Przy wyborze odpowiedniego modelu warto brać pod uwagę oba. Być może potrzebujemy głębokiej patelni nie tyle do smażenia, ale też duszenia. I nie tylko na gaz, ale również na indukcję. Jeśli szukasz czegoś dla siebie, przejrzyj poniższe propozycje. Teraz kupisz je w promocyjnych cenach w ramach zimowej wyprzedaży.

Głęboka, grillowa, do naleśników

Standardowa patelnia wielofunkcyjna jest okrągła, ma gładkie dno i służy przede wszystkim do smażenia. Jeśli szukamy specjalnego modelu z niewysoką krawędzią, możemy wybrać patelnię do naleśników, która jest również dość lekka. Przeciwieństwem patelni do naleśników jest głęboki wok, czyli specjalny rodzaj patelni ze zwężanym, gładkim dnem, który przypomina garnek i w zasadzie służy głównie do gotowania lub duszenia. Wok jest stosunkowo duży i ciężki, ale nadaje się idealnie do potraw azjatyckich.

Producenci oferują również patelnie ze specjalnym, wyprofilowanym dnem ułatwiającym smażenie niektórych potraw. Są to np. modele grillowe, które zawierają charakterystyczne podłużne wypustki i mają zazwyczaj prostokątny kształt. W sklepach znajdziemy również patelnie do jajek z okrągłymi wgłębieniami na dnie. Niektóre modele mają również pomysłowe kształty, pozwalające przygotować oryginalny posiłek dla dzieci.

d1u2dr4

Ciekawym rozwiązaniem jest patelnia z kominem. Z pozoru wygląda jak tradycyjny model, ale na środku znajduje się wyprofilowane wzniesienie z niewielkimi otworami, które dobrze rozprowadza ciepło po dnie. To daje efekt podobny do gotowania na parze, co przysłuży się osobom chcącym żyć zdrowo.

Żeliwna, miedziana, teflonowa

Najbardziej popularne i stosunkowo tanie są patelnie pokryte powłoką teflonową. Teflon pozwala smażyć bez użycia tłuszczu (lub z niewielką ilością), jest też śliski i gładki, jednak mogą na nim powstawać rysy. Dlatego też rekomenduje się używanie silikonowych lub drewnianych łopatek do mieszania i przewracania produktów podczas gotowania czy smażenia. Teflon nie przywiera i jest łatwy w czyszczeniu.

Jednak nie tylko teflon rządzi na rynku. Jeśli szukasz równie dobrej, a może nawet lepszej alternatywy, możesz wybrać np. patelnię z powłoką ceramiczną. Patelnie ceramiczne wykonuje się z wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze minerałów oraz gliny, dzięki czemu są odporne na uszkodzenia (ale nie na zbyt wysoką temperaturę, dlatego trzeba uważać, by ich nie przegrzać). Warto wiedzieć, że równomiernie się rozgrzewają, są naturalne i długo utrzymują ciepło potraw. Patelnie ceramiczne zwykle wymagają użycia niewielkiej ilości tłuszczu, ale są nieprzywierające oraz trwałe, podobnie jak teflon. Zaleca się jednak używanie silikonowych i drewnianych sztućców.

d1u2dr4

Innym wyborem może być patelnia tytanowa. Tytan kojarzy nam się z czymś mocnym i niezniszczalnym, a więc i patelnie tytanowe charakteryzują się niesamowitą trwałością. Tytan nie rdzewieje, nie odkształca się, jest bardzo łatwy w czyszczeniu i odporny na bardzo wysokie temperatury. Patelnie z tego tworzywa można nawet stosować do pieczenia w piekarniku. Warto jednak wiedzieć, że są najdroższą opcją na rynku.

Jeśli cenisz klasykę, możesz wybrać patelnię żeliwną. Jej największym atutem jest solidność, dlatego posłuży nam wiele lat. Jest także wysoce odporna na temperaturę, chociaż długo się nagrzewa, i nadaje się na kuchenki indukcyjne oraz do piekarnika. Żeliwo jest ciężkie i drogie, ale wydaje się, że zalety przewyższają wady, zwłaszcza jeżeli potrzebujesz naczynia naprawdę uniwersalnego. Patelnia żeliwna podkreśla smak potraw, ale nie należy przechowywać w niej kwaśnych produktów. Jeśli jednak szukasz czegoś ekskluzywnego, możesz wybrać patelnię miedzianą, która jest ceniona wśród profesjonalistów. Taka patelnia bardzo dobrze przewodzi ciepło, jest trwała jak stal, ale ma też swoją cenę.

Tańszą opcją jest patelnia ze stali nierdzewnej. Stal jest wysoce odporna na szorowanie, zadrapania i rdzewienie, również wolno oddaje ciepło. Nadaje się także do indukcji i piekarników. Jej główną wadą jest to, że wymaga użycia tłuszczu, a zanim położymy potrawę na dno, trzeba ten tłuszcz dobrze rozgrzać, by zapobiec przywieraniu.

Artykuł powstał we współpracy z Allegro.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1u2dr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj