Pasta z fasoli. Wegański smalec - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.daylicooking.pl
Podziel się

Najprostsza wersja pasty z fasoli, zwanej wegańskim smalcem. Obowiązkowo zrobiona z cebulką, czosnkiem i jabłkiem, czyli dodatkami, które nadadzą aromatu całej potrawie. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Daylicooking".

Składniki
  • 200 g suchej białej fasoli
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 duże kwaśne i twarde jabłko lub 2 mniejsze
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie:
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Przepis

Fasolę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Namoczoną ugotować do miękkości i wystudzić. Zmiksować blenderem lub zmielić przez maszynkę. Można także potłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale wtedy pasta nie wyjdzie aż taka gładka. Do zmielonej fasoli dolać tyle wody z gotowania, aby nie była za bardzo zbita i dawała się później łatwo rozsmarować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w średniej grubości kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę na lekko złoty kolor, a następnie dodać czosnek i jabłko. Wszystko razem wymieszać i smażyć przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać do zmielonej fasoli. Wszystko razem wymieszać, przyprawić lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Przechowywać w lodówce.
Zobacz także: bułki zapiekane z jajkiem, szynką i mozzarellą

Zobacz także wideo: Bezmięsny mięsny, czyli wędliny dla wegetarian

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne