Pasta z fasoli. Wegański smalec
Najprostsza wersja pasty z fasoli, zwanej wegańskim smalcem. Obowiązkowo zrobiona z cebulką, czosnkiem i jabłkiem, czyli dodatkami, które nadadzą aromatu całej potrawie. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 200 g suchej białej fasoli
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 duże kwaśne i twarde jabłko lub 2 mniejsze
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie:
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Fasolę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Namoczoną ugotować do miękkości i wystudzić. Zmiksować blenderem lub zmielić przez maszynkę. Można także potłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale wtedy pasta nie wyjdzie aż taka gładka. Do zmielonej fasoli dolać tyle wody z gotowania, aby nie była za bardzo zbita i dawała się później łatwo rozsmarować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w średniej grubości kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę na lekko złoty kolor, a następnie dodać czosnek i jabłko. Wszystko razem wymieszać i smażyć przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać do zmielonej fasoli. Wszystko razem wymieszać, przyprawić lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Przechowywać w lodówce.
Zobacz także: bułki zapiekane z jajkiem, szynką i mozzarellą
src="https://d.wpimg.pl/500689407--1242090049/bulki.jpg"/>
Zobacz także wideo: Bezmięsny mięsny, czyli wędliny dla wegetarian
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze