Pasta z fasoli. Wegański smalec

Najprostsza wersja pasty z fasoli, zwanej wegańskim smalcem. Obowiązkowo zrobiona z cebulką, czosnkiem i jabłkiem, czyli dodatkami, które nadadzą aromatu całej potrawie. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Daylicooking".

Pasta z fasoli. Wegański smalecPasta z fasoli. Wegański smalec
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 200 g suchej białej fasoli
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 duże kwaśne i twarde jabłko lub 2 mniejsze
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie:
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki

Przepis

Fasolę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Namoczoną ugotować do miękkości i wystudzić. Zmiksować blenderem lub zmielić przez maszynkę. Można także potłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale wtedy pasta nie wyjdzie aż taka gładka. Do zmielonej fasoli dolać tyle wody z gotowania, aby nie była za bardzo zbita i dawała się później łatwo rozsmarować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w średniej grubości kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę na lekko złoty kolor, a następnie dodać czosnek i jabłko. Wszystko razem wymieszać i smażyć przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać do zmielonej fasoli. Wszystko razem wymieszać, przyprawić lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Przechowywać w lodówce.
Zobacz także: bułki zapiekane z jajkiem, szynką i mozzarellą

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu