Panierowanie kotletów. Wiele osób popełnia ten błąd

Soczysty kotlet w chrupiącej panierce, gotowane ziemniaki i ulubiona surówka to klasyczny zestaw obiadowy. Niestety często zdarza się, że panierka odkleja się od mięsa lub szybko się przypala w trakcie smażenia. Na szczęście jest prosty sposób, by uniknąć kulinarnej wpadki.

Panierowane kotletyDzięki panierce potrawy nabierają chrupkości i atrakcyjnego wyglądu
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Panierowanie kotletów – częsty błąd

Kotlety czy ryby będą chrupiące, a panierka ładnie przylegająca, jeśli zastosujemy kilka ważnych zasad. Mrożone mięso czy rybę przed usmażeniem musimy dokładnie rozmrozić, a potem osączyć z wody. Wiele osób o tym zapomina i zaczyna panierować wilgotne kawałki mięsa lub ryby. W efekcie panierka zaczyna się oddzielać w trakcie smażenia.

Kolejny problem to zbyt zimny tłuszcz. Obtoczone w panierce kawałki wrzucajmy na dobrze rozgrzany tłuszcz - dania powinny być w nim zanurzone do połowy. Jeśli pokryliśmy je nasionami czy płatkami, tłuszcz musi być średnio rozgrzany, ponieważ w przeciwnym razie potrawa się przypali.

Kawałek mięsa przewróćmy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy z jednej strony będzie usmażony. Przygotowane smakołyki zdejmijmy z patelni i osączmy na papierowych serwetkach z nadmiaru tłuszczu.

5 wyjątkowych panierek do ryby

Tradycyjna panierka

Tradycyjną panierkę przygotowuje się z mąki, jajka i bułki tartej. Bułka to bardzo istotny składnik. Najlepiej, jeśli zrobimy ją sami w domu, wykorzystując suche, ale absolutnie nie nadpleśniałe bułki. W kupowanej w sklepie bułce tartej znajdują się bowiem także okruchy słodkiego ciasta czy chleba. Nie tylko zmieniają one smak kotleta, ale również szybciej się przypalają.

Bułkę tartą możemy zastąpić innymi składnikami: sezamem (pasuje do filetów z kurczaka i ryby), płatkami migdałów (dobrze komponują się z rybą i wieprzowiną), pestkami dyni i słonecznika (poprawią smak kotletów mielonych i schabowych), płatkami owsianymi czy kukurydzianymi (do kotletów drobiowych i wieprzowych) albo drobno posiekanymi orzechami (najlepiej sprawdzają się włoskie i arachidowe).

W Polsce coraz większą popularnością cieszy się ostatnio panko. Jest przygotowywana m.in. z mąki pszennej, wody, oleju palmowego, drożdży i miodu. Nadaje się do ryb, owoców morza i kotletów wieprzowych.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯