Jak usmażyć rybę na patelni? Będzie jeszcze smaczniejsza niż nad morzem

Ceny ryb w nadmorskich smażalniach przyprawiają o zawrót głowy. Jednak pyszną rybkę w chrupiącej złocistej panierce bz trudu przygotujemy w domu. Jak to zrobić?

Smażona rybaPolacy uwielbiają smażone rybę
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Wybierając ryby, zwróćmy uwagę, by były świeże. Najlepsze będą oczywiście surowe, najlepiej świeżo złowione, ewentualne schłodzone. Wybierajmy filety, steki lub ryby, z których możemy się szybko pozbyć kręgosłupa. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli ją wcześniej zamarynujemy lub przyprawimy.

W Polsce najbardziej lubimy jest rybę smażoną w panierce. Jak ją przygotować? Przed przystąpieniem do smażenia, dokładnie osuszamy rybę papierowym ręcznikiem. To ważne, ponieważ, jeśli mięso będzie zbyt wilgotne, panierka będzie odpadała w trakcie smażenia.

Oczyszczoną, lekko przyprawioną rybę, obtaczamy tylko w jajku i bułce tartej i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy niezbyt długo - po kilka minut z każdej strony, żeby ryby nie przesuszyć.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Usmażoną rybę przekładamy na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ryba w panierce, nawet po odsączeniu, z pewnością nie jest jednak daniem dietetycznym. Jeśli ktoś pilnuje kalorii, powinien z panierki zrezygnować albo w ogóle postawić na rybę pieczoną w folii lub gotowaną na parze.

Smażoną rybę podajemy z frytkami, ziemniakami z wody lub ryżem. Do tego surówka z kiszonej kapusty.

Najlepsza panierka do ryby

W czym panierować rybę? Możemy ją obtoczyć jedynie w mące lub jeszcze w jajku i tartej bułce. Kwestia gustu. Możemy również użyć pokruszonych krakersów, płatków migdałowych, mielonych orzechów, płatków kukurydzianych czy owsianych. Warto jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym ryba usmaży się na piękny złoty kolor, w środku będzie soczysta, a na zewnątrz chrupiąca.

Jeśli decydujemy się na usmażenie ryby jedynie w mące, warto mąkę pszenną wymieszać w proporcji 1:1 z kukurydzianą. Rybę wrzucamy na mocno rozgrzany olej rzepakowy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy, by przed włożeniem kawałków ryby do tłuszczu, otrzepać go z nadmiaru mąki, ponieważ ta będzie szybko przypalać.

Smażona ryba
© Getty Images

Dorsz smażony w panierce - przepis

Składniki:

  • ok. 400 g fileta z dorsza
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleczka kokosowego (wstrząśnij i dobrze wymieszaj mleczko, aby śmietanka i woda się połączyły, bo czasami śmietanka zbiera się na wierzchu)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Przygotuj większą patelnię. Wlej olej na głębokość około 1,5 cm, średni gaz. Dorsza oprósz solą, białym pieprzem i dwiema łyżkami mąki. Musi być obtoczony cały w mące.
  • W miseczce wymieszaj jajko, resztę mąki,mleczko kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
  • Zanurzamy dorsza w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny