Trwa ładowanie...

Jak usmażyć rybę na patelni? Będzie jeszcze smaczniejsza niż nad morzem

Ceny ryb w nadmorskich smażalniach przyprawiają o zawrót głowy. Jednak pyszną rybkę w chrupiącej złocistej panierce bz trudu przygotujemy w domu. Jak to zrobić?

Share
Polacy uwielbiają smażone rybęPolacy uwielbiają smażone rybęŹródło: Getty Images
d3qeq1a

Wybierając ryby, zwróćmy uwagę, by były świeże. Najlepsze będą oczywiście surowe, najlepiej świeżo złowione, ewentualne schłodzone. Wybierajmy filety, steki lub ryby, z których możemy się szybko pozbyć kręgosłupa. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli ją wcześniej zamarynujemy lub przyprawimy.

W Polsce najbardziej lubimy jest rybę smażoną w panierce. Jak ją przygotować? Przed przystąpieniem do smażenia, dokładnie osuszamy rybę papierowym ręcznikiem. To ważne, ponieważ, jeśli mięso będzie zbyt wilgotne, panierka będzie odpadała w trakcie smażenia.

Oczyszczoną, lekko przyprawioną rybę, obtaczamy tylko w jajku i bułce tartej i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy niezbyt długo - po kilka minut z każdej strony, żeby ryby nie przesuszyć.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Usmażoną rybę przekładamy na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ryba w panierce, nawet po odsączeniu, z pewnością nie jest jednak daniem dietetycznym. Jeśli ktoś pilnuje kalorii, powinien z panierki zrezygnować albo w ogóle postawić na rybę pieczoną w folii lub gotowaną na parze.

d3qeq1a

Smażoną rybę podajemy z frytkami, ziemniakami z wody lub ryżem. Do tego surówka z kiszonej kapusty.

Najlepsza panierka do ryby

W czym panierować rybę? Możemy ją obtoczyć jedynie w mące lub jeszcze w jajku i tartej bułce. Kwestia gustu. Możemy również użyć pokruszonych krakersów, płatków migdałowych, mielonych orzechów, płatków kukurydzianych czy owsianych. Warto jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym ryba usmaży się na piękny złoty kolor, w środku będzie soczysta, a na zewnątrz chrupiąca.

Jeśli decydujemy się na usmażenie ryby jedynie w mące, warto mąkę pszenną wymieszać w proporcji 1:1 z kukurydzianą. Rybę wrzucamy na mocno rozgrzany olej rzepakowy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy, by przed włożeniem kawałków ryby do tłuszczu, otrzepać go z nadmiaru mąki, ponieważ ta będzie szybko przypalać.

Smażona ryba Getty Images
Źródło: Getty Images

Dorsz smażony w panierce - przepis

Składniki:

  • ok. 400 g fileta z dorsza
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleczka kokosowego (wstrząśnij i dobrze wymieszaj mleczko, aby śmietanka i woda się połączyły, bo czasami śmietanka zbiera się na wierzchu)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Przygotuj większą patelnię. Wlej olej na głębokość około 1,5 cm, średni gaz. Dorsza oprósz solą, białym pieprzem i dwiema łyżkami mąki. Musi być obtoczony cały w mące.
  • W miseczce wymieszaj jajko, resztę mąki,mleczko kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
  • Zanurzamy dorsza w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3qeq1a
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qeq1a
Więcej tematów