WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Jak usmażyć rybę na patelni? Będzie jeszcze smaczniejsza niż nad morzem

Ceny ryb w nadmorskich smażalniach przyprawiają o zawrót głowy. Jednak pyszną rybkę w chrupiącej złocistej panierce bz trudu przygotujemy w domu. Jak to zrobić?

Smażona rybaPolacy uwielbiają smażone rybę
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta
14

Wybierając ryby, zwróćmy uwagę, by były świeże. Najlepsze będą oczywiście surowe, najlepiej świeżo złowione, ewentualne schłodzone. Wybierajmy filety, steki lub ryby, z których możemy się szybko pozbyć kręgosłupa. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli ją wcześniej zamarynujemy lub przyprawimy.

W Polsce najbardziej lubimy jest rybę smażoną w panierce. Jak ją przygotować? Przed przystąpieniem do smażenia, dokładnie osuszamy rybę papierowym ręcznikiem. To ważne, ponieważ, jeśli mięso będzie zbyt wilgotne, panierka będzie odpadała w trakcie smażenia.

Oczyszczoną, lekko przyprawioną rybę, obtaczamy tylko w jajku i bułce tartej i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy niezbyt długo - po kilka minut z każdej strony, żeby ryby nie przesuszyć.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Usmażoną rybę przekładamy na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ryba w panierce, nawet po odsączeniu, z pewnością nie jest jednak daniem dietetycznym. Jeśli ktoś pilnuje kalorii, powinien z panierki zrezygnować albo w ogóle postawić na rybę pieczoną w folii lub gotowaną na parze.

Smażoną rybę podajemy z frytkami, ziemniakami z wody lub ryżem. Do tego surówka z kiszonej kapusty.

Najlepsza panierka do ryby

W czym panierować rybę? Możemy ją obtoczyć jedynie w mące lub jeszcze w jajku i tartej bułce. Kwestia gustu. Możemy również użyć pokruszonych krakersów, płatków migdałowych, mielonych orzechów, płatków kukurydzianych czy owsianych. Warto jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym ryba usmaży się na piękny złoty kolor, w środku będzie soczysta, a na zewnątrz chrupiąca.

Jeśli decydujemy się na usmażenie ryby jedynie w mące, warto mąkę pszenną wymieszać w proporcji 1:1 z kukurydzianą. Rybę wrzucamy na mocno rozgrzany olej rzepakowy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy, by przed włożeniem kawałków ryby do tłuszczu, otrzepać go z nadmiaru mąki, ponieważ ta będzie szybko przypalać.

Smażona ryba
© Getty Images

Dorsz smażony w panierce - przepis

Składniki:

  • ok. 400 g fileta z dorsza
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleczka kokosowego (wstrząśnij i dobrze wymieszaj mleczko, aby śmietanka i woda się połączyły, bo czasami śmietanka zbiera się na wierzchu)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Przygotuj większą patelnię. Wlej olej na głębokość około 1,5 cm, średni gaz. Dorsza oprósz solą, białym pieprzem i dwiema łyżkami mąki. Musi być obtoczony cały w mące.
  • W miseczce wymieszaj jajko, resztę mąki,mleczko kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
  • Zanurzamy dorsza w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne