Jak usmażyć rybę na patelni? Będzie jeszcze smaczniejsza niż nad morzem

Ceny ryb w nadmorskich smażalniach przyprawiają o zawrót głowy. Jednak pyszną rybkę w chrupiącej złocistej panierce bz trudu przygotujemy w domu. Jak to zrobić?

Smażona rybaPolacy uwielbiają smażone rybę
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Wybierając ryby, zwróćmy uwagę, by były świeże. Najlepsze będą oczywiście surowe, najlepiej świeżo złowione, ewentualne schłodzone. Wybierajmy filety, steki lub ryby, z których możemy się szybko pozbyć kręgosłupa. Ryba będzie smaczniejsza, jeśli ją wcześniej zamarynujemy lub przyprawimy.

W Polsce najbardziej lubimy jest rybę smażoną w panierce. Jak ją przygotować? Przed przystąpieniem do smażenia, dokładnie osuszamy rybę papierowym ręcznikiem. To ważne, ponieważ, jeśli mięso będzie zbyt wilgotne, panierka będzie odpadała w trakcie smażenia.

Oczyszczoną, lekko przyprawioną rybę, obtaczamy tylko w jajku i bułce tartej i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy niezbyt długo - po kilka minut z każdej strony, żeby ryby nie przesuszyć.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Usmażoną rybę przekładamy na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ryba w panierce, nawet po odsączeniu, z pewnością nie jest jednak daniem dietetycznym. Jeśli ktoś pilnuje kalorii, powinien z panierki zrezygnować albo w ogóle postawić na rybę pieczoną w folii lub gotowaną na parze.

Smażoną rybę podajemy z frytkami, ziemniakami z wody lub ryżem. Do tego surówka z kiszonej kapusty.

Najlepsza panierka do ryby

W czym panierować rybę? Możemy ją obtoczyć jedynie w mące lub jeszcze w jajku i tartej bułce. Kwestia gustu. Możemy również użyć pokruszonych krakersów, płatków migdałowych, mielonych orzechów, płatków kukurydzianych czy owsianych. Warto jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym ryba usmaży się na piękny złoty kolor, w środku będzie soczysta, a na zewnątrz chrupiąca.

Jeśli decydujemy się na usmażenie ryby jedynie w mące, warto mąkę pszenną wymieszać w proporcji 1:1 z kukurydzianą. Rybę wrzucamy na mocno rozgrzany olej rzepakowy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy, by przed włożeniem kawałków ryby do tłuszczu, otrzepać go z nadmiaru mąki, ponieważ ta będzie szybko przypalać.

Smażona ryba
© Getty Images

Dorsz smażony w panierce - przepis

Składniki:

  • ok. 400 g fileta z dorsza
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleczka kokosowego (wstrząśnij i dobrze wymieszaj mleczko, aby śmietanka i woda się połączyły, bo czasami śmietanka zbiera się na wierzchu)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Przygotuj większą patelnię. Wlej olej na głębokość około 1,5 cm, średni gaz. Dorsza oprósz solą, białym pieprzem i dwiema łyżkami mąki. Musi być obtoczony cały w mące.
  • W miseczce wymieszaj jajko, resztę mąki,mleczko kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
  • Zanurzamy dorsza w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza