8 pomysłów na zdrową panierkę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Zastąpisz bułkę tartą

Obraz
© 123RF

Dzięki niej potrawy nabierają chrupkości i atrakcyjnego wyglądu. Jednak tradycyjna panierka z bułki tartej niczym gąbka wchłania tłuszcz, na którym jest smażona, co znacząco podnosi kaloryczność dania. Oto kilka korzystniejszych dla zdrowia alternatyw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Panko

Obraz
© 123RF

Japońska panierka, rozsławiona przez znaną telewizyjną kucharkę Nigellę Lawson. Podobnie jak bułkę tartą przygotowuje się ją z rozdrobnionego, wysuszonego pieczywa (białą – z samego miąższu, ciemną – z dodatkiem skórki chleba), jednak w panko jego kawałki są większe i przypominają płatki. Dzięki temu zapewniają potrawą większą chrupkość, a przede wszystkim nie wchłaniają tak dużych ilości tłuszczu. Panko świetnie nadaje się do panierowania krewetek, ryb i kotletów wieprzowych.

/ 9Płatki jaglane

Obraz
© 123RF

Jeśli szukamy zdrowszego zamiennika tradycyjnej panierki, obtoczmy kotleta schabowego w jajku i płatkach jaglanych, które nie tylko nadadzą specjałowi pożądanej chrupkości, ale zapewnią też solidną dawkę wartościowych składników odżywczych, choćby witamin z grupy B (dbają o prawidłowe funkcjonowaniu mózgu, poprawiają samopoczucie i koncentrację), białka czy błonnika pokarmowego regulującego pracę układu pokarmowego i pomagającego usuwać nadmiar "złego" cholesterolu LDL.

/ 9Algi morskie

Obraz
© 123RF

Kolejna panierkowa propozycja rodem z Japonii, gdzie od wieków ceni się walory odżywcze rozmaitych morskich wodorostów. Algi morskie skrywają bogactwo łatwo przyswajalnego białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, makro- i mikroelementów (w tym jodu, selenu, wapnia, potasu, fosforu) oraz licznych witamin, m.in. podnoszącej odporność organizmu witaminy C. Świetnie nadają się do panierowania ryb czy drobiu – potrawę wystarczy obtoczyć w jajku i sproszkowanych algach, zmieszanych np. ze zmielonymi orzechami włoskimi.

/ 9Otręby pszenne

Obraz
© Shutterstock.com

Wartościową alternatywą dla tradycyjnej bułki tartej jest produkt otrzymywany w efekcie przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy. Otręby to bardzo bogate źródło potasu, czyli jednego z trzech najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów. Nie brakuje w nich również fosforu, magnezu, wapnia, sodu, cynku, żelaza, miedzi, molibdenu czy kobaltu. Dostarczają solidnej dawki witamin, przede wszystkim z grupy B, błonnika oraz związków fenolowych – silnych antyoksydantów.

/ 9Płatki drożdżowe

Obraz
© 123RF

Wysuszone, "zabite" drożdże mają szerokie zastosowanie kulinarne, świetnie sprawdzają się także jako panierka do ryb czy kotletów drobiowych. Nie tylko dodają potrawom walorów smakowych (stanowią bogate źródło umami, mogą skutecznie zastępować glutaminian sodu czy parmezan), ale są również skarbnicą witamin z grupy B, cynku, żelaza, chromu, kobaltu, magnezu, fosforu oraz cennych aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka nie wytwarza, muszą więc być dostarczane wraz z pożywieniem.

/ 9Siemię lniane

Obraz
© 123RF

"Gdybyśmy byli zmuszeni spośród wszelkich bogactw medycyny naturalnej wybrać tylko jedno z nich, najlepszym wyborem byłoby siemię lniane" – twierdzi znana amerykańska lekarka Christina Horner, specjalizująca się w walce z rakiem piersi. Nasiona lnu zwyczajnego mogą być skuteczne zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce tego nowotworu. Od wieków uchodzą również za skuteczne remedium na wzdęcia, zaparcia, nieżyty żołądka, nadkwasotę czy dolegliwości menstruacyjne. Dlatego pierś z kurczaka czy schabowego warto przed smażeniem obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie siemieniu, zmieszanym np. z mielonymi suszonymi pomidorami.

/ 9Sezam

Obraz
© Fotolia

Te małe ziarenka mogą być smaczną i zdrową alternatywą dla bułki tartej. Już w starożytnym Babilonie sezam nazywano "przyprawą bogów", a ówczesne legendy głosiły, że wyciąg z jego nasion pili stwórcy świata. Jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł wapnia – minerału, który wpływa nie tylko na kości i zęby, ale również układ mięśniowy czy serce. W sezamie znajduje się też dużo magnezu, cynku, białka i witaminy A. Warto wykorzystać go do panierowania, zwłaszcza drobiu.

/ 9Płatki migdałowe

Obraz
© Fotolia

Sposób na prostą i zdrową panierkę do ryby (np. świątecznego karpia) czy kotleta wieprzowego? Potrawę maczamy w mleku i roztrzepanym mleku (warto je wcześniej trochę posolić), a następnie obtaczamy w płatkach migdałowych, czyli pociętych nasionach owoców migdałowca zwyczajnego. To skarbnica cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także wartościowych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, cynku, żelaza, manganu i fosforu.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki