Paliwo dla mózgu
W aptekach i sklepach możemy zaopatrzyć się w suplementy poprawiające koncentrację i wspomagające intelekt. Jednak lepiej, zdrowiej i smaczniej jest po prostu nakarmić mózg, stosując odpowiednią dietę.
Zamiast suplementów
Ciężka nauka lub praca wymaga odpowiedniego wspomagania. Nie tylko nasze ciało musi się wzmocnić, ale również mózg, szczególnie gdy korzystamy z niego bardzo intensywnie. Kiedy centrum dowodzenia naszego organizmu szwankuje, zaczynają się kłopoty - osłabienie pamięci, brak koncentracji, znużenie. To wszystko nie służy wysiłkowi umysłowemu, a praca czy nauka stają się znacznie trudniejsze.
Na szczęście nie jest to sytuacja bez wyjścia - nawet jesienią, gdy generalnie mamy większe problemy z działaniem. Mózg, jak każdy inny organ, wymaga po prostu większej dawki paliwa, wówczas wszystko wróci do normy. W aptekach i sklepach możemy zaopatrzyć się w suplementy poprawiające koncentrację i wspomagające intelekt. Jednak lepiej, zdrowiej i smaczniej jest po prostu nakarmić mózg, stosując odpowiednią dietę. Nasz układ nerwowy nie ma specjalnych wymagań - wszystko co zdrowe dla reszty organizmu - służy także jemu. Możemy jednak zadbać o wprowadzenie do menu produktów, które są wyjątkowo bogate w składniki odżywiające mózg.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Buraki
Warzywa, a szczególnie warzywa korzeniowe zawierają bardzo dużo naturalnych azotanów, które są niezbędne do prawidłowego przepływu krwi w mózgu. Dlatego też jedzenie takich produktów zwiększa sprawność umysłową. Najlepsze są buraki, które możemy jeść na surowo, w formie soków, lub pieczone i skropione dobrą oliwą. Można także dodać do pokrojonych buraków trochę miodu. To znakomita przekąska.
Yerba mate
Wiele napojów stymulujących pracę mózgu w zbyt dużych dawkach niekoniecznie nam służy. Nadmiar kawy czy czarnej herbaty może skutkować bezsennością, nadmiernym pobudzeniem czy zwiększeniem ciśnienia krwi. Nasz mózg i cały organizm zdecydowanie bardziej docenia herbatę zieloną, a przede wszystkim yerba mate - południowoamerykański napar z ostrokrzewu paragwajskiego. Naukowcy z Brazylii odkryli bowiem, że zwiększa on moc szarych komórek, a jednocześnie nie wywołuje niebezpiecznych stanów euforii i następnie szybkiego zmęczenia. Yerba mate nie zwiększa też ciśnienia krwi, a więc nie wywołuje bólów głowy.
Ryby morskie
Cenne dla mózgu kwasy omega-3 znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich. Regularnie sięgajmy więc po makrele, śledzie, halibuty, tuńczyki, łososie czy sardynki. Zdaniem naukowców z pewnością się opłaci. Są na to dowody. Zgodnie z wynikami badań opublikowanymi w Archives of Neurology, u osób powyżej 65 roku życia jedzących systematycznie przez minimum sześć lat po dwie porcje tłustych ryb tygodniowo, badacze odnotowali aż o 13 proc. mniejszy spadek sprawności poznawczych niż w grupie seniorów, którzy po ryby sięgali rzadko.
Orzechy i pestki dyni
Garść nasion dyni dziennie to wszystko, czego potrzebujesz, aby zapewnić sobie zalecaną dawkę cynku, co jest istotne dla wzmocnienia pamięci i szybkości myślenia. Badania opublikowane w American Journal of Epidemiology wskazują z kolei, że spożycie odpowiedniej ilości witaminy E znajdującej się w orzechach może zapobiec spadkowi zdolności poznawczych, zwłaszcza u osób w starszym wieku. Warto więc zaplanować tę zdrową przekąskę np. na drugie śniadanie.
Pieczywo pełnoziarniste
O zdolność koncentracji i ostrości myślenia nie ma mowy bez stabilnego dostarczania energii w postaci glukozy. Możemy to osiągnąć wybierając pieczywo pełnoziarniste. Wówczas glukoza jest uwalniana do krwi łagodnie, powoli. Dlatego należy jeść jak najwięcej makaronów pełnoziarnistych, niełuskanego ryżu i kasz. Nie sięgajmy jednak po najłatwiejsze rozwiązanie - słodkie batony. Ich wadą jest szybkość działania. Cukier błyskawicznie trafia do krwi i równie nagle jego poziom spada, a my w ten sposób fundujemy sobie huśtawkę nastrojowo-energetyczną.
Jagody
Czarne jagody, jedno z najbogatszych naturalnych źródeł antyoksydantów, skutecznie poprawiają pamięć. Dowiodły to badania amerykańskich i kanadyjskich uczonych. Część osób biorących w nich udział przez dwa miesiące wypijała około dwóch szklanek soku jagodowego dziennie. Pozostali pijali napoje bez dodatku tego składnika. Członków obu grup przetestowano na początku i pod koniec eksperymentu. Okazało się, że u tych osób, które piły sok z jagód nastąpiła poprawa w rozwiązywaniu testów na pamięć i uczenie się.
Pomidory
W tych popularnych warzywach znajduje się bardzo dużo likopenu - przeciwutleniacza, który wspomaga walkę z nowotworami, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami. Pomidory pomagają także w profilaktyce demencji, zalecane są zwłaszcza osobom zagrożonym chorobą Alzheimera. Wszyscy powinniśmy jeść te warzywa, zarówno dla szybkiej poprawy sprawności intelektualnych, jak i dla długotrwałej profilaktyki wielu chorób.
Brokuły i szpinak
Zielone warzywa, takie jak brokuły czy szpinak, zawierają ogromne ilości witaminy K. Pomaga ona w zwiększeniu sprawności mózgu. Jedząc brokuły uaktywnimy elementy mózgu odpowiedzialne za kojarzenie faktów, a tym samym nauka przychodzi nam o wiele łatwiej.
Wołowina dobrej jakości
W dobrej wołowinie, pochodzącej od zwierząt z wolnego wypasu, jest mnóstwo żelaza. Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że kobiety, w których organizmach stężenie żelaza jest większe, lepiej wykonywały zadania umysłowe niż te z niskim poziomem tego pierwiastka. Żelazo pomaga również w transporcie tlenu do mózgu.
Jajka
Mózg z wiekiem zaczyna się kurczyć w procesie zwanym atrofią. Można temu jednak przeciwdziałać, jedząc jajka, które są bogatym źródłem lecytyny i witaminy B12. Żółtka dostarczają również cholinę, która pełni ważną rolę w budowie komórek mózgu i poprawia pamięć. Pamiętajmy jednak, że choć sposobów serwowania jajek są dziesiątki - jajko na miękko czy w koszulce jest znacznie bardziej polecane niż te np. w formie jajecznicy, szczególnie podanej na plasterkach boczku.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl