Paliwo dla mózgu

W aptekach i sklepach możemy zaopatrzyć się w suplementy poprawiające koncentrację i wspomagające intelekt. Jednak lepiej, zdrowiej i smaczniej jest po prostu nakarmić mózg, stosując odpowiednią dietę.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 11Zamiast suplementów

Obraz
© Shutterstock.com

Ciężka nauka lub praca wymaga odpowiedniego wspomagania. Nie tylko nasze ciało musi się wzmocnić, ale również mózg, szczególnie gdy korzystamy z niego bardzo intensywnie. Kiedy centrum dowodzenia naszego organizmu szwankuje, zaczynają się kłopoty - osłabienie pamięci, brak koncentracji, znużenie. To wszystko nie służy wysiłkowi umysłowemu, a praca czy nauka stają się znacznie trudniejsze.

Na szczęście nie jest to sytuacja bez wyjścia - nawet jesienią, gdy generalnie mamy większe problemy z działaniem. Mózg, jak każdy inny organ, wymaga po prostu większej dawki paliwa, wówczas wszystko wróci do normy. W aptekach i sklepach możemy zaopatrzyć się w suplementy poprawiające koncentrację i wspomagające intelekt. Jednak lepiej, zdrowiej i smaczniej jest po prostu nakarmić mózg, stosując odpowiednią dietę. Nasz układ nerwowy nie ma specjalnych wymagań - wszystko co zdrowe dla reszty organizmu - służy także jemu. Możemy jednak zadbać o wprowadzenie do menu produktów, które są wyjątkowo bogate w składniki odżywiające mózg.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 11Buraki

Obraz
© Shutterstock.com

Warzywa, a szczególnie warzywa korzeniowe zawierają bardzo dużo naturalnych azotanów, które są niezbędne do prawidłowego przepływu krwi w mózgu. Dlatego też jedzenie takich produktów zwiększa sprawność umysłową. Najlepsze są buraki, które możemy jeść na surowo, w formie soków, lub pieczone i skropione dobrą oliwą. Można także dodać do pokrojonych buraków trochę miodu. To znakomita przekąska.

/ 11Yerba mate

Obraz
© Shutterstock.com

Wiele napojów stymulujących pracę mózgu w zbyt dużych dawkach niekoniecznie nam służy. Nadmiar kawy czy czarnej herbaty może skutkować bezsennością, nadmiernym pobudzeniem czy zwiększeniem ciśnienia krwi. Nasz mózg i cały organizm zdecydowanie bardziej docenia herbatę zieloną, a przede wszystkim yerba mate - południowoamerykański napar z ostrokrzewu paragwajskiego. Naukowcy z Brazylii odkryli bowiem, że zwiększa on moc szarych komórek, a jednocześnie nie wywołuje niebezpiecznych stanów euforii i następnie szybkiego zmęczenia. Yerba mate nie zwiększa też ciśnienia krwi, a więc nie wywołuje bólów głowy.

/ 11Ryby morskie

Obraz
© Shutterstock.com

Cenne dla mózgu kwasy omega-3 znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich. Regularnie sięgajmy więc po makrele, śledzie, halibuty, tuńczyki, łososie czy sardynki. Zdaniem naukowców z pewnością się opłaci. Są na to dowody. Zgodnie z wynikami badań opublikowanymi w Archives of Neurology, u osób powyżej 65 roku życia jedzących systematycznie przez minimum sześć lat po dwie porcje tłustych ryb tygodniowo, badacze odnotowali aż o 13 proc. mniejszy spadek sprawności poznawczych niż w grupie seniorów, którzy po ryby sięgali rzadko.

/ 11Orzechy i pestki dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Garść nasion dyni dziennie to wszystko, czego potrzebujesz, aby zapewnić sobie zalecaną dawkę cynku, co jest istotne dla wzmocnienia pamięci i szybkości myślenia. Badania opublikowane w American Journal of Epidemiology wskazują z kolei, że spożycie odpowiedniej ilości witaminy E znajdującej się w orzechach może zapobiec spadkowi zdolności poznawczych, zwłaszcza u osób w starszym wieku. Warto więc zaplanować tę zdrową przekąskę np. na drugie śniadanie.

/ 11Pieczywo pełnoziarniste

Obraz
© Shutterstock.com

O zdolność koncentracji i ostrości myślenia nie ma mowy bez stabilnego dostarczania energii w postaci glukozy. Możemy to osiągnąć wybierając pieczywo pełnoziarniste. Wówczas glukoza jest uwalniana do krwi łagodnie, powoli. Dlatego należy jeść jak najwięcej makaronów pełnoziarnistych, niełuskanego ryżu i kasz. Nie sięgajmy jednak po najłatwiejsze rozwiązanie - słodkie batony. Ich wadą jest szybkość działania. Cukier błyskawicznie trafia do krwi i równie nagle jego poziom spada, a my w ten sposób fundujemy sobie huśtawkę nastrojowo-energetyczną.

/ 11Jagody

Obraz
© Shutterstock.com

Czarne jagody, jedno z najbogatszych naturalnych źródeł antyoksydantów, skutecznie poprawiają pamięć. Dowiodły to badania amerykańskich i kanadyjskich uczonych. Część osób biorących w nich udział przez dwa miesiące wypijała około dwóch szklanek soku jagodowego dziennie. Pozostali pijali napoje bez dodatku tego składnika. Członków obu grup przetestowano na początku i pod koniec eksperymentu. Okazało się, że u tych osób, które piły sok z jagód nastąpiła poprawa w rozwiązywaniu testów na pamięć i uczenie się.

/ 11Pomidory

Obraz
© Shutterstock.com

W tych popularnych warzywach znajduje się bardzo dużo likopenu - przeciwutleniacza, który wspomaga walkę z nowotworami, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami. Pomidory pomagają także w profilaktyce demencji, zalecane są zwłaszcza osobom zagrożonym chorobą Alzheimera. Wszyscy powinniśmy jeść te warzywa, zarówno dla szybkiej poprawy sprawności intelektualnych, jak i dla długotrwałej profilaktyki wielu chorób.

/ 11Brokuły i szpinak

Obraz
© Shutterstock.com

Zielone warzywa, takie jak brokuły czy szpinak, zawierają ogromne ilości witaminy K. Pomaga ona w zwiększeniu sprawności mózgu. Jedząc brokuły uaktywnimy elementy mózgu odpowiedzialne za kojarzenie faktów, a tym samym nauka przychodzi nam o wiele łatwiej.

10 / 11Wołowina dobrej jakości

Obraz
© Shutterstock.com

W dobrej wołowinie, pochodzącej od zwierząt z wolnego wypasu, jest mnóstwo żelaza. Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że kobiety, w których organizmach stężenie żelaza jest większe, lepiej wykonywały zadania umysłowe niż te z niskim poziomem tego pierwiastka. Żelazo pomaga również w transporcie tlenu do mózgu.

11 / 11Jajka

Obraz
© Shutterstock.com

Mózg z wiekiem zaczyna się kurczyć w procesie zwanym atrofią. Można temu jednak przeciwdziałać, jedząc jajka, które są bogatym źródłem lecytyny i witaminy B12. Żółtka dostarczają również cholinę, która pełni ważną rolę w budowie komórek mózgu i poprawia pamięć. Pamiętajmy jednak, że choć sposobów serwowania jajek są dziesiątki - jajko na miękko czy w koszulce jest znacznie bardziej polecane niż te np. w formie jajecznicy, szczególnie podanej na plasterkach boczku.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja