Paella z kurczakiem

Paella to tradycyjne hiszpańskie danie, wywodzące się z Walencji. Klasycznie przygotowuje się ją z dodatkiem owoców morza, kurczaka i warzyw. Do ryżu dodaje się szafran, który nadaje potrawie charakterystyczną słoneczną barwę. Paella jest pełna smaków i aromatów. Macie ochotę na obiad w południowym stylu? Proponujemy przepyszną paellę z kurczakiem i zielonym groszkiem.

Paella z kurczakiemPaella z kurczakiem
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 2 piersi kurczaka
  • 200 g krążków kalmarów (opcjonalnie)
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 20 dag pokrojonych pomidorków bez skórki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szafran
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przepis

Mięso pokrój na paseczki. Natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Czosnek, papryczkę i dymkę drobno posiekaj. Cukinię pokrój w kostkę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Usmaż kurczaka na złoty kolor i odłóż na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej ponownie 2-3 łyżki oleju. Dodaj cebulę, czosnek i chili. Smaż, aż dymka się zeszkli. Dodaj kalmary, a po chwili cukinię i groszek. Wsyp ryż i zeszklij go. Następnie wlej wino, dodaj szafran i pomidory, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty, aż wino wyparuje. Partiami wlewaj bulion. Po 10 minutach dodaj kurczaka i wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie.
1. Przed podaniem posyp danie oliwkami.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki