Serowe serduszka na tłusty czwartek. Pyszne i szybkie
Miękkie i puszyste serowe serduszka to świetna alternatywa dla pączków. Ich przygotowaie nie zajmie wam zbyt dużo czasu. Wypróbujcie przepis z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 250 g ricotty (lub twarogu półtłustego) do kupienia np. w Lidlu
- 300 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 100 g gęstego jogurtu
- 70 g cukru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu (ciasto nie będzie wchłaniało tyle tłuszczu)
Dodatkowo:
- 0,5-0,7 litra oleju
- mąka do posypywania ciasta
- 3 łyżki drobnego cukru
- łyżeczka cynamonu
Rozgrzej olej do 175 -180 stopni. Wszystkie składniki połącz i zagnieć jednolite ciasto. (Jeśli używasz twarogu zamiast ricotty rozgnieć go widelcem). Jeśli jest taka potrzeba, posyp ciasto dodatkową lecz nie za dużą ilością mąki (jeśli ciasto się klei). Ciasto podziel na części i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wycinaj serca (lub ulubione kształty). Pozostałe ciasto znów zwiń w kulę i wycinaj kształty aż do wyczerpania ciasta.
Ostrożnie kładź wycięte kształty ciasta na rozgrzanym oleju. Smaż z każdej strony na średnim ogniu około 1-2 minuty, do zarumienienia. Gorące serca kładź na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe maczaj w cukrze połączonym z cynamonem. Najlepsze są w dniu smażenia ale zachowują świeżość do dnia następnego.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze