Trwa ładowanie...
d1zw6al
d1zw6al

Serowe serduszka na tłusty czwartek. Pyszne i szybkie

Przepis

Miękkie i puszyste serowe serduszka to świetna alternatywa dla pączków. Ich przygotowaie nie zajmie wam zbyt dużo czasu. Wypróbujcie przepis z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

3.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Pączkowe serca. Pyszne i szybkie
O Pietruszka
Składniki
  • 250 g ricotty (lub twarogu półtłustego) do kupienia np. w Lidlu
  • 300 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 100 g gęstego jogurtu
  • 70 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu (ciasto nie będzie wchłaniało tyle tłuszczu)

Dodatkowo:

  • 0,5-0,7 litra oleju
  • mąka do posypywania ciasta
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • łyżeczka cynamonu
Przepis

Rozgrzej olej do 175 -180 stopni. Wszystkie składniki połącz i zagnieć jednolite ciasto. (Jeśli używasz twarogu zamiast ricotty rozgnieć go widelcem). Jeśli jest taka potrzeba, posyp ciasto dodatkową lecz nie za dużą ilością mąki (jeśli ciasto się klei). Ciasto podziel na części i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wycinaj serca (lub ulubione kształty). Pozostałe ciasto znów zwiń w kulę i wycinaj kształty aż do wyczerpania ciasta.

Ostrożnie kładź wycięte kształty ciasta na rozgrzanym oleju. Smaż z każdej strony na średnim ogniu około 1-2 minuty, do zarumienienia. Gorące serca kładź na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe maczaj w cukrze połączonym z cynamonem. Najlepsze są w dniu smażenia ale zachowują świeżość do dnia następnego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Serowe serduszka na tłusty czwartek. Pyszne i szybkie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
4
Share
d1zw6al
d1zw6al
d1zw6al
d1zw6al
d1zw6al