Owsiane ciasto z porzeczkami
- 175 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g brązowego cukru
- 70 g płatków owsianych (błyskawicznych)
- 1 (małe) jajko
- szklanka porzeczek (użyłam czerwonych i białych)
- cukier puder (do posypania)
Wszystkie składniki (mąkę, masło, brązowy cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Będzie grudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 15 minut.
W tym czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać. Formę - 28 cm max (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce, tworząc coś w rodzaju kruszonki.
Piec w temp. 180 st. C przez około 35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przed podaniem wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik silasmaku
Podziel się opinią
Komentarze