Trwa ładowanie...
d18fnfq

Owsiane ciasto z porzeczkami

Przepis
4.2
(25 głosów)
Oceń:
d18fnfq
Składniki
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 70 g płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 1 (małe) jajko
  • szklanka porzeczek (użyłam czerwonych i białych)
  • cukier puder (do posypania)
Przepis

Wszystkie składniki (mąkę, masło, brązowy cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Będzie grudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 15 minut.

W tym czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać. Formę - 28 cm max (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce, tworząc coś w rodzaju kruszonki.

Piec w temp. 180 st. C przez około 35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przed podaniem wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Przepis dodał użytkownik silasmaku

d18fnfq

Podziel się opinią

Share
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
Więcej tematów
d18fnfq