Owsiane ciasto czekoladowe. Konkurencja dla klasycznego brownie
Dowód na to, że nie wszystko, co z płatków owsianych musi być w pełni “fit”. - W tym wilgotnym ciachu więcej znalazło się miejsce i dla masła, i dla cukru, i dla gorzkiej czekolady - pisze autorka bloga "Cukrowa wróżka".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 125 g płatków owsianych
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g cukru zwykłego
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajo
- 100 g mąki
- płaska łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g wiórków kokosowych
- 90 g czekolady gorzkiej, posiekanej drobno
Przepis
Płatki zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy na 10 minut. Miksujemy z cukrem, masłem i jajem. Następnie dodajemy mąkę, sodę, kakao, sól i wiórki kokosowe. Miksujemy jeszcze chwilę i przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy czekoladą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl