Opłukanie owoców wodą nie wystarczy. Jest skuteczny sposób na pozbycie się pestycydów

W zróżnicowanej, zrównoważonej diecie nie powinno zabraknąć owoców i warzyw. Wszyscy wiemy, że przed jedzeniem należy dokładnie je umyć. Jak skutecznie pozbyć się z ich skórki trujących pestycydów? Specjaliści podają niezawodny sposób.

Bardzo ważne jest, by przed jedzeniem dokładnie umyć owoce.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Pestycydy, czyli substancje chemiczne chroniące rośliny przed szkodnikami, chwastami i chorobami, zostają na skórce owoców i warzyw. Ich spożywanie może mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia. Liczne badania udowodniły związek między pestycydami w diecie a występowaniem cukrzycy, nowotworów, astmy i wielu innych chorób. Dlatego tak ważne jest, by owoce i warzywa myć w odpowiedni sposób.

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska zaleca, by zawsze używać do mycia wody z wodorowęglanem sodu, czyli popularną sodą oczyszczoną. Badania przeprowadzone niedawno przez zespół naukowców z University of Massachusetts z użyciem jabłek pokazało, że soda jest najskuteczniejsza w walce z pestydycami.

Naukowcy wymoczyli jabłka w trzech miskach. W pierwszej znajdował się roztwór z sody oczyszczonej, w drugiej woda, a w trzeciej specjalny płyn do mycia owoców i warzyw. Szkodliwe skubstancje znikły całkowicie tylko z tych owoców, które zostały wymoczone w roztworze z sody. Czas moczenia był jednak dość długi - wynosił 15 minut/

Mycie owoców sodą nie jest skomplikowane. W 1 litrze wody należy rozpuścić 1 łyżkę stołową sody oczyszczonej. Do tak przygotowanego roztworu wkładamy owoce i warzywa. Po kilku-kilkunastu minutach wyjmujemy je i dokładnie płuczemy w czystej wodzie. Roztwór, który za sprawą pestycydów stanie się mętny i lekko żółty, wylewamy - za każdym razem należy przygotować nową porcję. Jest to najprostszy i najtańszy sposób na pozbycie się pestycydów z owoców i warzyw. Spróbujecie?

Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść