Opłukanie owoców wodą nie wystarczy. Jest skuteczny sposób na pozbycie się pestycydów

W zróżnicowanej, zrównoważonej diecie nie powinno zabraknąć owoców i warzyw. Wszyscy wiemy, że przed jedzeniem należy dokładnie je umyć. Jak skutecznie pozbyć się z ich skórki trujących pestycydów? Specjaliści podają niezawodny sposób.

Bardzo ważne jest, by przed jedzeniem dokładnie umyć owoce.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Pestycydy, czyli substancje chemiczne chroniące rośliny przed szkodnikami, chwastami i chorobami, zostają na skórce owoców i warzyw. Ich spożywanie może mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia. Liczne badania udowodniły związek między pestycydami w diecie a występowaniem cukrzycy, nowotworów, astmy i wielu innych chorób. Dlatego tak ważne jest, by owoce i warzywa myć w odpowiedni sposób.

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska zaleca, by zawsze używać do mycia wody z wodorowęglanem sodu, czyli popularną sodą oczyszczoną. Badania przeprowadzone niedawno przez zespół naukowców z University of Massachusetts z użyciem jabłek pokazało, że soda jest najskuteczniejsza w walce z pestydycami.

Naukowcy wymoczyli jabłka w trzech miskach. W pierwszej znajdował się roztwór z sody oczyszczonej, w drugiej woda, a w trzeciej specjalny płyn do mycia owoców i warzyw. Szkodliwe skubstancje znikły całkowicie tylko z tych owoców, które zostały wymoczone w roztworze z sody. Czas moczenia był jednak dość długi - wynosił 15 minut/

Mycie owoców sodą nie jest skomplikowane. W 1 litrze wody należy rozpuścić 1 łyżkę stołową sody oczyszczonej. Do tak przygotowanego roztworu wkładamy owoce i warzywa. Po kilku-kilkunastu minutach wyjmujemy je i dokładnie płuczemy w czystej wodzie. Roztwór, który za sprawą pestycydów stanie się mętny i lekko żółty, wylewamy - za każdym razem należy przygotować nową porcję. Jest to najprostszy i najtańszy sposób na pozbycie się pestycydów z owoców i warzyw. Spróbujecie?

Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu