Opłukanie owoców wodą nie wystarczy. Jest skuteczny sposób na pozbycie się pestycydów

W zróżnicowanej, zrównoważonej diecie nie powinno zabraknąć owoców i warzyw. Wszyscy wiemy, że przed jedzeniem należy dokładnie je umyć. Jak skutecznie pozbyć się z ich skórki trujących pestycydów? Specjaliści podają niezawodny sposób.

Bardzo ważne jest, by przed jedzeniem dokładnie umyć owoce.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Pestycydy, czyli substancje chemiczne chroniące rośliny przed szkodnikami, chwastami i chorobami, zostają na skórce owoców i warzyw. Ich spożywanie może mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia. Liczne badania udowodniły związek między pestycydami w diecie a występowaniem cukrzycy, nowotworów, astmy i wielu innych chorób. Dlatego tak ważne jest, by owoce i warzywa myć w odpowiedni sposób.

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska zaleca, by zawsze używać do mycia wody z wodorowęglanem sodu, czyli popularną sodą oczyszczoną. Badania przeprowadzone niedawno przez zespół naukowców z University of Massachusetts z użyciem jabłek pokazało, że soda jest najskuteczniejsza w walce z pestydycami.

Naukowcy wymoczyli jabłka w trzech miskach. W pierwszej znajdował się roztwór z sody oczyszczonej, w drugiej woda, a w trzeciej specjalny płyn do mycia owoców i warzyw. Szkodliwe skubstancje znikły całkowicie tylko z tych owoców, które zostały wymoczone w roztworze z sody. Czas moczenia był jednak dość długi - wynosił 15 minut/

Mycie owoców sodą nie jest skomplikowane. W 1 litrze wody należy rozpuścić 1 łyżkę stołową sody oczyszczonej. Do tak przygotowanego roztworu wkładamy owoce i warzywa. Po kilku-kilkunastu minutach wyjmujemy je i dokładnie płuczemy w czystej wodzie. Roztwór, który za sprawą pestycydów stanie się mętny i lekko żółty, wylewamy - za każdym razem należy przygotować nową porcję. Jest to najprostszy i najtańszy sposób na pozbycie się pestycydów z owoców i warzyw. Spróbujecie?

Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu