Opłukanie owoców wodą nie wystarczy. Jest skuteczny sposób na pozbycie się pestycydów
W zróżnicowanej, zrównoważonej diecie nie powinno zabraknąć owoców i warzyw. Wszyscy wiemy, że przed jedzeniem należy dokładnie je umyć. Jak skutecznie pozbyć się z ich skórki trujących pestycydów? Specjaliści podają niezawodny sposób.
Pestycydy, czyli substancje chemiczne chroniące rośliny przed szkodnikami, chwastami i chorobami, zostają na skórce owoców i warzyw. Ich spożywanie może mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia. Liczne badania udowodniły związek między pestycydami w diecie a występowaniem cukrzycy, nowotworów, astmy i wielu innych chorób. Dlatego tak ważne jest, by owoce i warzywa myć w odpowiedni sposób.
Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska zaleca, by zawsze używać do mycia wody z wodorowęglanem sodu, czyli popularną sodą oczyszczoną. Badania przeprowadzone niedawno przez zespół naukowców z University of Massachusetts z użyciem jabłek pokazało, że soda jest najskuteczniejsza w walce z pestydycami.
Naukowcy wymoczyli jabłka w trzech miskach. W pierwszej znajdował się roztwór z sody oczyszczonej, w drugiej woda, a w trzeciej specjalny płyn do mycia owoców i warzyw. Szkodliwe skubstancje znikły całkowicie tylko z tych owoców, które zostały wymoczone w roztworze z sody. Czas moczenia był jednak dość długi - wynosił 15 minut/
Mycie owoców sodą nie jest skomplikowane. W 1 litrze wody należy rozpuścić 1 łyżkę stołową sody oczyszczonej. Do tak przygotowanego roztworu wkładamy owoce i warzywa. Po kilku-kilkunastu minutach wyjmujemy je i dokładnie płuczemy w czystej wodzie. Roztwór, który za sprawą pestycydów stanie się mętny i lekko żółty, wylewamy - za każdym razem należy przygotować nową porcję. Jest to najprostszy i najtańszy sposób na pozbycie się pestycydów z owoców i warzyw. Spróbujecie?