Opłukanie owoców wodą nie wystarczy. Jest skuteczny sposób na pozbycie się pestycydów

W zróżnicowanej, zrównoważonej diecie nie powinno zabraknąć owoców i warzyw. Wszyscy wiemy, że przed jedzeniem należy dokładnie je umyć. Jak skutecznie pozbyć się z ich skórki trujących pestycydów? Specjaliści podają niezawodny sposób.

Bardzo ważne jest, by przed jedzeniem dokładnie umyć owoce.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Pestycydy, czyli substancje chemiczne chroniące rośliny przed szkodnikami, chwastami i chorobami, zostają na skórce owoców i warzyw. Ich spożywanie może mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia. Liczne badania udowodniły związek między pestycydami w diecie a występowaniem cukrzycy, nowotworów, astmy i wielu innych chorób. Dlatego tak ważne jest, by owoce i warzywa myć w odpowiedni sposób.

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska zaleca, by zawsze używać do mycia wody z wodorowęglanem sodu, czyli popularną sodą oczyszczoną. Badania przeprowadzone niedawno przez zespół naukowców z University of Massachusetts z użyciem jabłek pokazało, że soda jest najskuteczniejsza w walce z pestydycami.

Naukowcy wymoczyli jabłka w trzech miskach. W pierwszej znajdował się roztwór z sody oczyszczonej, w drugiej woda, a w trzeciej specjalny płyn do mycia owoców i warzyw. Szkodliwe skubstancje znikły całkowicie tylko z tych owoców, które zostały wymoczone w roztworze z sody. Czas moczenia był jednak dość długi - wynosił 15 minut/

Mycie owoców sodą nie jest skomplikowane. W 1 litrze wody należy rozpuścić 1 łyżkę stołową sody oczyszczonej. Do tak przygotowanego roztworu wkładamy owoce i warzywa. Po kilku-kilkunastu minutach wyjmujemy je i dokładnie płuczemy w czystej wodzie. Roztwór, który za sprawą pestycydów stanie się mętny i lekko żółty, wylewamy - za każdym razem należy przygotować nową porcję. Jest to najprostszy i najtańszy sposób na pozbycie się pestycydów z owoców i warzyw. Spróbujecie?

Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀