Opiekacze do kanapek – ciepłe przekąski dla najmłodszych i nie tylko

Brak pomysłu na śniadanie? Kanapki na ciepło to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza dla najmłodszych. W przygotowaniu chrupiących przekąsek pomoże niewielki opiekacz. Sprawdź, na jakie parametry zwracać uwagę.

Opiekacze mogą przygotować również gofry
Źródło zdjęć: © iStock.com | jarino47
Sylwia Ścibak

Opiekacz do kanapek to urządzenie, które nie zajmuje wiele miejsca na blacie i dobrze wkomponowuje się w wystrój kuchni. Jest wyposażone w nagrzewające się powłoki na podstawie i na pokrywie, które opiekają pieczywo z dwóch stron w kilka minut. Powłoki te mają różne kształty, umożliwiające podgrzanie kanapek o różnym kształcie, nie tylko trójkątnym, ale też podłużnym. Opiekacze występują w różnych rozmiarach, więc niektóre modele mogą opiekać dwie kanapki naraz, a inne tylko jedną. W ofercie sklepów znajdują się także modele wielofunkcyjne, które świetnie poradzą sobie z przygotowaniem mięsa czy gofrów. Takie zawierają wymienne płytki o różnych kształtach.

Typ powłoki

Nagrzewające się powłoki to jedna z najważniejszych cech opiekacza do kanapek. Powinny być nieprzywierające, bo w przeciwnym razie odklejenie gorącego pieczywa będzie dość kłopotliwe. Najczęściej wykorzystuje się teflon, jednak z teflonem w opiekaczach jest podobnie jak z teflonem na patelniach – jest wrażliwy na zarysowania. W produkcji tych urządzeń wykorzystuje się również powłoki ceramiczne, które bardzo dobrze przekazują ciepło, ale są też bardzo trwałe.

Warto jednak pamiętać, że powłoka – mimo że nieprzywierająca – też wymaga czyszczenia, by urządzenie mogło służyć jak najdłużej. Zwykle wystarczy zwykła miękka gąbka z odrobiną płynu do naczyń. Jeśli mamy urządzenie z powłoką teflonową, nie używajmy drucianych egzemplarzy.

Obudowa

Drugą ważną kwestią jest obudowa. Niskiej jakości plastiki sprawiają, że łatwo pęka, łamie się albo przetapia po dość krótkim czasie użytkowania, dlatego dobrym wyborem będą obudowy z metalu, które są odporne na uszkodzenia (warto jednak pamiętać, że takie cechują się często wyższą ceną i większą wagą). Dobrze jest wybierać modele termoizolacyjne, które pozostawią zewnętrzną powłokę chłodną i bezpieczną nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci. Przydadzą się również antypoślizgowe nóżki wykonane z gumy, które zapobiegną przesuwaniu się urządzenia.

Moc

By opiekacz spełniał swoją funkcję, powinien mieć odpowiednią moc. Im jest ona większa, tym wyższą temperaturę będzie w stanie osiągnąć urządzenie i szybciej podgrzeje kanapki. Do standardowego użytku wystarczają najczęściej urządzenia z mocą 700–800 W, jednak na rynku znajdziemy też modele dysponujące mocą zwykle ok. 1000 W i więcej. Warto zwracać uwagę na to, czy wybrany egzemplarz ma funkcję regulacji temperatury, co jest niezwykle przydatne.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja