Opiekacze do kanapek – ciepłe przekąski dla najmłodszych i nie tylko

Brak pomysłu na śniadanie? Kanapki na ciepło to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza dla najmłodszych. W przygotowaniu chrupiących przekąsek pomoże niewielki opiekacz. Sprawdź, na jakie parametry zwracać uwagę.

Opiekacze mogą przygotować również gofry
Źródło zdjęć: © iStock.com | jarino47
Sylwia Ścibak

Opiekacz do kanapek to urządzenie, które nie zajmuje wiele miejsca na blacie i dobrze wkomponowuje się w wystrój kuchni. Jest wyposażone w nagrzewające się powłoki na podstawie i na pokrywie, które opiekają pieczywo z dwóch stron w kilka minut. Powłoki te mają różne kształty, umożliwiające podgrzanie kanapek o różnym kształcie, nie tylko trójkątnym, ale też podłużnym. Opiekacze występują w różnych rozmiarach, więc niektóre modele mogą opiekać dwie kanapki naraz, a inne tylko jedną. W ofercie sklepów znajdują się także modele wielofunkcyjne, które świetnie poradzą sobie z przygotowaniem mięsa czy gofrów. Takie zawierają wymienne płytki o różnych kształtach.

Typ powłoki

Nagrzewające się powłoki to jedna z najważniejszych cech opiekacza do kanapek. Powinny być nieprzywierające, bo w przeciwnym razie odklejenie gorącego pieczywa będzie dość kłopotliwe. Najczęściej wykorzystuje się teflon, jednak z teflonem w opiekaczach jest podobnie jak z teflonem na patelniach – jest wrażliwy na zarysowania. W produkcji tych urządzeń wykorzystuje się również powłoki ceramiczne, które bardzo dobrze przekazują ciepło, ale są też bardzo trwałe.

Warto jednak pamiętać, że powłoka – mimo że nieprzywierająca – też wymaga czyszczenia, by urządzenie mogło służyć jak najdłużej. Zwykle wystarczy zwykła miękka gąbka z odrobiną płynu do naczyń. Jeśli mamy urządzenie z powłoką teflonową, nie używajmy drucianych egzemplarzy.

Obudowa

Drugą ważną kwestią jest obudowa. Niskiej jakości plastiki sprawiają, że łatwo pęka, łamie się albo przetapia po dość krótkim czasie użytkowania, dlatego dobrym wyborem będą obudowy z metalu, które są odporne na uszkodzenia (warto jednak pamiętać, że takie cechują się często wyższą ceną i większą wagą). Dobrze jest wybierać modele termoizolacyjne, które pozostawią zewnętrzną powłokę chłodną i bezpieczną nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci. Przydadzą się również antypoślizgowe nóżki wykonane z gumy, które zapobiegną przesuwaniu się urządzenia.

Moc

By opiekacz spełniał swoją funkcję, powinien mieć odpowiednią moc. Im jest ona większa, tym wyższą temperaturę będzie w stanie osiągnąć urządzenie i szybciej podgrzeje kanapki. Do standardowego użytku wystarczają najczęściej urządzenia z mocą 700–800 W, jednak na rynku znajdziemy też modele dysponujące mocą zwykle ok. 1000 W i więcej. Warto zwracać uwagę na to, czy wybrany egzemplarz ma funkcję regulacji temperatury, co jest niezwykle przydatne.

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita