Onion rings. Przekąska idealna
Smażone krążki cebulowe to świetna przekąska na każdą okazję. Kiedy raz ich spróbujesz, żadne spotkanie ze znajomymi, maraton filmowy czy impreza nie będą mogły odbyć się bez onion rings. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a efekt jest naprawdę zaskakująco smaczny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 cebule,
- duże jajko (lub dwa małe),
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- ostra papryka mielona,
- estragon.
Obierz cebule z łupin, pokrój je na plastry grubości 1 cm i każdy z nich rozdziel na krążki. Do miseczki wsyp mąkę, dodaj rozkłócone jajko, wodę gazowaną i wszystko mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Dodaj sól, pieprz, szczyptę ostrej mielonej papryki i pół łyżeczki suszonego estragonu i jeszcze raz wymieszaj. Każdy krążek zanurz w cieście, ostrożnie wrzuć na głęboki olej i smaż na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej i odsącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc na ręczniczku papierowym. Onion rings serwuj z sosem czosnkowym lub pikantnym ketchupem najlepiej zaraz po usmażeniu. I pyszna przekąska gotowa!
Zobacz także wideo: Jak przygotować kiełbasę na grilla?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze