Ola Żebrowska udostępniła przepis na lasagne. Ten pomysł na obiad robi furorę na Instagramie

Ola Żebrowska opublikowała na Instagramie sprawdzony pomysł na obiad. Lasagne z mozzarellą zachwyciła internautki.

Ola Żebrowska udostępniła przepis na lasagne. Ten pomysł na obiad robi furorę na Instagramie
Źródło zdjęć: © 123RF

Ola Żebrowska udostępniła przepis na lasagne

Ola Żebrowska, bizneswoman i żona słynnego aktorka Michała Żebrowskiego, opublikowała na Instastory etapy przygotowywanie wieczornego posiłku. Lasagne z pomidorami i mozzarellą to sprawdzony pomysł na obiad, który przypadnie do gustu najbardziej wymagającym podniebieniom. Poniżej opublikowaliśmy przepis.

Przepis na lasagne wg. Oli Żebrowskiej

Składniki:

Sos pomidorowy do lasagne:

  • przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • łyżeczka oregano
  • mielone mięso (w przypadku mięsożerców)

Sos biały do lasagne:

  • 1 opakowanie serka Mascarpone (lub innego w typie Philadelphia)
  • łyżka śmietany
  • jedno opakowanie serka Ricotta (lub innego typu Almette)
  • pół szklanki starego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka posiekanej
  • 1 jajko

Pozostałe składniki:
4 kulki mozzarelli
suchy makaron do lasagne (np. barilla)
pomidory

Lasagne wg. Oli Żebrowskiej – sposób przygotowania

Rozpoczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i ewentualnie mięso. Następnie dodajemy przecier z pomidorów, mają łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Doprawiamy sos pietruszką, oregano i (wedle uznania) chili. W oddzielnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu białego (powinno wyjść około 2-2,5 szklanki).

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno: sos pomidorowy, suchy makaron, sos biały oraz mozzarellę w plastrach. Tę czynność powtarzamy tak długo, aż zabraknie miejsca w naczyniu. Najważniejsze, aby na samej górze był jednak sos pomidorowy, który posypujemy parmezanem. W dalszej kolejności wkładamy lasagne do piekarnika na około 50 min (jeżeli zauważymy, że zaczyna się przypiekać to krócej).

Po wyjęciu lasagne z piekarnika kroimy ją na kawałki, nakładamy łyżką, czekamy, aż ostygnie i podajemy skraplane oliwą.

Smacznego!

Obraz
© www.instagram.com/olazebrowska/
Obraz
© https://www.instagram.com/olazebrowska
Obraz
© https://www.instagram.com/olazebrowska

Zobacz także: Papryka faszerowana – pomysł na obiad

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów