Trwa ładowanie...
d1uaiae
20-09-2022 13:02

Okra z ryżem i makaronem vermicelli

Przepis

Owoce okry pełne są malutkich nasionek, które po ugotowaniu nabierają galaretowatej konsystencji. Trudno dostać świeżą okrę, ale mrożona jest zwykle dostępna w dobrze wyposażonych sklepach z kuchnią orientalną. W tym przepisie czosnek należy dodać na samym końcu.
To jedna z potraw, które często gotowała dla nas babcia. Zawsze podsmażała czosnek oddzielnie, na sporej ilości oliwy, a potem wlewała zawartość patelni do gotującej się potrawki z okrą. W Palestynie najchętniej używa się bardzo młodych owoców okry, które nie zdążyły jeszcze urosnąć
do właściwych rozmiarów. W innych krajach preferuje się owoce większe i dojrzalsze. W Szwecji bierze się to, co udało się kupić.

d1uaiae
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Lennart Weibull
Źródło: Lennart Weibull
Składniki
  • 400 g świeżej lub mrożonej okry
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki baharatu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 5 ząbków czosnku

Ryż z vermicelli:

  • 240 g ryżu basmati
  • 40 g makaronu vermicelli
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek lub masło do smażenia
  • woda
Przepis
  • Na patelni rozgrzej trochę oliwy i lekko podsmaż na niej okrę, nie dłużej niż kilka minut.
  • Dodaj passatę pomidorową, przecier oraz wodę. Wymieszaj, a następnie dodaj przyprawy, posól, dopraw pieprzem i gotuj, aż okra będzie miękka, potrwa to około 30 minut.
  • Obierz i posiekaj czosnek, a potem podsmaż go na osobnej patelni w sporej ilości oliwy. Przelej całą zawartość do patelni z potrawką.
  • W rondlu podsmaż vermicelli na odrobinie oliwy (lub masła, jeśli wolisz). Potem dodaj ryż i mieszaj przez cały czas, żeby się nie przypalił. Dodaj sól i zalej zimną wodą – tyle, żeby pokryła ryż z makaronem. Zagotuj. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zredukuj ogień i nakryj rondel pokrywką. Gotuj około 10 minut.
  • Zdejmij rondel z ognia i odstaw na następne 10 minut. Na koniec spulchnij ryż z vermicelli przy pomocy widelca i podawaj do potrawki z okrą.

Przepis pochodzi z książki Nidala Kersha "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy bez granic"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Okra z ryżem i makaronem vermicelli
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1uaiae
d1uaiae
d1uaiae
d1uaiae
Więcej tematów
d1uaiae

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj