Okra z ryżem i makaronem vermicelli
Owoce okry pełne są malutkich nasionek, które po ugotowaniu nabierają galaretowatej konsystencji. Trudno dostać świeżą okrę, ale mrożona jest zwykle dostępna w dobrze wyposażonych sklepach z kuchnią orientalną. W tym przepisie czosnek należy dodać na samym końcu.
To jedna z potraw, które często gotowała dla nas babcia. Zawsze podsmażała czosnek oddzielnie, na sporej ilości oliwy, a potem wlewała zawartość patelni do gotującej się potrawki z okrą. W Palestynie najchętniej używa się bardzo młodych owoców okry, które nie zdążyły jeszcze urosnąć
do właściwych rozmiarów. W innych krajach preferuje się owoce większe i dojrzalsze. W Szwecji bierze się to, co udało się kupić.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Ryż z vermicelli:
- 240 g ryżu basmati
- 40 g makaronu vermicelli
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek lub masło do smażenia
- woda
Przepis
- Na patelni rozgrzej trochę oliwy i lekko podsmaż na niej okrę, nie dłużej niż kilka minut.
- Dodaj passatę pomidorową, przecier oraz wodę. Wymieszaj, a następnie dodaj przyprawy, posól, dopraw pieprzem i gotuj, aż okra będzie miękka, potrwa to około 30 minut.
- Obierz i posiekaj czosnek, a potem podsmaż go na osobnej patelni w sporej ilości oliwy. Przelej całą zawartość do patelni z potrawką.
- W rondlu podsmaż vermicelli na odrobinie oliwy (lub masła, jeśli wolisz). Potem dodaj ryż i mieszaj przez cały czas, żeby się nie przypalił. Dodaj sól i zalej zimną wodą – tyle, żeby pokryła ryż z makaronem. Zagotuj. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zredukuj ogień i nakryj rondel pokrywką. Gotuj około 10 minut.
- Zdejmij rondel z ognia i odstaw na następne 10 minut. Na koniec spulchnij ryż z vermicelli przy pomocy widelca i podawaj do potrawki z okrą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl