Okra z ryżem i makaronem vermicelli

Owoce okry pełne są malutkich nasionek, które po ugotowaniu nabierają galaretowatej konsystencji. Trudno dostać świeżą okrę, ale mrożona jest zwykle dostępna w dobrze wyposażonych sklepach z kuchnią orientalną. W tym przepisie czosnek należy dodać na samym końcu.
To jedna z potraw, które często gotowała dla nas babcia. Zawsze podsmażała czosnek oddzielnie, na sporej ilości oliwy, a potem wlewała zawartość patelni do gotującej się potrawki z okrą. W Palestynie najchętniej używa się bardzo młodych owoców okry, które nie zdążyły jeszcze urosnąć
do właściwych rozmiarów. W innych krajach preferuje się owoce większe i dojrzalsze. W Szwecji bierze się to, co udało się kupić.

OkraOkra
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g świeżej lub mrożonej okry
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki baharatu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 5 ząbków czosnku

Ryż z vermicelli:

  • 240 g ryżu basmati
  • 40 g makaronu vermicelli
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek lub masło do smażenia
  • woda

Przepis

  • Na patelni rozgrzej trochę oliwy i lekko podsmaż na niej okrę, nie dłużej niż kilka minut.
  • Dodaj passatę pomidorową, przecier oraz wodę. Wymieszaj, a następnie dodaj przyprawy, posól, dopraw pieprzem i gotuj, aż okra będzie miękka, potrwa to około 30 minut.
  • Obierz i posiekaj czosnek, a potem podsmaż go na osobnej patelni w sporej ilości oliwy. Przelej całą zawartość do patelni z potrawką.
  • W rondlu podsmaż vermicelli na odrobinie oliwy (lub masła, jeśli wolisz). Potem dodaj ryż i mieszaj przez cały czas, żeby się nie przypalił. Dodaj sól i zalej zimną wodą – tyle, żeby pokryła ryż z makaronem. Zagotuj. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zredukuj ogień i nakryj rondel pokrywką. Gotuj około 10 minut.
  • Zdejmij rondel z ognia i odstaw na następne 10 minut. Na koniec spulchnij ryż z vermicelli przy pomocy widelca i podawaj do potrawki z okrą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika