Ogórki małosolne. Jedzmy na zdrowie!

Lato kusi obfitością warzyw. Na straganach, bazarkach i w zieleniakach można zatracić się wśród bogatej oferty. Ale wybór powinien być przemyślany. Kupujemy warzywa od sprzedawców i producentów, których darzymy zaufaniem.

Ogórki małosolne. Jedzmy na zdrowie
Źródło zdjęć: © 123RF

Nie możemy pozwolić sobie na byle jakie zakupy. Nasze warzywa - i owoce - powinny pochodzić z upraw zrównoważonych lub eko/bio. Mamy wtedy pewność, że dbamy o zdrowie nasze i naszych bliskich.

Wśród bogactwa letnich warzyw są ogórki! To bardzo charakterystyczny symbol naszej kuchni. Bardzo chętnie zjadamy je na surowo, robimy zapasy na zimę w postaci kiszonych, a w sezonie letnim cenimy szczególnie ogórki małosolne.

Czym się różnią ogórki małosolne od kiszonych?

Kiszenie to proces fermentacji beztlenowej przeprowadzonej przez bakterie mlekowe. W wyniku kiszenia cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się do kwasu mlekowego i hamują niektóre niekorzystne procesy - na przykład procesy gnicia.

Zobacz też: Najlepszy sposób na kiszone ogórki

Ogórki małosolne różnią się od kiszonych przede wszystkim czasem fermentacji. Poddajemy je krótszemu procesowi kiszenia, co pozwala zachować ich większą jędrność i kruchość. Ogórki małosolne są więc delikatniejsze w smaku, niż kiszone.

Proces fermentacji ogórków małosolnych w czasie ciepłego lata trwa 2-3 dni. Im dłużej trzymamy je w solance, tym bardziej będą ukiszone. Ogórki małosolne dla wielu z nas są symbolem lata i ulubionym jego smakiem. Zachowują też cechy świeżości, a jednocześnie mają pozytywne działanie na mikroflorę jelitową. No i szczególnie cenimy ich walory smakowe, bo traktujemy je jako wartościowy element letniej diety. Poza tym są tanie i łatwo je przygotować.

Jakie właściwości mają ogórki małosolne?

Przede wszystkim znajdziemy w nich sporo witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i chroni nas przed działaniem wolnych rodników, powstających w skórze na skutek działania promieni UVA. Na skutek fermentacji w ogórkach małosolnych wzrasta także ilość witamin z grupy B, co też pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, układ sercowo-naczyniowy, hormonalny oraz immunologiczny.

Wprawdzie ogórki małosolne zawierają mniej kwasu mlekowego niż kiszone, ale również on w nich występuje. Poza tym zawierają cenną witaminę K i są lekkostrawne. Niewątpliwą zaletą ogórków małosolnych jest to, że w przeciwieństwie do ogórków świeżych, można je łączyć z pomidorami. Jedzenie razem świeżego ogórka i pomidora sprawia, że witamina C utlenia się pod wpływem enzymu askorbinazy. Natomiast proces ten nie zachodzi w przypadku produktów kiszonych, a nawet delikatnie przekiszonych, jakimi są ogórki małosolne. Jedzmy więc je na zdrowie!

Przepis na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 kg młodych świeżych ogórków
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • liście lub korzeń chrzanu
  • 1, 5 litra wody
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka nasion gorczycy

Przygotowanie: wodę gotujemy z solą i odstawiamy aby ostygła. Do dużego słoja lub kamionkowego naczynia wkładamy umyte liście chrzanu, czosnek i koper. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju. Wsypujemy przyprawy i zalewamy ostudzoną wodą z sola. Przykrywamy i odstawiamy. Są gotowe po 3-4 dniach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza