Trwa ładowanie...

Odkryj dania z soczewicy w swojej kuchni

Soczewica to najlepiej trawiona ze wszystkich roślin strączkowych. Jest też łatwa do przyrządzenia. Gości na stołach zarówno wegetarian, jak i osób jedzących mięso. Nic dziwnego, bo jej bogate w wartości odżywcze ziarna dobrze komponują się z warzywami, rybami, drobiem i czerwonym mięsem. Sprawdza się w zupach, pastach, pasztetach, klopsikach czy potrawkach.

1
4
2
Share
Odkryj dania z soczewicy w swojej kuchniŹródło: 123RF
d3p5bsu
d3p5bsu

Soczewica jest popularna w krajach Europy Zachodniej, Stanach Zjednoczonych i na Bliskim Wschodzie. W Polsce też coraz częściej gości na stole, głównie jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. Ceniona jest ze względu na zawarte w niej białko, choć nie oferuje go tyle, ile mięso. W 100 gramach soczewicy znajduje się zwykle ponad dziewięć gramów białka. Dla porównania, stugramowa porcja mięsa drobiowego czy wołowego to ponad dwadzieścia gramów białka. Mięso bywa jednak naszpikowane chemią i zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które zwiększają ryzyko miażdżycy czy chorób serca.

Takich dodatków w soczewicy obawiać się raczej nie musimy. Co prawda, białko roślinne nie dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, ale jest na to sposób. Aby w pełni wykorzystać pulę zawartych w soczewicy aminokwasów, wystarczy połączyć ją z produktami zbożowymi. Pełnowartościowym daniem będzie np. pasztet z soczewicy na pieczywie pełnoziarnistym czy pierogi z soczewicą.

Soczewica - wartości odżywcze

Niewielkie nasiona to źródło witamin. Jest w nich witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C i K oraz minerały - cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń oraz żelazo. Dzięki temu ostatniemu, można ją wykorzystywać w profilaktyce powstawania anemii. Aby żelazo było lepiej przyswajalne, ziarna soczewicy należy wcześniej namoczyć, a następnie ugotować do miękkości i podać w daniu bogatym w witaminę C, np. z natką pietruszki. Soczewica jest odpowiednia dla diabetyków i osób na diecie odchudzającej. Ma niski indeks glikemiczny, przez co hamuje głód i stabilizuje poziom glukozy we krwi.

Czerwona soczewica. Dlaczego warto ją jeść

Soczewica - jaką odmianę wybrać?

Soczewicę można kupić w kilku kolorach, które różnią się od siebie nie tylko barwą, ale także smakiem i zastosowaniem. Czerwona to tak naprawdę soczewica brązowa pozbawiona łupinki, dzięki czemu szybciej się gotuje i łatwiej trawi.

d3p5bsu

Soczewice zielona, czerwona oraz żółta mają delikatniejszy smak niż soczewica czarna i brązowa. Żółta i czerwona rozpadają się podczas gotowania. Zielona zachowuje swój kształt, ale jest sypka. Czarna wyglądem przypomina kawior, a najtwardsza ze wszystkich jest soczewica brązowa.

Zupa z soczewicy 123RF
Źródło: 123RF

Soczewica - jak gotować

Wybór soczewicy zależy od dania, które chcesz przygotować. Najłatwiejsza i najszybsza do gotowania jest soczewica czerwona. Nie wymaga moczenia, a czas jej gotowania nie przekracza 15 minut. Podobnie wygląda obróbka termiczna wersji żółtej. W przypadku zielonej i czarnej sugeruje się płukanie nasion przed gotowaniem oraz wydłużenie czasu gotowania do około 30 minut. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie soczewicy brązowej, którą należy namoczyć przed ugotowaniem. Zarówno żółta, jak i czerwona soczewica wykorzystywana jest do przygotowania zupy krem. Po ugotowaniu okrągłe nasiona soczewicy łatwo się rozpadają, a po zblendowaniu nadają zupie kremowej konsystencji.

Zupa, pasztet, a może puree?

Z czerwonej soczewicy warto przygotować zupę rybną, najlepiej z łososiem. Oprócz tych dwóch składników, powinna się w niej znaleźć marchewka, seler, koper włoski, pomidory, oregano, kolendra i papryczka chili. Przygotowana na gęsto zupa może stanowić samodzielne danie obiadowe. Aromatyczne i sycące. Potrawy z soczewicy popularne są w kuchni orientalnej, zwłaszcza indyjskiej.

d3p5bsu

Bardzo dobrym przykładem jest zupa dahl. Wystarczy, że do soczewicy i pomidorów dodamy mleczko kokosowe, aromatyczną przyprawę garam masala i kurkumę, a całość doprawisz chili i kolendrą. Ale można też przygotować swój własny przepis. Soczewica dobrze łączy się pomidorami, marchewką, kurczakiem, curry, mleczkiem kokosowym. Świetnie smakuje zarówno w wersji łagodnej jak i pikantne.

Pasztet z soczewicy 123RF
Źródło: 123RF

Puree z soczewicy urozmaici wygląd oraz konsystencję dania. Podczas jego przygotowania warto zadbać, by zachować naturalny kolor nasion. W przypadku żółtej, czerwonej i brązowej soczewicy, jako dodatek do puree sprawdzą się pomidory świeże i suszone, marchew, ziemniak czy papryka. Do zielonej i czarnej świetnie pasuje natka pietruszki czy cebula.

d3p5bsu

Soczewica może być także dodatkiem do sosów mięsnych, gulaszy czy potrawek. Dzięki temu dania będą gęstsze i bardziej sycące. Zielone nasiona sprawdzą się do sosów pieczeniowych, czerwonego mięsa oraz dziczyzny. Czarna i czerwona soczewica będzie ciekawym kontrastem dla drobiu, białych ryb oraz dań mącznych. Przygotowując z niej pastę, soczewicę można połączyć z orzechami, papryką, pomidorami, czosnkiem i cebulą. Idealnie nadaje się do kanapek. Z zielonej soczewicy można przygotować pasztet. Jego grube plastry z powodzeniem zastąpią porcje mięsa w daniu obiadowym. Można też wykorzystać je do przygotowania jarskiego burgera. Dzięki temu wegetarianie wstaną od rodzinnego obiadu najedzeni, a jedzący mięso zyskają alternatywę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3p5bsu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze (2)

Dzieci widzą i słyszą. #StopMowieNienawiści.
04 sierpień 2020,
vektraUwielbiam soczewicę i cieciorkę. Często przygotowuję z nich przepyszne zupy kremy. Używam do tego mojego blendera Philipiak Storm II. Dodatkowo pozwala ...Czytaj całość
19 lipiec 2020,
gieniaTylko nie to .
d3p5bsu
d3p5bsu
d3p5bsu
d3p5bsu
d3p5bsu
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (883 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.