Odkryj dania z soczewicy w swojej kuchni

Soczewica to najlepiej trawiona ze wszystkich roślin strączkowych. Jest też łatwa do przyrządzenia. Gości na stołach zarówno wegetarian, jak i osób jedzących mięso. Nic dziwnego, bo jej bogate w wartości odżywcze ziarna dobrze komponują się z warzywami, rybami, drobiem i czerwonym mięsem. Sprawdza się w zupach, pastach, pasztetach, klopsikach czy potrawkach.

Soczewica
Źródło zdjęć: © 123RF

Soczewica jest popularna w krajach Europy Zachodniej, Stanach Zjednoczonych i na Bliskim Wschodzie. W Polsce też coraz częściej gości na stole, głównie jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. Ceniona jest ze względu na zawarte w niej białko, choć nie oferuje go tyle, ile mięso. W 100 gramach soczewicy znajduje się zwykle ponad dziewięć gramów białka. Dla porównania, stugramowa porcja mięsa drobiowego czy wołowego to ponad dwadzieścia gramów białka. Mięso bywa jednak naszpikowane chemią i zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które zwiększają ryzyko miażdżycy czy chorób serca.

Takich dodatków w soczewicy obawiać się raczej nie musimy. Co prawda, białko roślinne nie dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, ale jest na to sposób. Aby w pełni wykorzystać pulę zawartych w soczewicy aminokwasów, wystarczy połączyć ją z produktami zbożowymi. Pełnowartościowym daniem będzie np. pasztet z soczewicy na pieczywie pełnoziarnistym czy pierogi z soczewicą.

Soczewica - wartości odżywcze

Niewielkie nasiona to źródło witamin. Jest w nich witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C i K oraz minerały - cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń oraz żelazo. Dzięki temu ostatniemu, można ją wykorzystywać w profilaktyce powstawania anemii. Aby żelazo było lepiej przyswajalne, ziarna soczewicy należy wcześniej namoczyć, a następnie ugotować do miękkości i podać w daniu bogatym w witaminę C, np. z natką pietruszki. Soczewica jest odpowiednia dla diabetyków i osób na diecie odchudzającej. Ma niski indeks glikemiczny, przez co hamuje głód i stabilizuje poziom glukozy we krwi.

Czerwona soczewica. Dlaczego warto ją jeść

Soczewica - jaką odmianę wybrać?

Soczewicę można kupić w kilku kolorach, które różnią się od siebie nie tylko barwą, ale także smakiem i zastosowaniem. Czerwona to tak naprawdę soczewica brązowa pozbawiona łupinki, dzięki czemu szybciej się gotuje i łatwiej trawi.

Soczewice zielona, czerwona oraz żółta mają delikatniejszy smak niż soczewica czarna i brązowa. Żółta i czerwona rozpadają się podczas gotowania. Zielona zachowuje swój kształt, ale jest sypka. Czarna wyglądem przypomina kawior, a najtwardsza ze wszystkich jest soczewica brązowa.

Zupa z soczewicy
© 123RF

Soczewica - jak gotować

Wybór soczewicy zależy od dania, które chcesz przygotować. Najłatwiejsza i najszybsza do gotowania jest soczewica czerwona. Nie wymaga moczenia, a czas jej gotowania nie przekracza 15 minut. Podobnie wygląda obróbka termiczna wersji żółtej. W przypadku zielonej i czarnej sugeruje się płukanie nasion przed gotowaniem oraz wydłużenie czasu gotowania do około 30 minut. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie soczewicy brązowej, którą należy namoczyć przed ugotowaniem. Zarówno żółta, jak i czerwona soczewica wykorzystywana jest do przygotowania zupy krem. Po ugotowaniu okrągłe nasiona soczewicy łatwo się rozpadają, a po zblendowaniu nadają zupie kremowej konsystencji.

Zupa, pasztet, a może puree?

Z czerwonej soczewicy warto przygotować zupę rybną, najlepiej z łososiem. Oprócz tych dwóch składników, powinna się w niej znaleźć marchewka, seler, koper włoski, pomidory, oregano, kolendra i papryczka chili. Przygotowana na gęsto zupa może stanowić samodzielne danie obiadowe. Aromatyczne i sycące. Potrawy z soczewicy popularne są w kuchni orientalnej, zwłaszcza indyjskiej.

Bardzo dobrym przykładem jest zupa dahl. Wystarczy, że do soczewicy i pomidorów dodamy mleczko kokosowe, aromatyczną przyprawę garam masala i kurkumę, a całość doprawisz chili i kolendrą. Ale można też przygotować swój własny przepis. Soczewica dobrze łączy się pomidorami, marchewką, kurczakiem, curry, mleczkiem kokosowym. Świetnie smakuje zarówno w wersji łagodnej jak i pikantne.

Pasztet z soczewicy
© 123RF

Puree z soczewicy urozmaici wygląd oraz konsystencję dania. Podczas jego przygotowania warto zadbać, by zachować naturalny kolor nasion. W przypadku żółtej, czerwonej i brązowej soczewicy, jako dodatek do puree sprawdzą się pomidory świeże i suszone, marchew, ziemniak czy papryka. Do zielonej i czarnej świetnie pasuje natka pietruszki czy cebula.

Soczewica może być także dodatkiem do sosów mięsnych, gulaszy czy potrawek. Dzięki temu dania będą gęstsze i bardziej sycące. Zielone nasiona sprawdzą się do sosów pieczeniowych, czerwonego mięsa oraz dziczyzny. Czarna i czerwona soczewica będzie ciekawym kontrastem dla drobiu, białych ryb oraz dań mącznych. Przygotowując z niej pastę, soczewicę można połączyć z orzechami, papryką, pomidorami, czosnkiem i cebulą. Idealnie nadaje się do kanapek. Z zielonej soczewicy można przygotować pasztet. Jego grube plastry z powodzeniem zastąpią porcje mięsa w daniu obiadowym. Można też wykorzystać je do przygotowania jarskiego burgera. Dzięki temu wegetarianie wstaną od rodzinnego obiadu najedzeni, a jedzący mięso zyskają alternatywę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść