Niezastąpione do wypieków. Co warto wiedzieć o drożdżach?

Trudno sobie bez nich wyobrazić domowe wypieki. Są również niezbędne w procesie produkcji alkoholu, a także w… przemyśle kosmetycznym, Drożdże, bo o nich mowa, to grzyby jednokomórkowe, które skutecznie spulchniają wypieki i wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

drożdzeDrożdże, szczególnie piwne i winne, pozytywnie wpływają na pracę i kondycję ludzkiego organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©daffodilred - stock.adobe.com

Drożdże – rodzaje

Drożdże spotykane są w różnej postaci.

Drożdże świeże – najpopularniejsza forma drożdży. Świetnie nadają się do wypieku domowego chleba, a także w przypadku cięższych ciast, z dużą zawartością jajek i masła. Świeże drożdże występują pod postacią lekko wilgotnych, kruchych i zwartych kostek o zróżnicowanej gramaturze. Kruszą się w palcach i świetnie rozprowadzają w cieście, mają jasnobeżowy kolor i intensywny, słodki zapach.

Drożdże zachowują swoją świeżość przy odpowiedniej temperaturze przechowywania (należy trzymać je w lodówce), ale przed użyciem powinny osiągnąć temperaturę pokojową.

Ze świeżych drożdży wyrabia się rozczyn dodając cukru oraz ciepłego mleka lub wody. Po zmieszaniu składników drożdże zaczynają się pienić, co świadczy o ich świeżości.

Czym zastąpić drożdże

Drożdże suszone – spotykane najczęściej w formie kuleczek lub granulek, często wykorzystywane zamiast drożdży świeżych. Z powodzeniem i bez uszczerbku na jakości, suszone drożdże mogą być przechowywane w trudniejszych warunkach, nawet przy wysokiej temperaturze i wilgotności, choć najlepiej umieścić je w chłodnym, zacienionym miejscu. Suszone drożdże, tak jak świeże, powinny zostać rozpuszczone w mleku lub wodzie o odpowiedniej temperaturze (ok. 30-40 stopni).

Drożdże instant – typ drożdży suszonych, które, jak nazwa wskazuje, nadają się do natychmiastowego użycia – nie wymagają rozcieńczania w wodzie czy mleku. Występują w postaci drobnych nitek co również wpływa na łatwość rozprowadzania ich w cieście. Drożdże instant wywołują szybką fermentację wysokiej jakości. Najlepiej sprawdzają się w przypadku lżejszych, mniej tłustych ciast. Wykorzystywane są zarówno w wypiekach z automatu, jak i tych domowych.

Drożdże instant sprzedawane są w hermetycznie zamykanych saszetkach i mogą być przechowywane w warunkach pokojowych nawet przez dwa lata. Po otwarciu zachowują jakość drożdży świeżych, ale tylko przez krótki czas dlatego warto je zużyć dość szybko.

Drożdże w płynie – do połowy XIX wieku jedyna znana forma drożdży. Dziś płynne drożdże wykorzystywane są w profesjonalnym piekarnictwie, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, Australii i krajach Europy Zachodniej, choć niekiedy dostępne są także w sklepach. Drożdże w płynie mają kremową konsystencję, dlatego świetnie rozprowadzają się w cieście. Należy przechowywać je w lodówce.

drożdze
© Adobe Stock | ©Magdalena Kucova - stock.adobe.com

Drożdże – wartości odżywcze i właściwości

Drożdże są źródłem wielu witamin, szczególnie witaminy H oraz witamin z grupy B. Dostarczają organizmowi białka, chromu i selenu.

Drożdże, szczególnie piwne i winne, pozytywnie wpływają na pracę i kondycję ludzkiego organizmu. Wspomagają odporność, przeciwdziałają anemii, a zawarta w nich biotyna wzmaga produkcję kwasów tłuszczowych.

Drożdże wykazują się także właściwościami wzmacniającymi i regenerującymi organizm, regulują pracę trzustki, pobudzają metabolizm i redukują zaparcia. Pokarm zawierający drożdże hamuje apetyt na słodycze i poprawia stan psychiczny: wzmacnia układ nerwowy, pomaga zniwelować zaburzenia, takie jak depresja.

Drożdże – zastosowanie

Drożdże wykorzystywane są do wypieków ciast i pieczywa. Dzięki temu, że przeprowadzają fermentację alkoholową stanowią także ważny składnik przy produkcji alkoholu.

Ponadto, drożdże znalazły zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Leczą trądzik i łojotok, a także zapobiegają nadmiernej utracie włosów. Jako składnik masek i kremów, drożdże odżywiają i nawilżają skórę, a także sprawiają, że jest dotleniona i oczyszczona.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru