Niezastąpione do wypieków. Co warto wiedzieć o drożdżach?

Trudno sobie bez nich wyobrazić domowe wypieki. Są również niezbędne w procesie produkcji alkoholu, a także w… przemyśle kosmetycznym, Drożdże, bo o nich mowa, to grzyby jednokomórkowe, które skutecznie spulchniają wypieki i wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

drożdzeDrożdże, szczególnie piwne i winne, pozytywnie wpływają na pracę i kondycję ludzkiego organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©daffodilred - stock.adobe.com

Drożdże – rodzaje

Drożdże spotykane są w różnej postaci.

Drożdże świeże – najpopularniejsza forma drożdży. Świetnie nadają się do wypieku domowego chleba, a także w przypadku cięższych ciast, z dużą zawartością jajek i masła. Świeże drożdże występują pod postacią lekko wilgotnych, kruchych i zwartych kostek o zróżnicowanej gramaturze. Kruszą się w palcach i świetnie rozprowadzają w cieście, mają jasnobeżowy kolor i intensywny, słodki zapach.

Drożdże zachowują swoją świeżość przy odpowiedniej temperaturze przechowywania (należy trzymać je w lodówce), ale przed użyciem powinny osiągnąć temperaturę pokojową.

Ze świeżych drożdży wyrabia się rozczyn dodając cukru oraz ciepłego mleka lub wody. Po zmieszaniu składników drożdże zaczynają się pienić, co świadczy o ich świeżości.

Czym zastąpić drożdże

Drożdże suszone – spotykane najczęściej w formie kuleczek lub granulek, często wykorzystywane zamiast drożdży świeżych. Z powodzeniem i bez uszczerbku na jakości, suszone drożdże mogą być przechowywane w trudniejszych warunkach, nawet przy wysokiej temperaturze i wilgotności, choć najlepiej umieścić je w chłodnym, zacienionym miejscu. Suszone drożdże, tak jak świeże, powinny zostać rozpuszczone w mleku lub wodzie o odpowiedniej temperaturze (ok. 30-40 stopni).

Drożdże instant – typ drożdży suszonych, które, jak nazwa wskazuje, nadają się do natychmiastowego użycia – nie wymagają rozcieńczania w wodzie czy mleku. Występują w postaci drobnych nitek co również wpływa na łatwość rozprowadzania ich w cieście. Drożdże instant wywołują szybką fermentację wysokiej jakości. Najlepiej sprawdzają się w przypadku lżejszych, mniej tłustych ciast. Wykorzystywane są zarówno w wypiekach z automatu, jak i tych domowych.

Drożdże instant sprzedawane są w hermetycznie zamykanych saszetkach i mogą być przechowywane w warunkach pokojowych nawet przez dwa lata. Po otwarciu zachowują jakość drożdży świeżych, ale tylko przez krótki czas dlatego warto je zużyć dość szybko.

Drożdże w płynie – do połowy XIX wieku jedyna znana forma drożdży. Dziś płynne drożdże wykorzystywane są w profesjonalnym piekarnictwie, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, Australii i krajach Europy Zachodniej, choć niekiedy dostępne są także w sklepach. Drożdże w płynie mają kremową konsystencję, dlatego świetnie rozprowadzają się w cieście. Należy przechowywać je w lodówce.

drożdze
© Adobe Stock | ©Magdalena Kucova - stock.adobe.com

Drożdże – wartości odżywcze i właściwości

Drożdże są źródłem wielu witamin, szczególnie witaminy H oraz witamin z grupy B. Dostarczają organizmowi białka, chromu i selenu.

Drożdże, szczególnie piwne i winne, pozytywnie wpływają na pracę i kondycję ludzkiego organizmu. Wspomagają odporność, przeciwdziałają anemii, a zawarta w nich biotyna wzmaga produkcję kwasów tłuszczowych.

Drożdże wykazują się także właściwościami wzmacniającymi i regenerującymi organizm, regulują pracę trzustki, pobudzają metabolizm i redukują zaparcia. Pokarm zawierający drożdże hamuje apetyt na słodycze i poprawia stan psychiczny: wzmacnia układ nerwowy, pomaga zniwelować zaburzenia, takie jak depresja.

Drożdże – zastosowanie

Drożdże wykorzystywane są do wypieków ciast i pieczywa. Dzięki temu, że przeprowadzają fermentację alkoholową stanowią także ważny składnik przy produkcji alkoholu.

Ponadto, drożdże znalazły zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Leczą trądzik i łojotok, a także zapobiegają nadmiernej utracie włosów. Jako składnik masek i kremów, drożdże odżywiają i nawilżają skórę, a także sprawiają, że jest dotleniona i oczyszczona.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm