Niezastąpione do wypieków. Co warto wiedzieć o drożdżach?

Trudno sobie bez nich wyobrazić domowe wypieki. Są również niezbędne w procesie produkcji alkoholu, a także w… przemyśle kosmetycznym, Drożdże, bo o nich mowa, to grzyby jednokomórkowe, które skutecznie spulchniają wypieki i wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

drożdzeDrożdże, szczególnie piwne i winne, pozytywnie wpływają na pracę i kondycję ludzkiego organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©daffodilred - stock.adobe.com

Drożdże – rodzaje

Drożdże spotykane są w różnej postaci.

Drożdże świeże – najpopularniejsza forma drożdży. Świetnie nadają się do wypieku domowego chleba, a także w przypadku cięższych ciast, z dużą zawartością jajek i masła. Świeże drożdże występują pod postacią lekko wilgotnych, kruchych i zwartych kostek o zróżnicowanej gramaturze. Kruszą się w palcach i świetnie rozprowadzają w cieście, mają jasnobeżowy kolor i intensywny, słodki zapach.

Drożdże zachowują swoją świeżość przy odpowiedniej temperaturze przechowywania (należy trzymać je w lodówce), ale przed użyciem powinny osiągnąć temperaturę pokojową.

Ze świeżych drożdży wyrabia się rozczyn dodając cukru oraz ciepłego mleka lub wody. Po zmieszaniu składników drożdże zaczynają się pienić, co świadczy o ich świeżości.

Czym zastąpić drożdże

Drożdże suszone – spotykane najczęściej w formie kuleczek lub granulek, często wykorzystywane zamiast drożdży świeżych. Z powodzeniem i bez uszczerbku na jakości, suszone drożdże mogą być przechowywane w trudniejszych warunkach, nawet przy wysokiej temperaturze i wilgotności, choć najlepiej umieścić je w chłodnym, zacienionym miejscu. Suszone drożdże, tak jak świeże, powinny zostać rozpuszczone w mleku lub wodzie o odpowiedniej temperaturze (ok. 30-40 stopni).

Drożdże instant – typ drożdży suszonych, które, jak nazwa wskazuje, nadają się do natychmiastowego użycia – nie wymagają rozcieńczania w wodzie czy mleku. Występują w postaci drobnych nitek co również wpływa na łatwość rozprowadzania ich w cieście. Drożdże instant wywołują szybką fermentację wysokiej jakości. Najlepiej sprawdzają się w przypadku lżejszych, mniej tłustych ciast. Wykorzystywane są zarówno w wypiekach z automatu, jak i tych domowych.

Drożdże instant sprzedawane są w hermetycznie zamykanych saszetkach i mogą być przechowywane w warunkach pokojowych nawet przez dwa lata. Po otwarciu zachowują jakość drożdży świeżych, ale tylko przez krótki czas dlatego warto je zużyć dość szybko.

Drożdże w płynie – do połowy XIX wieku jedyna znana forma drożdży. Dziś płynne drożdże wykorzystywane są w profesjonalnym piekarnictwie, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, Australii i krajach Europy Zachodniej, choć niekiedy dostępne są także w sklepach. Drożdże w płynie mają kremową konsystencję, dlatego świetnie rozprowadzają się w cieście. Należy przechowywać je w lodówce.

drożdze
© Adobe Stock | ©Magdalena Kucova - stock.adobe.com

Drożdże – wartości odżywcze i właściwości

Drożdże są źródłem wielu witamin, szczególnie witaminy H oraz witamin z grupy B. Dostarczają organizmowi białka, chromu i selenu.

Drożdże, szczególnie piwne i winne, pozytywnie wpływają na pracę i kondycję ludzkiego organizmu. Wspomagają odporność, przeciwdziałają anemii, a zawarta w nich biotyna wzmaga produkcję kwasów tłuszczowych.

Drożdże wykazują się także właściwościami wzmacniającymi i regenerującymi organizm, regulują pracę trzustki, pobudzają metabolizm i redukują zaparcia. Pokarm zawierający drożdże hamuje apetyt na słodycze i poprawia stan psychiczny: wzmacnia układ nerwowy, pomaga zniwelować zaburzenia, takie jak depresja.

Drożdże – zastosowanie

Drożdże wykorzystywane są do wypieków ciast i pieczywa. Dzięki temu, że przeprowadzają fermentację alkoholową stanowią także ważny składnik przy produkcji alkoholu.

Ponadto, drożdże znalazły zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Leczą trądzik i łojotok, a także zapobiegają nadmiernej utracie włosów. Jako składnik masek i kremów, drożdże odżywiają i nawilżają skórę, a także sprawiają, że jest dotleniona i oczyszczona.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita