Niezastąpione do wypieków. Co warto wiedzieć o drożdżach?

Trudno sobie bez nich wyobrazić domowe wypieki. Są również niezbędne w procesie produkcji alkoholu, a także w… przemyśle kosmetycznym, Drożdże, bo o nich mowa, to grzyby jednokomórkowe, które skutecznie spulchniają wypieki i wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

drożdzeDrożdże, szczególnie piwne i winne, pozytywnie wpływają na pracę i kondycję ludzkiego organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©daffodilred - stock.adobe.com

Drożdże – rodzaje

Drożdże spotykane są w różnej postaci.

Drożdże świeże – najpopularniejsza forma drożdży. Świetnie nadają się do wypieku domowego chleba, a także w przypadku cięższych ciast, z dużą zawartością jajek i masła. Świeże drożdże występują pod postacią lekko wilgotnych, kruchych i zwartych kostek o zróżnicowanej gramaturze. Kruszą się w palcach i świetnie rozprowadzają w cieście, mają jasnobeżowy kolor i intensywny, słodki zapach.

Drożdże zachowują swoją świeżość przy odpowiedniej temperaturze przechowywania (należy trzymać je w lodówce), ale przed użyciem powinny osiągnąć temperaturę pokojową.

Ze świeżych drożdży wyrabia się rozczyn dodając cukru oraz ciepłego mleka lub wody. Po zmieszaniu składników drożdże zaczynają się pienić, co świadczy o ich świeżości.

Czym zastąpić drożdże

Drożdże suszone – spotykane najczęściej w formie kuleczek lub granulek, często wykorzystywane zamiast drożdży świeżych. Z powodzeniem i bez uszczerbku na jakości, suszone drożdże mogą być przechowywane w trudniejszych warunkach, nawet przy wysokiej temperaturze i wilgotności, choć najlepiej umieścić je w chłodnym, zacienionym miejscu. Suszone drożdże, tak jak świeże, powinny zostać rozpuszczone w mleku lub wodzie o odpowiedniej temperaturze (ok. 30-40 stopni).

Drożdże instant – typ drożdży suszonych, które, jak nazwa wskazuje, nadają się do natychmiastowego użycia – nie wymagają rozcieńczania w wodzie czy mleku. Występują w postaci drobnych nitek co również wpływa na łatwość rozprowadzania ich w cieście. Drożdże instant wywołują szybką fermentację wysokiej jakości. Najlepiej sprawdzają się w przypadku lżejszych, mniej tłustych ciast. Wykorzystywane są zarówno w wypiekach z automatu, jak i tych domowych.

Drożdże instant sprzedawane są w hermetycznie zamykanych saszetkach i mogą być przechowywane w warunkach pokojowych nawet przez dwa lata. Po otwarciu zachowują jakość drożdży świeżych, ale tylko przez krótki czas dlatego warto je zużyć dość szybko.

Drożdże w płynie – do połowy XIX wieku jedyna znana forma drożdży. Dziś płynne drożdże wykorzystywane są w profesjonalnym piekarnictwie, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, Australii i krajach Europy Zachodniej, choć niekiedy dostępne są także w sklepach. Drożdże w płynie mają kremową konsystencję, dlatego świetnie rozprowadzają się w cieście. Należy przechowywać je w lodówce.

drożdze
© Adobe Stock | ©Magdalena Kucova - stock.adobe.com

Drożdże – wartości odżywcze i właściwości

Drożdże są źródłem wielu witamin, szczególnie witaminy H oraz witamin z grupy B. Dostarczają organizmowi białka, chromu i selenu.

Drożdże, szczególnie piwne i winne, pozytywnie wpływają na pracę i kondycję ludzkiego organizmu. Wspomagają odporność, przeciwdziałają anemii, a zawarta w nich biotyna wzmaga produkcję kwasów tłuszczowych.

Drożdże wykazują się także właściwościami wzmacniającymi i regenerującymi organizm, regulują pracę trzustki, pobudzają metabolizm i redukują zaparcia. Pokarm zawierający drożdże hamuje apetyt na słodycze i poprawia stan psychiczny: wzmacnia układ nerwowy, pomaga zniwelować zaburzenia, takie jak depresja.

Drożdże – zastosowanie

Drożdże wykorzystywane są do wypieków ciast i pieczywa. Dzięki temu, że przeprowadzają fermentację alkoholową stanowią także ważny składnik przy produkcji alkoholu.

Ponadto, drożdże znalazły zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Leczą trądzik i łojotok, a także zapobiegają nadmiernej utracie włosów. Jako składnik masek i kremów, drożdże odżywiają i nawilżają skórę, a także sprawiają, że jest dotleniona i oczyszczona.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał