WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Sos sambal oelek - jak używa go w kuchni?

Sos sambal oelek jest ostrym sosem indonezyjskim w formie przecieru, powstającym z papryczek chili, soku limonki i soli.

sos sambal oelekSosu sambal oelek powinno się używać z umiarem, ponieważ jest bardzo ostry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Ika Rahma - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Sos Sambal Oelek – co to jest?

Sos sambal oelek (wym. ulek) jest odmianą sambalu, czyli gęstego sosu chili pochodzenia indonezyjskiego. Sos sambal oelek jest częstym składnikiem kuchni innych niż indonezyjska, a także może być bazą dla innych rodzajów sambalu. Składniki do tego sosu często rozcierane są w moździerzu – słowo ulek oznacza właśnie tradycyjny kamienny moździerz (zapis tego słowa w formie oelek jest już przestarzały w Indonezji).

Sos sambal oelek – gotowy

Gotowy sos sambal oelek jest dostępny na rynku w słoikach sprzedawany jako dodatek do potraw lub sos stołowy. Można go dostać w niektórych marketach, a także sklepach sprzedających produkty z różnych kuchni świata. Otwarty słoik sosu należy przechowywać w lodówce.

Sos sambal oelek – jak zrobić w domu?

Żeby przyrządzić domowy sos sambal oelek wystarczy zblendować lub rozetrzeć papryczki chili, dodać soli i cukru. Otrzymany w ten sposób przecier wstawić do garnka i podgrzewać, dodając oleju, octu i soku z cytryny bądź limonki. Całość powinno się podgrzewać do uzyskania gęstej konsystencji przypominającej pastę. Zrobiony w domu sos sambal oelek można jeść na świeżo lub poddać pasteryzacji i przechowywać w słoiku.

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Sos sambal oelek – rodzaje

Sos sambal oelek jest jednym z licznych rodzajów sosów typu sambal. Różnią się one zwykle rodzajem użytego chili, a także dodatkami i przyprawami. Do produkcji sambalu najczęściej używa się papryczek habanero, pieprzu cayenne, papryki Lombok lub Naga Jolokia, a także Madame Jeanette i Cabe Rawit. Różne typy sambalu mogą pochodzić z różnych regionów.

Charakterystyczny dla Sri-Lanki jest sini sambal z cebulą, tuńczykiem i przyprawami, pol sambal z dodatkiem kokosa, lunu miris m.in. z papryki chili, soli morskiej, tuńczyka i limonki, a także vaalai kai sambal z bananów, kokosa, zielonych papryczek chili, cebuli, doprawiany solą i sokiem z limonki.

W Malezji można wyróżnić m.in. sambal belacan (chili z pastą krewetkową, czasem też pomidorami czy mango), sambal jeruk (zielona albo czerwona papryk z limonkami kaffir) i sambal tempoyak (świeże chili, suszone anchois i durian).

W kuchni indonezyjskiej występuje nawet 300 odmian sosu sambal, od łagodnych po bardzo ostre. Sambal trassi to sos z dość wyraźnie skondensowaną pastą krewetkową, papryczkami, sokiem s limonki, solą i cukrem. Ten rodzaj sambalu jest modyfikowany i na jego bazie powstaje wiele innych typów, na przykład takie z dodatkiem mango (sambal manga), tamaryndowca (sambal asam), owoców gandaria (sambal gandaria) lub orzeszków kukui (sambal kemiri).

Sos sambal oelek – sposoby podania

Sosu sambal oelek powinno się używać z umiarem, ponieważ jest bardzo ostry. Dobrze nadaje się do dań kuchni indonezyjskiej i malezyjskiej, dań mięsnych (np. smażony kurczak – ayam goreng), zapiekanego ryżu, sajgonek, grillowanych ryb (ikan bakar) i zup (np. zupy soto). Sos sambal można podawać jako dressing do surowych warzyw czy sałatek.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika