Sos sambal oelek - jak używa go w kuchni?

Sos sambal oelek jest ostrym sosem indonezyjskim w formie przecieru, powstającym z papryczek chili, soku limonki i soli.

sos sambal oelekSosu sambal oelek powinno się używać z umiarem, ponieważ jest bardzo ostry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Ika Rahma - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Sos Sambal Oelek – co to jest?

Sos sambal oelek (wym. ulek) jest odmianą sambalu, czyli gęstego sosu chili pochodzenia indonezyjskiego. Sos sambal oelek jest częstym składnikiem kuchni innych niż indonezyjska, a także może być bazą dla innych rodzajów sambalu. Składniki do tego sosu często rozcierane są w moździerzu – słowo ulek oznacza właśnie tradycyjny kamienny moździerz (zapis tego słowa w formie oelek jest już przestarzały w Indonezji).

Sos sambal oelek – gotowy

Gotowy sos sambal oelek jest dostępny na rynku w słoikach sprzedawany jako dodatek do potraw lub sos stołowy. Można go dostać w niektórych marketach, a także sklepach sprzedających produkty z różnych kuchni świata. Otwarty słoik sosu należy przechowywać w lodówce.

Sos sambal oelek – jak zrobić w domu?

Żeby przyrządzić domowy sos sambal oelek wystarczy zblendować lub rozetrzeć papryczki chili, dodać soli i cukru. Otrzymany w ten sposób przecier wstawić do garnka i podgrzewać, dodając oleju, octu i soku z cytryny bądź limonki. Całość powinno się podgrzewać do uzyskania gęstej konsystencji przypominającej pastę. Zrobiony w domu sos sambal oelek można jeść na świeżo lub poddać pasteryzacji i przechowywać w słoiku.

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Sos sambal oelek – rodzaje

Sos sambal oelek jest jednym z licznych rodzajów sosów typu sambal. Różnią się one zwykle rodzajem użytego chili, a także dodatkami i przyprawami. Do produkcji sambalu najczęściej używa się papryczek habanero, pieprzu cayenne, papryki Lombok lub Naga Jolokia, a także Madame Jeanette i Cabe Rawit. Różne typy sambalu mogą pochodzić z różnych regionów.

Charakterystyczny dla Sri-Lanki jest sini sambal z cebulą, tuńczykiem i przyprawami, pol sambal z dodatkiem kokosa, lunu miris m.in. z papryki chili, soli morskiej, tuńczyka i limonki, a także vaalai kai sambal z bananów, kokosa, zielonych papryczek chili, cebuli, doprawiany solą i sokiem z limonki.

W Malezji można wyróżnić m.in. sambal belacan (chili z pastą krewetkową, czasem też pomidorami czy mango), sambal jeruk (zielona albo czerwona papryk z limonkami kaffir) i sambal tempoyak (świeże chili, suszone anchois i durian).

W kuchni indonezyjskiej występuje nawet 300 odmian sosu sambal, od łagodnych po bardzo ostre. Sambal trassi to sos z dość wyraźnie skondensowaną pastą krewetkową, papryczkami, sokiem s limonki, solą i cukrem. Ten rodzaj sambalu jest modyfikowany i na jego bazie powstaje wiele innych typów, na przykład takie z dodatkiem mango (sambal manga), tamaryndowca (sambal asam), owoców gandaria (sambal gandaria) lub orzeszków kukui (sambal kemiri).

Sos sambal oelek – sposoby podania

Sosu sambal oelek powinno się używać z umiarem, ponieważ jest bardzo ostry. Dobrze nadaje się do dań kuchni indonezyjskiej i malezyjskiej, dań mięsnych (np. smażony kurczak – ayam goreng), zapiekanego ryżu, sajgonek, grillowanych ryb (ikan bakar) i zup (np. zupy soto). Sos sambal można podawać jako dressing do surowych warzyw czy sałatek.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu