Nie tylko ze śmietanka i cukier. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Masz odwagę spróbować?

Obraz
© iStock.com

Znudziła wam się tradycyjna ze śmietanką i cukrem? Zobaczcie, co w różnych zakątkach świata ludzie dodają do kawowego naparu. Niektóre połączenia są naprawdę zaskakujące, warto jednak je wypróbować.

/ 6Ser

Obraz
© iStock.com

Choć może się to wydawać dość dziwne, Skandynawowie chętnie piją kawę z serem. Takie połączenie nazywa się kaffeost. W filiżance czarnego płynu zanurza się kawałki specjalnego gatunku sera, produkowanego z mleka kóz, krów lub reniferów. Ten sposób picia kawy jest szczególnie popularny w północnej Szwecji oraz Finlandii. Odważycie się spróbować?

/ 6Sól

Obraz
© iStock.com

Kawę najczęściej słodzimy, a może warto ją... posolić? Wystarczy szczypta, by zneutralizować goryczkę i podkreślić aromat naparu. Przygotowana w ten sposób mała czarna stanie się znacznie łagodniejsza. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością soli. Warto też dodać, że taki napój podobno świetnie pomaga na kaca.

/ 6Jajko

Obraz
© iStock.com

Kolejna inspiracja zaczerpnięta ze Skandynawii. Jeśli lubicie kawowe desery, wypróbujcie ten norweski patent. Doskonale rozgrzewa, poprawia nastrój i świetnie smakuje. W kąpieli wodnej utrzyjcie żółtko z cukrem. Powstałą w ten sposób piankę należy wlać cienkim strumieniem do filiżanki kawy. Potem wystarczy się już tylko delektować pysznym smakiem.

/ 6Cytryna

Obraz
© iStock.com

Naukowcy nie są zgodni co do wpływu kawy na nasze zdrowie. Jednak według niektórych badaczy picie kawy z cytryną pomaga zwalczyć wiele nieprzyjemnych dolegliwości takich jak ból głowy. Dodatkowo taki napój świetnie pobudza. To skutek reakcji chemicznych, które zachodzą po połączeniu tych dwóch składników. Minusem jest jednak smak. Kawa z cytryną jest dużo bardziej kwaśna i cierpka niż klasyczna.

/ 6Coca-Cola

Obraz
© iStock.com

Zestawienie kończy słodki mariaż kawy i coli. Najlepiej smakuje na zimno. Doskonale orzeźwia i pobudza. Jeśli dodacie jeszcze odrobinę trzcinowego cukru i nasionka wanilii, otrzymacie aromatyczny napój o niezwykle oryginalnym smaku. Warto spróbować.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia