Nie tylko ze śmietanka i cukier. Najdziwniejsze dodatki do kawy
Masz odwagę spróbować?
Znudziła wam się tradycyjna ze śmietanką i cukrem? Zobaczcie, co w różnych zakątkach świata ludzie dodają do kawowego naparu. Niektóre połączenia są naprawdę zaskakujące, warto jednak je wypróbować.
Ser
Choć może się to wydawać dość dziwne, Skandynawowie chętnie piją kawę z serem. Takie połączenie nazywa się kaffeost. W filiżance czarnego płynu zanurza się kawałki specjalnego gatunku sera, produkowanego z mleka kóz, krów lub reniferów. Ten sposób picia kawy jest szczególnie popularny w północnej Szwecji oraz Finlandii. Odważycie się spróbować?
Sól
Kawę najczęściej słodzimy, a może warto ją... posolić? Wystarczy szczypta, by zneutralizować goryczkę i podkreślić aromat naparu. Przygotowana w ten sposób mała czarna stanie się znacznie łagodniejsza. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością soli. Warto też dodać, że taki napój podobno świetnie pomaga na kaca.
Jajko
Kolejna inspiracja zaczerpnięta ze Skandynawii. Jeśli lubicie kawowe desery, wypróbujcie ten norweski patent. Doskonale rozgrzewa, poprawia nastrój i świetnie smakuje. W kąpieli wodnej utrzyjcie żółtko z cukrem. Powstałą w ten sposób piankę należy wlać cienkim strumieniem do filiżanki kawy. Potem wystarczy się już tylko delektować pysznym smakiem.
Cytryna
Naukowcy nie są zgodni co do wpływu kawy na nasze zdrowie. Jednak według niektórych badaczy picie kawy z cytryną pomaga zwalczyć wiele nieprzyjemnych dolegliwości takich jak ból głowy. Dodatkowo taki napój świetnie pobudza. To skutek reakcji chemicznych, które zachodzą po połączeniu tych dwóch składników. Minusem jest jednak smak. Kawa z cytryną jest dużo bardziej kwaśna i cierpka niż klasyczna.
Coca-Cola
Zestawienie kończy słodki mariaż kawy i coli. Najlepiej smakuje na zimno. Doskonale orzeźwia i pobudza. Jeśli dodacie jeszcze odrobinę trzcinowego cukru i nasionka wanilii, otrzymacie aromatyczny napój o niezwykle oryginalnym smaku. Warto spróbować.