Nie tylko ze śmietanka i cukier. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Masz odwagę spróbować?

Obraz
© iStock.com

Znudziła wam się tradycyjna ze śmietanką i cukrem? Zobaczcie, co w różnych zakątkach świata ludzie dodają do kawowego naparu. Niektóre połączenia są naprawdę zaskakujące, warto jednak je wypróbować.

/ 6Ser

Obraz
© iStock.com

Choć może się to wydawać dość dziwne, Skandynawowie chętnie piją kawę z serem. Takie połączenie nazywa się kaffeost. W filiżance czarnego płynu zanurza się kawałki specjalnego gatunku sera, produkowanego z mleka kóz, krów lub reniferów. Ten sposób picia kawy jest szczególnie popularny w północnej Szwecji oraz Finlandii. Odważycie się spróbować?

/ 6Sól

Obraz
© iStock.com

Kawę najczęściej słodzimy, a może warto ją... posolić? Wystarczy szczypta, by zneutralizować goryczkę i podkreślić aromat naparu. Przygotowana w ten sposób mała czarna stanie się znacznie łagodniejsza. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością soli. Warto też dodać, że taki napój podobno świetnie pomaga na kaca.

/ 6Jajko

Obraz
© iStock.com

Kolejna inspiracja zaczerpnięta ze Skandynawii. Jeśli lubicie kawowe desery, wypróbujcie ten norweski patent. Doskonale rozgrzewa, poprawia nastrój i świetnie smakuje. W kąpieli wodnej utrzyjcie żółtko z cukrem. Powstałą w ten sposób piankę należy wlać cienkim strumieniem do filiżanki kawy. Potem wystarczy się już tylko delektować pysznym smakiem.

/ 6Cytryna

Obraz
© iStock.com

Naukowcy nie są zgodni co do wpływu kawy na nasze zdrowie. Jednak według niektórych badaczy picie kawy z cytryną pomaga zwalczyć wiele nieprzyjemnych dolegliwości takich jak ból głowy. Dodatkowo taki napój świetnie pobudza. To skutek reakcji chemicznych, które zachodzą po połączeniu tych dwóch składników. Minusem jest jednak smak. Kawa z cytryną jest dużo bardziej kwaśna i cierpka niż klasyczna.

/ 6Coca-Cola

Obraz
© iStock.com

Zestawienie kończy słodki mariaż kawy i coli. Najlepiej smakuje na zimno. Doskonale orzeźwia i pobudza. Jeśli dodacie jeszcze odrobinę trzcinowego cukru i nasionka wanilii, otrzymacie aromatyczny napój o niezwykle oryginalnym smaku. Warto spróbować.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę