Nie tylko ze śmietanka i cukier. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Masz odwagę spróbować?

Obraz
© iStock.com

Znudziła wam się tradycyjna ze śmietanką i cukrem? Zobaczcie, co w różnych zakątkach świata ludzie dodają do kawowego naparu. Niektóre połączenia są naprawdę zaskakujące, warto jednak je wypróbować.

/ 6Ser

Obraz
© iStock.com

Choć może się to wydawać dość dziwne, Skandynawowie chętnie piją kawę z serem. Takie połączenie nazywa się kaffeost. W filiżance czarnego płynu zanurza się kawałki specjalnego gatunku sera, produkowanego z mleka kóz, krów lub reniferów. Ten sposób picia kawy jest szczególnie popularny w północnej Szwecji oraz Finlandii. Odważycie się spróbować?

/ 6Sól

Obraz
© iStock.com

Kawę najczęściej słodzimy, a może warto ją... posolić? Wystarczy szczypta, by zneutralizować goryczkę i podkreślić aromat naparu. Przygotowana w ten sposób mała czarna stanie się znacznie łagodniejsza. Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością soli. Warto też dodać, że taki napój podobno świetnie pomaga na kaca.

/ 6Jajko

Obraz
© iStock.com

Kolejna inspiracja zaczerpnięta ze Skandynawii. Jeśli lubicie kawowe desery, wypróbujcie ten norweski patent. Doskonale rozgrzewa, poprawia nastrój i świetnie smakuje. W kąpieli wodnej utrzyjcie żółtko z cukrem. Powstałą w ten sposób piankę należy wlać cienkim strumieniem do filiżanki kawy. Potem wystarczy się już tylko delektować pysznym smakiem.

/ 6Cytryna

Obraz
© iStock.com

Naukowcy nie są zgodni co do wpływu kawy na nasze zdrowie. Jednak według niektórych badaczy picie kawy z cytryną pomaga zwalczyć wiele nieprzyjemnych dolegliwości takich jak ból głowy. Dodatkowo taki napój świetnie pobudza. To skutek reakcji chemicznych, które zachodzą po połączeniu tych dwóch składników. Minusem jest jednak smak. Kawa z cytryną jest dużo bardziej kwaśna i cierpka niż klasyczna.

/ 6Coca-Cola

Obraz
© iStock.com

Zestawienie kończy słodki mariaż kawy i coli. Najlepiej smakuje na zimno. Doskonale orzeźwia i pobudza. Jeśli dodacie jeszcze odrobinę trzcinowego cukru i nasionka wanilii, otrzymacie aromatyczny napój o niezwykle oryginalnym smaku. Warto spróbować.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości