Nie tylko tabliczka. Czekolada, która pieści zmysły... inaczej
Poszukiwania ciekawszych doznań smakowych doprowadziły nas do smakołyków i połączeń, o których dawniej nikt by nawet nie pomyślał. Co ciekawego czeka nas, jeśli mamy ochotę na czekoladę, ale nie tę tradycyjną? Zobaczcie nasze inspiracje.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kilkanaście kostek czystej przyjemności
Kwiaty, przyprawy i różne inne, niebanalne dodatki także urozmaicają nam czekoladowe przekąski. Orzechy, owoce, cukrowe dekoracje, zioła, a nawet warzywa czy płatki złota. Część z dodatków do tradycyjnej mlecznej, deserowej i gorzkiej czekolady znamy z komercyjnych produktów dostępnych w zwykłych sklepach, ale niektóre to prawdziwe ciekawostki. Np. ekskluzywna czekolada np. z fasolkami tonkowca wonnego ma słodki smak migdałów i oryginalny zapach... siana.
Czekolada z ulubionymi dodatkami może stać się świetnym upominkiem z okazji zbliżającego się Dnia Kobiet.
Czekolada o zapachu... kwiatów
Produkty z przyprawami są już nam lepiej znane, ale twórcy ciekawych połączeń nadal potrafią nas zaskoczyć. Tabliczka posypana wonnymi kwiatami jaśminu czy bzu przywodzi na myśl słoneczne lato. To dobry pomysł na prezent dla kobiety z okazji 8 marca i rodzaj upominku "2 w 1" - kwiaty i łakocie.
Słodki sekret różowej czekolady
Od lat trwają spory na temat tego, czy białą czekoladę w ogóle tak można nazywać. Nie zawiera wszak odpowiedzialnego za kolor, smak i konsystencję masła kakaowego, a jedynie kakaowy tłuszcz. Różowa czekolada z pozoru przypomina wyroby z białej czekolady wzbogacanej rodzajem barwnika. Sok malinowy? A może barwnik syntetyczny? Tajemnica tkwi gdzie indziej, bo ten wyrób zawiera prawdziwe kakao, a jego różowa, przyjemna dla oka i apetyczna barwa wynika ze sposobu obróbki ziaren kakaowca.
Niech słodycz rozpływa się po języku
Tradycja picia czekolady sięga setek lat, a jej obecność na europejskich dworach i salonach przyczyniał się nawet do tego, że w klasycznej zastawie są specjalne dla niej filiżanki i dzbanki. Taka czekolada to czasem napój czekoladowy o dość rzadkiej konsystencji, ale może to być też gęsta, powoli rozpływającą się czekolada, którą przygotowuje się ze specjalnych granulek... Jeśli dopada was gorszy nastrój, filiżanka takiego napoju poprawi samopoczucie, rozgrzeje i dostarczy niesamowitych doznań smakowych. Warto docenić płynną, gęstą czekoladę jako źródło niecodziennych zmysłowych wrażeń, gdyż wyższa temperatura podania skutecznie podkręcą jej smak i aromat. Płynna czekolada to bezalkoholowa alternatywa dla wina na randkę — wsyp dwie łyżeczki granulek do kubka z 200 ml gorącego mleka i zamieszaj.
Czekoladowa skrzynia skarbów
Odkrywanie nowych smaków może stać się prawdziwą przygodą, jeśli wybierzemy praliny. Te subtelne słodycze zaskakują smakiem, bo w całym pudełku każda może mieć inny smak, ale i wyglądem. Co ciekawe – pierwsze z nich powstały, kiedy przez przypadek w kuchni na dworze francuskiego arystokraty do rozpuszczonej czekolady do picia wpadły migdały. Z czasem nadzienie pralin stawało się bardziej urozmaicone: w środku można znaleźć dosłownie każdy smak - od owocowych przez słodkie po intensywne nuty ciekawych alkoholi i zaskakujących konsystencji.
Materiał jest częścią działań promocyjnych partnera.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.