WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze pokonali Holandię!

Nie tylko do młodych ziemniaków

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Odkryj zalety koperku

Obraz
© 123RF.COM

Koperek to niezastąpiony dodatek do wielu dań. Kto z nas nie lubi młodych ziemniaków posypanych koperkiem z sałatą i sadzonym jajkiem? Pędy kopru są także używane do kiszenia ogórków. Jednak na tym się nie kończy. Pomysłów na wykorzystanie tej przyprawy jest znacznie więcej. Używajmy go więc jak najczęściej, ponieważ jest zdrowy i łagodzi wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Zobaczcie nasze koperkowe inspiracje.

/ 6Co ma w sobie koperek?

Obraz
© 123RF.COM

W kuchni i ziołolecznictwie wykorzystujemy całą roślinę – liście, łodygi, kwiaty i nasiona. Koperek obfituje w witaminy A, C, D, E, z grupy B, a także mikroelementy – żelazo, wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, potas, cynk, sód. Za jego charakterystyczny smak i zapach odpowiadają zawarte w nim olejki eteryczne. Koperek jest wykorzystywany jako środek na wzdęcia, kolkę jelitową oraz bezsenność. Poprawia trawienie, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga laktację. Napar z koperku działa wykrztuśnie. Koperek ma działanie antybakteryjne. Jego intensywny aromat usuwa nieprzyjemny zapach z ust.

/ 6Koperek w kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Koperek możemy hodować w ogródku lub w doniczce. Jest to łatwa w uprawie roślina. Jego świeże liście to doskonała przyprawa do ziemniaków, sosów (zarówno na ciepło jaki na zimno), jajek, sałatek, zup, twarożku, młodej kapusty, ryb, dań mięsnych. Pędy to obowiązkowy składnik zalewy do kiszonych ogórków. Koperek możemy suszyć lub mrozić. Warto przygotować na zimę zapas mrożonego koperku. Innym sposobem przechowywania go jest zasypanie solą. Gałązki koperku płuczemy, osuszamy i siekamy. Do wyparzonych słoiczków wsypujemy naprzemiennie warstwę koperku i morskiej soli. Ostatnią warstwą powinna być sól. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Używamy zamiast zwykłej soli do przyprawiania potraw.

/ 6Twarożek z wędzonym łososiem i koperkiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 150 g półtłustego twarogu, 2 łyżki jogurt greckiego, 100 g łososia wędzonego na ciepło, pęczek koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Przygotowanie: twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z jogurtem. Łososia podziel na mniejsze kawałki, koperek opłucz i posiekaj. Wszystkie składniki połącz w miseczce, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami lub pumperniklem.

/ 6Sos koperkowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: łyżka masła, szklanka bulionu, pół szklanki śmietany, 2-3 łyżki mąki, pęczek koperku, sól pieprz.
Przygotowanie: koperek opłucz, osusz i posiekaj. W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i wymieszaj, by powstała gładka masa. Do zasmażki wlej przestudzony bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj koperek. Gotuj przez chwilę. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczonymi szparagami, ryba pulpecikami lub kotletami warzywnymi.

/ 6Aromatyczna zupa krem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2,5 l bulionu drobiowego, szklanka ugotowanego mięsa z kurczaka (ugotowanego w bulionie), 2 pęczki koperku, 6 ziemniaków, 2 łyżki masła, biała część pora, 4 łyżki gęstej śmietany.
Przygotowanie: w garnku rozgrzej masło, wrzuć pokrojonego pora i podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia. Dodaj mięso drobiowe i śmietanę. Zblenduj na gładki krem. Koperek opłucz i posiekaj, dodaj do zupy, wymieszaj. Zupę podawaj z grzankami czosnkowymi.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia