Odkryj zalety koperku
Koperek to niezastąpiony dodatek do wielu dań. Kto z nas nie lubi młodych ziemniaków posypanych koperkiem z sałatą i sadzonym jajkiem? Pędy kopru są także używane do kiszenia ogórków. Jednak na tym się nie kończy. Pomysłów na wykorzystanie tej przyprawy jest znacznie więcej. Używajmy go więc jak najczęściej, ponieważ jest zdrowy i łagodzi wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Zobaczcie nasze koperkowe inspiracje.
Co ma w sobie koperek?
W kuchni i ziołolecznictwie wykorzystujemy całą roślinę – liście, łodygi, kwiaty i nasiona. Koperek obfituje w witaminy A, C, D, E, z grupy B, a także mikroelementy – żelazo, wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, potas, cynk, sód. Za jego charakterystyczny smak i zapach odpowiadają zawarte w nim olejki eteryczne. Koperek jest wykorzystywany jako środek na wzdęcia, kolkę jelitową oraz bezsenność. Poprawia trawienie, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga laktację. Napar z koperku działa wykrztuśnie. Koperek ma działanie antybakteryjne. Jego intensywny aromat usuwa nieprzyjemny zapach z ust.
Koperek w kuchni
Koperek możemy hodować w ogródku lub w doniczce. Jest to łatwa w uprawie roślina. Jego świeże liście to doskonała przyprawa do ziemniaków, sosów (zarówno na ciepło jaki na zimno), jajek, sałatek, zup, twarożku, młodej kapusty, ryb, dań mięsnych. Pędy to obowiązkowy składnik zalewy do kiszonych ogórków. Koperek możemy suszyć lub mrozić. Warto przygotować na zimę zapas mrożonego koperku. Innym sposobem przechowywania go jest zasypanie solą. Gałązki koperku płuczemy, osuszamy i siekamy. Do wyparzonych słoiczków wsypujemy naprzemiennie warstwę koperku i morskiej soli. Ostatnią warstwą powinna być sól. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Używamy zamiast zwykłej soli do przyprawiania potraw.
Twarożek z wędzonym łososiem i koperkiem
Składniki: 150 g półtłustego twarogu, 2 łyżki jogurt greckiego, 100 g łososia wędzonego na ciepło, pęczek koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Przygotowanie: twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj z jogurtem. Łososia podziel na mniejsze kawałki, koperek opłucz i posiekaj. Wszystkie składniki połącz w miseczce, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami lub pumperniklem.
Sos koperkowy
Składniki: łyżka masła, szklanka bulionu, pół szklanki śmietany, 2-3 łyżki mąki, pęczek koperku, sól pieprz.
Przygotowanie: koperek opłucz, osusz i posiekaj. W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i wymieszaj, by powstała gładka masa. Do zasmażki wlej przestudzony bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj koperek. Gotuj przez chwilę. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczonymi szparagami, ryba pulpecikami lub kotletami warzywnymi.
Aromatyczna zupa krem
Składniki: 2,5 l bulionu drobiowego, szklanka ugotowanego mięsa z kurczaka (ugotowanego w bulionie), 2 pęczki koperku, 6 ziemniaków, 2 łyżki masła, biała część pora, 4 łyżki gęstej śmietany.
Przygotowanie: w garnku rozgrzej masło, wrzuć pokrojonego pora i podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia. Dodaj mięso drobiowe i śmietanę. Zblenduj na gładki krem. Koperek opłucz i posiekaj, dodaj do zupy, wymieszaj. Zupę podawaj z grzankami czosnkowymi.