Nie tylko dla jaroszy. Sentymentalny wtorek: kotlety jajeczne

Mogliśmy spotkać je w barach mlecznych i stołówkach. I chociaż często zastępowały mięsną wersję tego klasycznego dania, nie można zaprzeczyć, że ich smak był wyjątkowy. Tym razem w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" wspominamy kotlety jajeczne.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kotlety jajeczne czasem zastępowały tradycyjne kotlety mielone.
Kotlety jajeczne czasem zastępowały tradycyjne kotlety mielone. (123RF)
WP

W okresie PRL-u stanowiły częsty zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się w barach mlecznych, szkolnych i zakładowych stołówkach, a także w wielu polskich domach. Co pewien czas możemy spotkać się z modą na powracające zapomniane już dania. Jedną z takich potraw są kotlety jajeczne, które coraz częściej są ciekawym punktem w jadłospisie wegetarian.

Przepis na kotlety jajeczne możemy dowolnie modyfikować, dodając do masy wybrane przez nas składniki. Smacznym połączeniem będą jajka z pieczarkami, brokułami, kiszonymi ogórkami lub żółtym serem. Usmażone kotlety możemy podawać z naszymi ulubionymi surówkami, kiszoną kapustą lub gotowaną marchewką z groszkiem. Świetnie sprawdzą się też z dodatkiem ziemniaków w formie purée lub frytek.

WP

Przepis na kotlety jajeczne

Składniki:

  • 5 jajek
  • 30 g bułki tartej
  • 20 ml mleka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pszenna bułka
  • szczypior
  • kolendra
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebule kroimy w kostkę i dusimy na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem aż do momentu, gdy zeszkli się. Odstawiamy do wystygnięcia. Cztery jajka gotujemy na twardo. Gdy będą już zimne kroimy je w drobną kostkę. Łączymy z bułką tartą, surowym jajkiem i bułce namoczonej w mleku. Następnie masę mieszamy ze szczypiorem i odrobiną kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, gdy po obu stronach będą pokryte złocistą, chrupiącą skórką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP