Nie tylko dla jaroszy. Sentymentalny wtorek: kotlety jajeczne

Mogliśmy spotkać je w barach mlecznych i stołówkach. I chociaż często zastępowały mięsną wersję tego klasycznego dania, nie można zaprzeczyć, że ich smak był wyjątkowy. Tym razem w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" wspominamy kotlety jajeczne.

Kotlety jajeczne czasem zastępowały tradycyjne kotlety mielone.
Źródło zdjęć: © 123RF

W okresie PRL-u stanowiły częsty zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się w barach mlecznych, szkolnych i zakładowych stołówkach, a także w wielu polskich domach. Co pewien czas możemy spotkać się z modą na powracające zapomniane już dania. Jedną z takich potraw są kotlety jajeczne, które coraz częściej są ciekawym punktem w jadłospisie wegetarian.

Przepis na kotlety jajeczne możemy dowolnie modyfikować, dodając do masy wybrane przez nas składniki. Smacznym połączeniem będą jajka z pieczarkami, brokułami, kiszonymi ogórkami lub żółtym serem. Usmażone kotlety możemy podawać z naszymi ulubionymi surówkami, kiszoną kapustą lub gotowaną marchewką z groszkiem. Świetnie sprawdzą się też z dodatkiem ziemniaków w formie purée lub frytek.

Przepis na kotlety jajeczne

Składniki:

  • 5 jajek
  • 30 g bułki tartej
  • 20 ml mleka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pszenna bułka
  • szczypior
  • kolendra
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebule kroimy w kostkę i dusimy na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem aż do momentu, gdy zeszkli się. Odstawiamy do wystygnięcia. Cztery jajka gotujemy na twardo. Gdy będą już zimne kroimy je w drobną kostkę. Łączymy z bułką tartą, surowym jajkiem i bułce namoczonej w mleku. Następnie masę mieszamy ze szczypiorem i odrobiną kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, gdy po obu stronach będą pokryte złocistą, chrupiącą skórką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯