Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc

Tradycja malowania pisanek w Wielką Sobotę jest tak ważna jak przystrajanie choinki tuż przed Wigilią. To też świetna zabawa dla dzieci i okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Aby w pełni zdrowo i świadomie przeżyć ten czas, warto postawić na produkty naturalne i zrezygnować z przyklejania folii na produkty, które później podamy na świąteczny stół. Oto przegląd smakołyków prosto z kuchni, które w naturalny sposób zabarwią pisanki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Są dwie podstawowe metody barwienia jajek. Najłatwiej włożyć zimne jajka do ugotowanych wcześniej barwników. Drugim sposobem jest gotowanie jaj razem z barwiącymi elementami. W przypadku naturalnych substancji należy kierować się zasadą, że im dłużej przetrzymamy jajko w barwniku, tym ciemniejszy i bardziej intensywny uzyskamy odcień. Żeby barwa była głębsza do cieczy można dodać sól, a po pomalowaniu natłuścić jajka.

Domowe i naturalne barwienie jajek

Dobrze znany sposób z łupinami cebuli pozwoli nam uzyskać brązowy kolor skorupki. Im dłużej będziemy gotować je z jajkami, tym będą ciemniejsze. Kolor wpadający w pomarańcz uzyskamy natomiast poprzez wywar z dyni lub marchewki. Pięknie prezentować się też będą pisanki żółte - taką barwę zapewni im dodatek popularnej w kuchni indyjskiej przyprawy, czyli kurkumy. Wystarczy kilka łyżek do tuzina jajek, bo naprawdę mocno barwi. Warto połączyć ją z łupinami cebuli, dzięki czemu uzyskamy złoto-brązowoy kolor.

POLECAMY: jadalne ozdoby na wielkanocny stół[ jadalne ozdoby na wielkanocny stół

Obraz

Pożądany kolor czerwony to z kolei sprawka mocnego soku z buraka, a gdy rozcieńczymy go z wodą otrzymamy piękne, różowiutkie jajeczka. Jajka powinny moczyć się jednak kilka godzin, aby złapały i utrzymały kolor.

Oryginalnym pomysłem są też jajka barwione na niebiesko. W tym celu należy przygotować... czerwoną kapustę. Poszatkowane liście z jednej główki należy zalać wodą, dodać odrobiny octu i gotować pół godzin. Po tym czasie wkładamy jajka i trzymamy ok. 4 godzin.

Jeśli marzą wam się zielone pisanki należy sięgnąć po świeżą natkę pietruszki, szpinak lub szczypiorek. Kolor ten nie jest jednak tak prosty do otrzymania, jak np. czerwień, ale warto się napracować dla efektu barwy świeżej trawy.

Dla lubiących klasykę, czyli śnieżnobiałe i eleganckie jajka polecamy gotowanie ich w mieszance wody z octem. Taki trik podkreśli nienaganną biel skorupek.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja