Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc

Tradycja malowania pisanek w Wielką Sobotę jest tak ważna jak przystrajanie choinki tuż przed Wigilią. To też świetna zabawa dla dzieci i okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Aby w pełni zdrowo i świadomie przeżyć ten czas, warto postawić na produkty naturalne i zrezygnować z przyklejania folii na produkty, które później podamy na świąteczny stół. Oto przegląd smakołyków prosto z kuchni, które w naturalny sposób zabarwią pisanki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Są dwie podstawowe metody barwienia jajek. Najłatwiej włożyć zimne jajka do ugotowanych wcześniej barwników. Drugim sposobem jest gotowanie jaj razem z barwiącymi elementami. W przypadku naturalnych substancji należy kierować się zasadą, że im dłużej przetrzymamy jajko w barwniku, tym ciemniejszy i bardziej intensywny uzyskamy odcień. Żeby barwa była głębsza do cieczy można dodać sól, a po pomalowaniu natłuścić jajka.

Domowe i naturalne barwienie jajek

Dobrze znany sposób z łupinami cebuli pozwoli nam uzyskać brązowy kolor skorupki. Im dłużej będziemy gotować je z jajkami, tym będą ciemniejsze. Kolor wpadający w pomarańcz uzyskamy natomiast poprzez wywar z dyni lub marchewki. Pięknie prezentować się też będą pisanki żółte - taką barwę zapewni im dodatek popularnej w kuchni indyjskiej przyprawy, czyli kurkumy. Wystarczy kilka łyżek do tuzina jajek, bo naprawdę mocno barwi. Warto połączyć ją z łupinami cebuli, dzięki czemu uzyskamy złoto-brązowoy kolor.

POLECAMY: jadalne ozdoby na wielkanocny stół[ jadalne ozdoby na wielkanocny stół

Obraz

Pożądany kolor czerwony to z kolei sprawka mocnego soku z buraka, a gdy rozcieńczymy go z wodą otrzymamy piękne, różowiutkie jajeczka. Jajka powinny moczyć się jednak kilka godzin, aby złapały i utrzymały kolor.

Oryginalnym pomysłem są też jajka barwione na niebiesko. W tym celu należy przygotować... czerwoną kapustę. Poszatkowane liście z jednej główki należy zalać wodą, dodać odrobiny octu i gotować pół godzin. Po tym czasie wkładamy jajka i trzymamy ok. 4 godzin.

Jeśli marzą wam się zielone pisanki należy sięgnąć po świeżą natkę pietruszki, szpinak lub szczypiorek. Kolor ten nie jest jednak tak prosty do otrzymania, jak np. czerwień, ale warto się napracować dla efektu barwy świeżej trawy.

Dla lubiących klasykę, czyli śnieżnobiałe i eleganckie jajka polecamy gotowanie ich w mieszance wody z octem. Taki trik podkreśli nienaganną biel skorupek.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟