WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc

Tradycja malowania pisanek w Wielką Sobotę jest tak ważna jak przystrajanie choinki tuż przed Wigilią. To też świetna zabawa dla dzieci i okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Aby w pełni zdrowo i świadomie przeżyć ten czas, warto postawić na produkty naturalne i zrezygnować z przyklejania folii na produkty, które później podamy na świąteczny stół. Oto przegląd smakołyków prosto z kuchni, które w naturalny sposób zabarwią pisanki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Są dwie podstawowe metody barwienia jajek. Najłatwiej włożyć zimne jajka do ugotowanych wcześniej barwników. Drugim sposobem jest gotowanie jaj razem z barwiącymi elementami. W przypadku naturalnych substancji należy kierować się zasadą, że im dłużej przetrzymamy jajko w barwniku, tym ciemniejszy i bardziej intensywny uzyskamy odcień. Żeby barwa była głębsza do cieczy można dodać sól, a po pomalowaniu natłuścić jajka.

Domowe i naturalne barwienie jajek

Dobrze znany sposób z łupinami cebuli pozwoli nam uzyskać brązowy kolor skorupki. Im dłużej będziemy gotować je z jajkami, tym będą ciemniejsze. Kolor wpadający w pomarańcz uzyskamy natomiast poprzez wywar z dyni lub marchewki. Pięknie prezentować się też będą pisanki żółte - taką barwę zapewni im dodatek popularnej w kuchni indyjskiej przyprawy, czyli kurkumy. Wystarczy kilka łyżek do tuzina jajek, bo naprawdę mocno barwi. Warto połączyć ją z łupinami cebuli, dzięki czemu uzyskamy złoto-brązowoy kolor.

POLECAMY: jadalne ozdoby na wielkanocny stół[ jadalne ozdoby na wielkanocny stół

Obraz

Pożądany kolor czerwony to z kolei sprawka mocnego soku z buraka, a gdy rozcieńczymy go z wodą otrzymamy piękne, różowiutkie jajeczka. Jajka powinny moczyć się jednak kilka godzin, aby złapały i utrzymały kolor.

Oryginalnym pomysłem są też jajka barwione na niebiesko. W tym celu należy przygotować... czerwoną kapustę. Poszatkowane liście z jednej główki należy zalać wodą, dodać odrobiny octu i gotować pół godzin. Po tym czasie wkładamy jajka i trzymamy ok. 4 godzin.

Jeśli marzą wam się zielone pisanki należy sięgnąć po świeżą natkę pietruszki, szpinak lub szczypiorek. Kolor ten nie jest jednak tak prosty do otrzymania, jak np. czerwień, ale warto się napracować dla efektu barwy świeżej trawy.

Dla lubiących klasykę, czyli śnieżnobiałe i eleganckie jajka polecamy gotowanie ich w mieszance wody z octem. Taki trik podkreśli nienaganną biel skorupek.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥