Naturalne lekarstwo na świąteczne obżarstwo. Zaskakują skutecznością
Goździki
W czasie Świąt lubimy sobie pofolgować. Smażona rybka, ciężki pieczeniowy sos, dodatkowa porcja sałatki czy kilka kawałków ciasta. Potem skarżymy się na niestrawność, zgagę i złe samopoczucie. Aby wstać rano z energią i bez uczucia pełności w żołądku, warto sięgnąć po sprawdzone sposoby.
Trudno o przyprawę, która bardziej kojarzyłaby się z zimą i świętami, niż goździki. Jak się okazuje nie tylko pięknie pachną, ale także pomagają zwalczyć wiele chorób. Warto o nich pamiętać również, kiedy uskarżamy się na świąteczne problemy żołądkowe. Goździki są wykorzystywane do zwalczania przeróżnych dolegliwości gastrycznych – przyprawa wykazuje działanie wiatropędne, przyspiesza procesy trawienne i reguluje pracę całego układu pokarmowego. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu we krwi. Aby pozbyć się problemów żołądkowych, zalej szklanką wrzątku 1-2 łyżeczki rozdrobnionych goździków. Pij kilka razy w ciągu dnia.
Lubczyk
Lubczyk stanowi jedną z najpopularniejszych w Europie przypraw - dodany do wielu potraw nadaje im niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Oprócz tego roślina skutecznie niweluje dolegliwości żołądkowe. Ma zbawienny wpływ na nasz układ moczowy i pokarmowy. Działa moczopędnie i wiatropędnie. Oprócz tego hamuje nadmierną fermentację w jelitach, dzięki czemu reguluje procesy trawienne. Z tego też względu zaleca się dodanie szczypty ususzonych liści rośliny do dań ciężkostrawnych. W medycynie zielarskiej lubczyk wciąż uważany jest za skuteczny afrodyzjak.
Szałwia libańska
Szałwia libańska, zwana gojnikiem to zioło do zadań specjalnych. Na Bałkanach napar z szałwii pije się zamiast herbaty. Nic dziwnego. Świetnie stawia na nogi, usuwa oznaki zmęczenia oraz poprawia koncentrację. Warto również dodać, że gojnik uchodzi za skuteczny afrodyzjak. Mówi się o nim "bułgarska viagra". To jednak nie wszystko. Szałwia pomoże także na niestrawność. Wypicie na godzinę przed posiłkiem filiżanki naparu z gojnika pomoże zwalczyć dolegliwości żołądkowe. Ziele doskonale oczyszcza organizm i wspomaga regenerację wątroby. Warto o tym pamiętać, kiedy będziemy opróżniać lodówkę ze świątecznych zapasów.
Pokrzywa
Narzekasz na bóle brzucha, ociężałość i niestrawność? Sięgnij po herbatkę z pokrzywy. Dzięki dużej zawartości leczniczych składników pokrzywa usuwa toksyny z organizmu i ułatwia trawienie. Napar poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii, wspomaga działanie nerek i wątroby. A jednocześnie wpływa na wzrost liczby czerwonych krwinek i obniża poziom cukru we krwi. Po herbatki z pokrzywy powinny również sięgać kobiety skarżące się na obrzęki, ponieważ roślina pomaga usunąć nadmiar wody. Na tym jednak lista zalet pokrzywy się nie kończy. W mitologii rzymskiej pokrzywa traktowana była jako afrodyzjak. Warto się przekonać, czy ta roślina rzeczywiście potrafi rozgrzać zmysły…
Suszone śliwki
Ich lecznicze właściwości kojarzą się głównie z łagodzeniem zaparć. Chcesz się poczuć rano lekki jak piórko? Zjedz przed snem kilka suszonych śliwek. Możesz też przygotować napar. 5 suszonych śliwek zalej szklanką wrzątku i odstaw na noc. Rano zjedz śliwki i wypij napar. Natomiast gdy zastosujemy je jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, nie tylko poprawią smak, ale sprawią, że nie będzie nam dokuczała niestrawność. Będzie to zasługa zawartych w tych owocach związków zasadotwórczym, które neutralizują nadmiar kwasów trawiennych.
Zobacz też: Chcesz żyć dłużej? Jedz więcej owoców i warzyw