Nasi dziadkowie się zajadali tym grzybem. Może być zabójczy dla organizmu

Chociaż grzybobranie jest bez wątpienia przyjemnym zajęciem, to wymaga zachowania sporej ostrożności i uwagi. Pomyłka może naprawdę słono kosztować, a pułapek i błędnych przekonań nie brakuje.

Ten grzyb kiedyś uznawany był za jadalnyTen grzyb kiedyś uznawany był za jadalny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Niektóre trujące gatunki mogą być mylone z jadalnymi, co stanowi zagrożenie nawet dla doświadczonych grzybiarzy. Jeden z takich grzybów, przez lata uważany za bezpieczny, okazał się śmiertelnie niebezpieczny. Mowa tutaj o krowiaku podwiniętym (Paxillus involutus), który przez lata uznawano za jadalnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Czy krowiak podwinięty jest jadalny?

Przez długi czas, bo aż do lat 80. XX wieku, krowiak podwinięty często trafiał na stoły, szczególnie w Europie Wschodniej. Uważano, że jest warunkowo jadalny, a jego toksyny można zneutralizować poprzez obgotowanie i odlanie wody. Współczesne badania naukowe udowodniły jednak, że gotowanie nie usuwa wszystkich toksyn, a grzyb jest niebezpieczny dla człowieka. Zawiera inwolutynę i muskarynę, substancje groźne dla zdrowia.

Inwolutyna wywołuje reakcje autoimmunologiczne, prowadząc do produkcji przeciwciał przeciwko własnym erytrocytom. Może to skutkować anemią i zwiększonym ryzykiem infekcji. Naukowcy podejrzewają, że długotrwałe spożywanie tego grzyba może zwiększać ryzyko białaczki.

Muskaryna to neurotoksyna, która wpływa na układ nerwowy, prowadząc do objawów zatrucia typowych dla muchomora czerwonego. Objawy obejmują m.in. zwężenie źrenic, nadmierne ślinienie, potliwość, nudności, wymioty, a także utrudnione oddychanie i spowolnioną pracę serca.

Krowiak podwinięty
Krowiak podwinięty © Getty Images | Irina Piskova

Niestety, gotowanie nie neutralizuje w pełni toksyn zawartych w krowiaku, a nawet jeśli nie wywołuje ostrego zatrucia, może prowadzić do poważnych, odłożonych w czasie problemów zdrowotnych.

Jak wygląda krowiak?

Krowiak podwinięty jest pospolity i można go spotkać w lasach liściastych, iglastych, na torfowiskach i w zaroślach. Charakteryzuje się śliskim lub suchym kapeluszem z charakterystycznie podwiniętymi brzegami, który przybiera różne odcienie brązu – od żółtobrązowego po czerwonobrązowy.

Krowiak podwinięty nazywany jest też olszówką
Krowiak podwinięty nazywany jest też olszówką © Adobe Stock | Stéphane BOUILLAND

Kapelusz ma kształt lejkowaty, a u starszych osobników jest spłaszczony. Spód kapelusza ma żółtobrązowe, zbiegające na trzon blaszki, które po naciśnięciu ciemnieją. Trzon jest cylindryczny i kolorystycznie zbliżony do kapelusza.

Pamiętaj podczas grzybobrania

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Źródła:

  • Falandysz, J., Kunito, T., Kubota, R., Brzostowski, A., Mazur, A., Falandysz, J. J. (2007). Selected elements of Poison Pax (Paxillus involutus). Journal of Environmental Science and Health,
  • Stöver, A., Haberl, B., Helmreich, C., Müller, W., Musshoff, F., Fels, H., Graw, M., Groth, O. (2019). Fatal Immunohaemolysis after the Consumption of the Poison Pax Mushroom: A Focus on the Diagnosis of the Paxillus Syndrome with the Aid of Two Case Reports. Diagnostics

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy