Naleśniki z warzywami i tofu
- Naleśniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ryżowej
- 3-4 jajka
- 0,5 l mleka
- ok. 300 ml wody mineralnej gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Nadzienie:
- 2 opakowania tofu wędzonego Polsoja
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- ½ selera
- 2 łyżki sosu sojowego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
- pęczek szczypiorku
Mąki przesiać i zmiksować na gładką masę z mlekiem, jajkami i solą; odstawić na 20 minut.W tym czasie obrać i pokroić warzywa – marchewki i seler w słupki, cebulę, pieczarki i paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulą, a następnie dodać pieczarki i pokrojone w słupki tofu. Po 3-4 minutach smażenia dodać marchewkę, seler, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i pieprz cayenne. Doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. Odstawić farsz do ostygnięcia.Usmażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, dodając do smażenia każdego odrobinę oleju.Zawinąć farsz w naleśniki, przewiązać szczypiorkiem i podsmażyć bezpośrednio przed podaniem.
Przepis dodał użytkownik marika
Podziel się opinią
Komentarze