Naleśniki z musem truskawkowym
Pyszne smaczne naleśniki w sam raz na piątkowy obiad. Delikatne, puszyste z dodatkiem masy twarogowej i musu truskawkowego. Tak pyszne, że można smażyć nawet codziennie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
Składniki na naleśniki:
- 2 szk. mąki pszennej
- ½ szk. wody
- 1 szk. mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
Składniki na masę twarogową:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g śmietany 12 proc.
Składniki na mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 50 g cukru
- 10 g soku z cytryny
- Mąkę wsypuję do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, wlewam wodę i mieszając stopniowo wlewam mleko. Naleśniki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Sposób przygotowania masy twarogowej: twaróg przekładam do naczynia miksującego, wbijam jajko, wlewam śmietanę, wsypuję cukier, cukier waniliowy i miksuję około 5 minut.
- Sposób przygotowania musu truskawkowego: truskawki myję, przekładam do rondelka, wsypuję cukier, wyciskam sok z cytryny i gotuję mieszając około 15 minut.
- Sposób przekładania: każdy naleśnik smaruję masą twarogową, składam w kopertki, układam w naczyniu i polewam musem truskawkowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze