Naładowana witaminami. Aromatyczna zupa krem z selera

Pyszna kremowa zupa z warzyw, które królują na przednówku - selera korzeniowego i ziemniaków. Przepis z bloga "Marta M.". Dodatkiem do zupy są moczone orzechy i pestki. Po co je moczymy? Dzięki temu zabiegowi zwiększa się przyswajalność zawartych w nich cennych substancji odżywczych.

Aromatyczna zupa krem z seleraAromatyczna zupa krem z selera
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 500 g korzenia selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • natka pietruszki, kolendra
  • pestki, orzechy (warto wcześniej namoczyć)

Przepis

  • Rozgrzać piekarnik do 200 st. C, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
  • Selera i ziemniaki obrać i pokroić na większe kawałki. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, wyłożyć na blaszkę i piec przez około 20 minut.
  • W garnku podgrzać bulion, dodać pieczone warzywa. Gotować na małym gazie.
  • Na patelni roztopić masło i dodać gałkę, ziele i listek laurowy. Chwilę smażyć, aż masło się roztopi, a przyprawy zaczną wydzielać aromat (ok. 1 minuty). Dolać zawartość patelni do zupy.
  • Całość gotować do miękkości, obficie doprawiając zupę świeżo mielonym pieprzem, dolewamy 1/3 szklanki śmietany kremówki, zagotować i wyłączyć gaz.
  • Zblendować zupę na gładki krem.
  • Przy podaniu posypać zupę krem świeżymi ziołami, pestkami.

Wybrane dla Ciebie

Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia