Naładowana witaminami. Aromatyczna zupa krem z selera
Pyszna kremowa zupa z warzyw, które królują na przednówku - selera korzeniowego i ziemniaków. Przepis z bloga "Marta M.". Dodatkiem do zupy są moczone orzechy i pestki. Po co je moczymy? Dzięki temu zabiegowi zwiększa się przyswajalność zawartych w nich cennych substancji odżywczych.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatki:
- natka pietruszki, kolendra
- pestki, orzechy (warto wcześniej namoczyć)
Przepis
- Rozgrzać piekarnik do 200 st. C, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
- Selera i ziemniaki obrać i pokroić na większe kawałki. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, wyłożyć na blaszkę i piec przez około 20 minut.
- W garnku podgrzać bulion, dodać pieczone warzywa. Gotować na małym gazie.
- Na patelni roztopić masło i dodać gałkę, ziele i listek laurowy. Chwilę smażyć, aż masło się roztopi, a przyprawy zaczną wydzielać aromat (ok. 1 minuty). Dolać zawartość patelni do zupy.
- Całość gotować do miękkości, obficie doprawiając zupę świeżo mielonym pieprzem, dolewamy 1/3 szklanki śmietany kremówki, zagotować i wyłączyć gaz.
- Zblendować zupę na gładki krem.
- Przy podaniu posypać zupę krem świeżymi ziołami, pestkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl