WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Najsmaczniejszy owoc na świecie wg Marka Twaina. Połączenie banana z ananasem

Obecnie w znanym dyskoncie możemy kupić w promocji peruwiański owoc, który smakiem przypomina połączenie banana z ananasem. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was kilka informacji na temat jabłka budyniowego, czyli czerymoja.

fresh sugar apple fruit(Custard Apple),sweetsop on wooden table background
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Czerymoja, Cherimoya znana również pod nazwą jabłko budyniowe, jest owocem flaszowca peruwiańskiego. Flaszowiec jest nisko rozgałęzionym drzewem lub krzewem osiągającym wysokość 3–9 m.

Czerymoja jest niezwykłym owocem, ponieważ potrafi oddawać różne walory smakowe – od bitej śmietany z truskawkami po połączenie banana z ananasem. Uważana jest za jeden z najlepszych tropikalnych owoców, okrzyknięta "Najsmaczniejszym owocem na świecie" przez Marka Twaina. Gruba zielona skórka o fakturze przypominającej dachówkę, skrywa jasny miąższ o konsystencji budyniu.

Czerymoja – właściwości

Owoc flaszowca peruwiańskiego zawiera w swoim składzie około 15 proc. cukrów, witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B w tym duże ilości wit. B6 . Ponadto jest również pokaźnym źródłem wapnia oraz fosforu. Jabłko budyniowe jest niskokaloryczne – w 100 g owocu znajduje się około 75 kcal. Owoce te są również bardzo dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika.

Ich regularne spożywanie wzmacnia odporność organizmu, a także reguluje przemianę materii.

Czerymoja – zastosowanie

Owoce flaszowca ze względu na przyjemny smak najlepiej zjadać na surowo. Należy jednak uważać na pestki – są śmiertelnie niebezpiecznie dla człowieka. Często wykorzystuje się je do przyrządzania galaretek, lodów, sałatek owocowych, jogurtów, soków, wina, likierów.

Niestety owoce są rzadko spotykane w polskich sklepach. W tej chwili w Lidlu za sztukę zapłacimy niecałe 3 zł.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów