Najsmaczniejszy owoc na świecie wg Marka Twaina. Połączenie banana z ananasem

Obecnie w znanym dyskoncie możemy kupić w promocji peruwiański owoc, który smakiem przypomina połączenie banana z ananasem. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was kilka informacji na temat jabłka budyniowego, czyli czerymoja.

fresh sugar apple fruit(Custard Apple),sweetsop on wooden table background
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Czerymoja, Cherimoya znana również pod nazwą jabłko budyniowe, jest owocem flaszowca peruwiańskiego. Flaszowiec jest nisko rozgałęzionym drzewem lub krzewem osiągającym wysokość 3–9 m.

Czerymoja jest niezwykłym owocem, ponieważ potrafi oddawać różne walory smakowe – od bitej śmietany z truskawkami po połączenie banana z ananasem. Uważana jest za jeden z najlepszych tropikalnych owoców, okrzyknięta "Najsmaczniejszym owocem na świecie" przez Marka Twaina. Gruba zielona skórka o fakturze przypominającej dachówkę, skrywa jasny miąższ o konsystencji budyniu.

Czerymoja – właściwości

Owoc flaszowca peruwiańskiego zawiera w swoim składzie około 15 proc. cukrów, witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B w tym duże ilości wit. B6 . Ponadto jest również pokaźnym źródłem wapnia oraz fosforu. Jabłko budyniowe jest niskokaloryczne – w 100 g owocu znajduje się około 75 kcal. Owoce te są również bardzo dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika.

Ich regularne spożywanie wzmacnia odporność organizmu, a także reguluje przemianę materii.

Czerymoja – zastosowanie

Owoce flaszowca ze względu na przyjemny smak najlepiej zjadać na surowo. Należy jednak uważać na pestki – są śmiertelnie niebezpiecznie dla człowieka. Często wykorzystuje się je do przyrządzania galaretek, lodów, sałatek owocowych, jogurtów, soków, wina, likierów.

Niestety owoce są rzadko spotykane w polskich sklepach. W tej chwili w Lidlu za sztukę zapłacimy niecałe 3 zł.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce