Najsilniejsze przeciwutleniacze w jedzeniu!

Przeciwutleniacze znajdziemy w wielu produktach spożywczych. Najbogatsze są w nie jednak owoce i warzywa. Wszystko jedno czy są to witaminy, kwasy lub minerały - grunt, że chronią nasze komórki, spowalniając procesy starzenia i redukując ryzyko wystąpienia wielu chorób - w tym nowotworów.

Najsilniejsze przeciwutleniacze w jedzeniu!
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
15

Oczywiście wszystko zależy od ilości. Garść suszonych śliwek raz w tygodniu - choć ma bardzo dużo antyoksydantów - nie wpłynie znacząco na nasze zdrowie. Jeśli jednak zadbamy o to, by do każdego posiłku zaserwować produkt, który zawiera cenne przeciwutleniacze, możemy osiągnąć bardzo wiele.

Na podstawie badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Tufts w Massachusetts, dr Ronald Priori stwierdził, że stosując dietę bogatą w owoce i warzywa o wysokim wskaźniku ORAC (zdolność absorpcji wolnych rodników tlenowych), można podnieść poziom antyoksydantów w krwiobiegu nawet o 20 proc., a co za tym idzie, znacząco spowolnić proces starzenia i wyraźnie zredukować ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. Na podstawie wieloletnich badań naukowcy sugerują, że powinno się zwiększyć dzienne spożycie produktów bogatych w antyoksydanty, tak by wraz z jedzeniem dostarczać organizmowi minimum 3, a najlepiej 4-5 tys. jednostek ORAC.

Biorąc pod uwagę fakt, że większość z nas nigdy nie spotkała się z tym wskaźnikiem, nasuwa się pytanie - czy te 4-5 tysięcy to dużo, czy mało. Oczywiście wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań. Jeśli żywimy się przede wszystkim hamburgerami, pizzą i frytkami osiągnięcie takiej dawki (w codziennej diecie, a nie jednorazowo) może okazać się wyzwaniem. Za to roślinożercy z pewnością przekraczają zalecane minimum. Na szczęście nie ma górnej granicy, dotyczącej ilości przyswajalnych substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Jedynym ograniczeniem jest tu zdrowy rozsądek i pojemność żołądka. Naukowcy twierdzą jednak, że przeciętnie pochłaniamy ok. tysiąca jednostek.

Nawet jeśli nie jesteśmy miłośnikami warzyw i owoców, warto poznać te o najwyższym wskaźniku ORAC i włączyć je do diety. Jeśli nie dla przyjemności jedzenia, to w celu przedłużenia młodości i z troski o zdrowie.

W związku z możliwymi wahaniami jednostek ORAC w owocach i warzywach, wartości prezentowane w różnych zestawieniach nierzadko się różnią. I tak na przykład mangostan – niewielki azjatycki owoc o jednym z największych potencjałów antyoksydacyjnych – osiąga od 17 do 24 tys. jednostek w 100 g produktu. Sok z mangostanu możemy nawet kupić w Polsce, ale musimy przygotować się na spory wydatek – 500 ml kosztuje prawie 60 zł. Za to wystarczy nam kilka łyżek dziennie.

Na szczęście także wiele naszych rodzimych warzyw i owoców cechuje się wysokim wskaźnikiem. Blisko 16 tys. jednostek ORAC ma 100 g aronii, taka sama ilość owoców bzu czarnego – 15 tys., borówek i żurawiny – 9 tys., czarnych porzeczek i suszonych śliwek – 8 tys., jeżyn – 6 tys., malin – 5 tys. , truskawek i jabłek – ok. 4 tys. Ponad 3 tys. mają czereśnie i agrest. W przedziale 2-3 tys. jednostek ORAC mieszczą się gruszki i egzotyczne pomarańcze.

Dużą zawartością antyoksydantów cechują się orzechy – najwięcej jednostek ORAC mają orzechy pekan – 17 tys., włoskie natomiast – 13,5 tys.

W warzywach znajdziemy trochę mniej jednostek antyoksydacyjnych, ale biorąc pod uwagę inne cenne dla zdrowia właściwości, nie warto skupiać się tylko na owocach. Najwięcej jednostek ORAC ma fasola czerwona - 8,4 tys., karczochy - 6,5 tys., soja - 5,5 tys., brokuły - 3 tys., kapusta czerwona - 2,4 tys., szparagi - 2,2 tys. Pamiętajmy jednak, że obróbka termiczna – obojętnie czy będzie to gotowanie, pieczenie lub smażenie znacznie obniża wartość ORAC.

Niezwykłe zdolności zwalczania wolnych rodników mają też zioła i przyprawy - cynamon, curry, majeranek, tymianek, chili, pietruszka czy kakao. Tu wartości są naprawdę wysokie - np. goździki suszone posiadają 290 tys. jednostek, oregano suszone – 175 tys., rozmaryn – 165 tys., cynamon – 131 tys., kurkuma 127 tys. W kuchni zazwyczaj używamy zaledwie szczypty danej przyprawy, ale warto pamiętać, że także te składniki pozwalają nam dłużej cieszyć się młodością. Może więc zamiast stosować gotowe mieszanki, sięgniemy po zdrowe i naturalne przyprawy.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok