WP

Najprostsze muffiny z cynamonem. Udają się za każdym razem

Zapach cynamonu roztaczający się po całym mieszkaniu, cudownie wprowadzający atmosferę przytulności, to coś co od razu kojarzy się nam z jesienią i zimą. Jego źródłem mogą być nadzwyczaj proste muffiny cynamonowe, do których przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników. Spróbuj ich, a staną się jednym z twoich ulubionych wypieków.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
To najprostszy sposób na cynamonowe muffiny
To najprostszy sposób na cynamonowe muffiny (Fotolia)
WP

Coraz krótsze dni i o wiele szybciej zapadający zmrok sprawiają, że zupełnie podświadomie zaczynamy potrzebować pewnych smaków i zapachów. Grzane wino, pieczone jabłka, herbata z goździkami i cynamonowe wypieki zaczynają stanowić tarczę ochronną przed niską temperaturą. Coraz częściej przychodzi moment, w którym mamy ochotę upiec coś, czego zapach błyskawicznie poprawi nam humor i sprawi, że poczujemy się o niebo lepiej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie prostych cynamonowych muffinów, które świetnie nadadzą się na deser czy przekąskę, a następnego dnia mogą być smakowitym śniadaniem zabranym do pracy czy szkoły.

Ten przepis jest jednym z najprostszych, bo nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga dużej ilości składników. Lekko wilgotne, przepyszne muffiny świetnie smakują same w sobie, a jeśli chcesz zaserwować je na śniadanie, dodaj do nich odrobinę masła i konfiturę z dowolnych owoców. Długo zachowują świeżość i świetnie smakują, warto więc zrobić kilka dodatkowych porcji na zapas, bo z pewnością szybko zaczną znikać z talerza.

WP

Do przygotowania muffinów cynamonowych potrzebujesz 250 gram mąki pszennej, 100 gram cukru pudru, jajko, 200 mililitrów mleka, 80 gram rozpuszczonego masła, 2 łyżeczki cynamonu i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, także rozpuszczone wcześniej masło. Suche składniki mieszamy ze sobą w misce, a następnie dodajemy mleko, jajko i masło. Miksujemy do połączenia się składników, a następnie wlewamy do formy na muffiny lub papilotek do wysokości 3/4. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

WP

Zobacz też: Uczestnicy „Bake Off – Ale Ciacho” zdradzają nam swoje słabości

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP