Najprostsze muffiny z cynamonem. Udają się za każdym razem

Zapach cynamonu roztaczający się po całym mieszkaniu, cudownie wprowadzający atmosferę przytulności, to coś co od razu kojarzy się nam z jesienią i zimą. Jego źródłem mogą być nadzwyczaj proste muffiny cynamonowe, do których przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników. Spróbuj ich, a staną się jednym z twoich ulubionych wypieków.

To najprostszy sposób na cynamonowe muffiny
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

Coraz krótsze dni i o wiele szybciej zapadający zmrok sprawiają, że zupełnie podświadomie zaczynamy potrzebować pewnych smaków i zapachów. Grzane wino, pieczone jabłka, herbata z goździkami i cynamonowe wypieki zaczynają stanowić tarczę ochronną przed niską temperaturą. Coraz częściej przychodzi moment, w którym mamy ochotę upiec coś, czego zapach błyskawicznie poprawi nam humor i sprawi, że poczujemy się o niebo lepiej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie prostych cynamonowych muffinów, które świetnie nadadzą się na deser czy przekąskę, a następnego dnia mogą być smakowitym śniadaniem zabranym do pracy czy szkoły.

Ten przepis jest jednym z najprostszych, bo nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga dużej ilości składników. Lekko wilgotne, przepyszne muffiny świetnie smakują same w sobie, a jeśli chcesz zaserwować je na śniadanie, dodaj do nich odrobinę masła i konfiturę z dowolnych owoców. Długo zachowują świeżość i świetnie smakują, warto więc zrobić kilka dodatkowych porcji na zapas, bo z pewnością szybko zaczną znikać z talerza.

Do przygotowania muffinów cynamonowych potrzebujesz 250 gram mąki pszennej, 100 gram cukru pudru, jajko, 200 mililitrów mleka, 80 gram rozpuszczonego masła, 2 łyżeczki cynamonu i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, także rozpuszczone wcześniej masło. Suche składniki mieszamy ze sobą w misce, a następnie dodajemy mleko, jajko i masło. Miksujemy do połączenia się składników, a następnie wlewamy do formy na muffiny lub papilotek do wysokości 3/4. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Zobacz też: Uczestnicy „Bake Off – Ale Ciacho” zdradzają nam swoje słabości

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie