Trwa ładowanie...

Najprostsze muffiny z cynamonem. Udają się za każdym razem

Zapach cynamonu roztaczający się po całym mieszkaniu, cudownie wprowadzający atmosferę przytulności, to coś co od razu kojarzy się nam z jesienią i zimą. Jego źródłem mogą być nadzwyczaj proste muffiny cynamonowe, do których przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników. Spróbuj ich, a staną się jednym z twoich ulubionych wypieków.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Najprostsze muffiny z cynamonem. Udają się za każdym razemŹródło: Fotolia
d2hhaum
d2hhaum

Coraz krótsze dni i o wiele szybciej zapadający zmrok sprawiają, że zupełnie podświadomie zaczynamy potrzebować pewnych smaków i zapachów. Grzane wino, pieczone jabłka, herbata z goździkami i cynamonowe wypieki zaczynają stanowić tarczę ochronną przed niską temperaturą. Coraz częściej przychodzi moment, w którym mamy ochotę upiec coś, czego zapach błyskawicznie poprawi nam humor i sprawi, że poczujemy się o niebo lepiej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie prostych cynamonowych muffinów, które świetnie nadadzą się na deser czy przekąskę, a następnego dnia mogą być smakowitym śniadaniem zabranym do pracy czy szkoły.

Ten przepis jest jednym z najprostszych, bo nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga dużej ilości składników. Lekko wilgotne, przepyszne muffiny świetnie smakują same w sobie, a jeśli chcesz zaserwować je na śniadanie, dodaj do nich odrobinę masła i konfiturę z dowolnych owoców. Długo zachowują świeżość i świetnie smakują, warto więc zrobić kilka dodatkowych porcji na zapas, bo z pewnością szybko zaczną znikać z talerza.

Do przygotowania muffinów cynamonowych potrzebujesz 250 gram mąki pszennej, 100 gram cukru pudru, jajko, 200 mililitrów mleka, 80 gram rozpuszczonego masła, 2 łyżeczki cynamonu i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, także rozpuszczone wcześniej masło. Suche składniki mieszamy ze sobą w misce, a następnie dodajemy mleko, jajko i masło. Miksujemy do połączenia się składników, a następnie wlewamy do formy na muffiny lub papilotek do wysokości 3/4. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Zobacz też: Uczestnicy „Bake Off – Ale Ciacho” zdradzają nam swoje słabości

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj