Najprostsze muffiny z cynamonem. Udają się za każdym razem

Zapach cynamonu roztaczający się po całym mieszkaniu, cudownie wprowadzający atmosferę przytulności, to coś co od razu kojarzy się nam z jesienią i zimą. Jego źródłem mogą być nadzwyczaj proste muffiny cynamonowe, do których przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników. Spróbuj ich, a staną się jednym z twoich ulubionych wypieków.

To najprostszy sposób na cynamonowe muffiny
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

Coraz krótsze dni i o wiele szybciej zapadający zmrok sprawiają, że zupełnie podświadomie zaczynamy potrzebować pewnych smaków i zapachów. Grzane wino, pieczone jabłka, herbata z goździkami i cynamonowe wypieki zaczynają stanowić tarczę ochronną przed niską temperaturą. Coraz częściej przychodzi moment, w którym mamy ochotę upiec coś, czego zapach błyskawicznie poprawi nam humor i sprawi, że poczujemy się o niebo lepiej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie prostych cynamonowych muffinów, które świetnie nadadzą się na deser czy przekąskę, a następnego dnia mogą być smakowitym śniadaniem zabranym do pracy czy szkoły.

Ten przepis jest jednym z najprostszych, bo nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga dużej ilości składników. Lekko wilgotne, przepyszne muffiny świetnie smakują same w sobie, a jeśli chcesz zaserwować je na śniadanie, dodaj do nich odrobinę masła i konfiturę z dowolnych owoców. Długo zachowują świeżość i świetnie smakują, warto więc zrobić kilka dodatkowych porcji na zapas, bo z pewnością szybko zaczną znikać z talerza.

Do przygotowania muffinów cynamonowych potrzebujesz 250 gram mąki pszennej, 100 gram cukru pudru, jajko, 200 mililitrów mleka, 80 gram rozpuszczonego masła, 2 łyżeczki cynamonu i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, także rozpuszczone wcześniej masło. Suche składniki mieszamy ze sobą w misce, a następnie dodajemy mleko, jajko i masło. Miksujemy do połączenia się składników, a następnie wlewamy do formy na muffiny lub papilotek do wysokości 3/4. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Zobacz też: Uczestnicy „Bake Off – Ale Ciacho” zdradzają nam swoje słabości

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna