Najprostsze muffiny z cynamonem. Udają się za każdym razem

Zapach cynamonu roztaczający się po całym mieszkaniu, cudownie wprowadzający atmosferę przytulności, to coś co od razu kojarzy się nam z jesienią i zimą. Jego źródłem mogą być nadzwyczaj proste muffiny cynamonowe, do których przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników. Spróbuj ich, a staną się jednym z twoich ulubionych wypieków.

To najprostszy sposób na cynamonowe muffiny
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

Coraz krótsze dni i o wiele szybciej zapadający zmrok sprawiają, że zupełnie podświadomie zaczynamy potrzebować pewnych smaków i zapachów. Grzane wino, pieczone jabłka, herbata z goździkami i cynamonowe wypieki zaczynają stanowić tarczę ochronną przed niską temperaturą. Coraz częściej przychodzi moment, w którym mamy ochotę upiec coś, czego zapach błyskawicznie poprawi nam humor i sprawi, że poczujemy się o niebo lepiej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie prostych cynamonowych muffinów, które świetnie nadadzą się na deser czy przekąskę, a następnego dnia mogą być smakowitym śniadaniem zabranym do pracy czy szkoły.

Ten przepis jest jednym z najprostszych, bo nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga dużej ilości składników. Lekko wilgotne, przepyszne muffiny świetnie smakują same w sobie, a jeśli chcesz zaserwować je na śniadanie, dodaj do nich odrobinę masła i konfiturę z dowolnych owoców. Długo zachowują świeżość i świetnie smakują, warto więc zrobić kilka dodatkowych porcji na zapas, bo z pewnością szybko zaczną znikać z talerza.

Do przygotowania muffinów cynamonowych potrzebujesz 250 gram mąki pszennej, 100 gram cukru pudru, jajko, 200 mililitrów mleka, 80 gram rozpuszczonego masła, 2 łyżeczki cynamonu i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, także rozpuszczone wcześniej masło. Suche składniki mieszamy ze sobą w misce, a następnie dodajemy mleko, jajko i masło. Miksujemy do połączenia się składników, a następnie wlewamy do formy na muffiny lub papilotek do wysokości 3/4. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Zobacz też: Uczestnicy „Bake Off – Ale Ciacho” zdradzają nam swoje słabości

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀