Najgorszy wybór na kolację. Mrożona pizza pod lupą

Czasem mrożona pizza jest ostatnią deską ratunku. Wrzucamy ją do piekarnika i po 10 minutach mamy gorący posiłek. Eksperci biją na alarm. To prosta droga do nadciśnienia.

Im grubsze ciasto z większą ilością dodatków i sera, tym wyższa będzie zawartość sodu.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Dietetycy przekonują, by zapomnieć o przetworzonych produktach. Najlepiej gotować samemu, wykorzystując składniki najwyższej jakości – ekologiczne warzywa i owoce, jajka od szczęśliwych kur, mięso od sprawdzonych dostawców. Jednak nie zawsze mamy na to czas. Wtedy stołujemy się na mieście lub sięgamy po gotowe dania. Bo co złego jest w mrożonej pizzy? Apetycznie przyrumienione brzegi, cienkie ciasto, sos pomidorowy, ulubione dodatki i ciągnący się ser. Niestety gotowe dania zawierają bardzo dużo soli.

Ciastka, pieczywo i płatki śniadaniowe często zawierają znacznie więcej soli, niż mogłoby się wydawać. Ta mieszanka soli i cukru poprawia smak, ale jest również bardzo uzależniająca. Według ekspertów szczególnie niebezpieczna jest właśnie mrożona pizza.

- Mrożona pizza to prawdziwa dietetyczna pułapka dla osób, które kontrolują spożycie soli. Połączenie sera, wędlin, sosu pomidorowego i ciasta to potężna dawka soli. Jest szczególnie niebezpieczna dla osób z nadciśnieniem. Aby wydobyć smak pizzy po obróbce termicznej, producenci często dodają dużo soli. Jedna porcja mrożonej pizzy z mięsem i serem może zawierać aż 982 mg sodu, a czasem nawet więcej – przekonują eksperci z Healthline.
Im grubsze ciasto z większą ilością dodatków i sera, tym wyższa będzie zawartość sodu. Jeśli jesteś fanem pizzy, lepiej przygotuj ją samemu lub sięgnij po wersję wegańską. Nie musisz oczywiście raz na zawsze rezygnować z mrożonej, jednak nie sięgaj po nią zbyt często. Można ją jeść z umiarem, a nie codziennie na kolację.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀