Najgorszy wybór na kolację. Mrożona pizza pod lupą

Czasem mrożona pizza jest ostatnią deską ratunku. Wrzucamy ją do piekarnika i po 10 minutach mamy gorący posiłek. Eksperci biją na alarm. To prosta droga do nadciśnienia.

Im grubsze ciasto z większą ilością dodatków i sera, tym wyższa będzie zawartość sodu.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Dietetycy przekonują, by zapomnieć o przetworzonych produktach. Najlepiej gotować samemu, wykorzystując składniki najwyższej jakości – ekologiczne warzywa i owoce, jajka od szczęśliwych kur, mięso od sprawdzonych dostawców. Jednak nie zawsze mamy na to czas. Wtedy stołujemy się na mieście lub sięgamy po gotowe dania. Bo co złego jest w mrożonej pizzy? Apetycznie przyrumienione brzegi, cienkie ciasto, sos pomidorowy, ulubione dodatki i ciągnący się ser. Niestety gotowe dania zawierają bardzo dużo soli.

Ciastka, pieczywo i płatki śniadaniowe często zawierają znacznie więcej soli, niż mogłoby się wydawać. Ta mieszanka soli i cukru poprawia smak, ale jest również bardzo uzależniająca. Według ekspertów szczególnie niebezpieczna jest właśnie mrożona pizza.

- Mrożona pizza to prawdziwa dietetyczna pułapka dla osób, które kontrolują spożycie soli. Połączenie sera, wędlin, sosu pomidorowego i ciasta to potężna dawka soli. Jest szczególnie niebezpieczna dla osób z nadciśnieniem. Aby wydobyć smak pizzy po obróbce termicznej, producenci często dodają dużo soli. Jedna porcja mrożonej pizzy z mięsem i serem może zawierać aż 982 mg sodu, a czasem nawet więcej – przekonują eksperci z Healthline.
Im grubsze ciasto z większą ilością dodatków i sera, tym wyższa będzie zawartość sodu. Jeśli jesteś fanem pizzy, lepiej przygotuj ją samemu lub sięgnij po wersję wegańską. Nie musisz oczywiście raz na zawsze rezygnować z mrożonej, jednak nie sięgaj po nią zbyt często. Można ją jeść z umiarem, a nie codziennie na kolację.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru