Najgorszy wybór na kolację. Mrożona pizza pod lupą

Czasem mrożona pizza jest ostatnią deską ratunku. Wrzucamy ją do piekarnika i po 10 minutach mamy gorący posiłek. Eksperci biją na alarm. To prosta droga do nadciśnienia.

Im grubsze ciasto z większą ilością dodatków i sera, tym wyższa będzie zawartość sodu.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Dietetycy przekonują, by zapomnieć o przetworzonych produktach. Najlepiej gotować samemu, wykorzystując składniki najwyższej jakości – ekologiczne warzywa i owoce, jajka od szczęśliwych kur, mięso od sprawdzonych dostawców. Jednak nie zawsze mamy na to czas. Wtedy stołujemy się na mieście lub sięgamy po gotowe dania. Bo co złego jest w mrożonej pizzy? Apetycznie przyrumienione brzegi, cienkie ciasto, sos pomidorowy, ulubione dodatki i ciągnący się ser. Niestety gotowe dania zawierają bardzo dużo soli.

Ciastka, pieczywo i płatki śniadaniowe często zawierają znacznie więcej soli, niż mogłoby się wydawać. Ta mieszanka soli i cukru poprawia smak, ale jest również bardzo uzależniająca. Według ekspertów szczególnie niebezpieczna jest właśnie mrożona pizza.

- Mrożona pizza to prawdziwa dietetyczna pułapka dla osób, które kontrolują spożycie soli. Połączenie sera, wędlin, sosu pomidorowego i ciasta to potężna dawka soli. Jest szczególnie niebezpieczna dla osób z nadciśnieniem. Aby wydobyć smak pizzy po obróbce termicznej, producenci często dodają dużo soli. Jedna porcja mrożonej pizzy z mięsem i serem może zawierać aż 982 mg sodu, a czasem nawet więcej – przekonują eksperci z Healthline.
Im grubsze ciasto z większą ilością dodatków i sera, tym wyższa będzie zawartość sodu. Jeśli jesteś fanem pizzy, lepiej przygotuj ją samemu lub sięgnij po wersję wegańską. Nie musisz oczywiście raz na zawsze rezygnować z mrożonej, jednak nie sięgaj po nią zbyt często. Można ją jeść z umiarem, a nie codziennie na kolację.

Wybrane dla Ciebie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀