Nadmiar soli szkodzi

Znana brytyjska autorka programów kulinarnych Delia Smith znalazła się pod ostrzałem krytyków za lansowanie dań o wysokiej zawartości soli.

Nadmiar soli szkodzi
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

Znana brytyjska autorka programów kulinarnych Delia Smith znalazła się pod ostrzałem krytyków za lansowanie dań o wysokiej zawartości soli.

Stowarzyszenie przeciwników nadużywania soli Consensus Action on Salt and Heath (CASH) wytknęło Smith, że w jej książce i programach „How to Cheat at Cooking" (Jak oszukiwać w gotowaniu) w przepisach na niektóre dania pojawia się 7 gramów soli na osobę. Zalecana dzienna dawka soli to 6 gramów. Rzeczniczka wydawnictwa Random House wyjaśniła, że „Delia Smith spędziła kilka lat na testowaniu dań i jest świadoma zasad zdrowego odżywiania".

- W swojej książce i programach stara się pokazać, na co zwrócić uwagę w przypadku gotowych produktów, aby wybrać te dobrej jakości, smaczne i zdrowe - utrzymuje rzeczniczka.

Smith zachęca w swoich programach, aby wobec braku czasu korzystać z gotowych produktów zamiast przygotowywać je samemu - podaje serwis BBC.CASH ostrzega, że wiele gotowych produktów zawiera sól, a przepisy wymagają dodatkowego solenia. Np. „bardzo szybki makaron a la carbonara" zawiera w sumie 14 gramów soli - nie licząc tej użytej podczas gotowania makaronu.- Delia Smith jest bardzo poważana przez publiczność i ma wielki wpływ na to, co gotujemy. Wielka szkoda, że nie zdaje sobie sprawy, jak niebezpieczna jest sól, bo wygląda na to, że nie sprawdziła tych przepisów - uważa prof. Graham MacGregor, prezes CASH.

Stowarzyszenie sugeruje, że 19 tys. zgonów rocznie wywołanych udarami i atakami serca można by uniknąć, gdyby Brytyjczycy zmniejszyli ilość soli w posiłkach z 9 do 6 gramów dziennie.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok