Nadmiar soli szkodzi
Znana brytyjska autorka programów kulinarnych Delia Smith znalazła się pod ostrzałem krytyków za lansowanie dań o wysokiej zawartości soli.
Znana brytyjska autorka programów kulinarnych Delia Smith znalazła się pod ostrzałem krytyków za lansowanie dań o wysokiej zawartości soli.
Stowarzyszenie przeciwników nadużywania soli Consensus Action on Salt and Heath (CASH) wytknęło Smith, że w jej książce i programach „How to Cheat at Cooking" (Jak oszukiwać w gotowaniu) w przepisach na niektóre dania pojawia się 7 gramów soli na osobę. Zalecana dzienna dawka soli to 6 gramów. Rzeczniczka wydawnictwa Random House wyjaśniła, że „Delia Smith spędziła kilka lat na testowaniu dań i jest świadoma zasad zdrowego odżywiania".
- W swojej książce i programach stara się pokazać, na co zwrócić uwagę w przypadku gotowych produktów, aby wybrać te dobrej jakości, smaczne i zdrowe - utrzymuje rzeczniczka.
Smith zachęca w swoich programach, aby wobec braku czasu korzystać z gotowych produktów zamiast przygotowywać je samemu - podaje serwis BBC.CASH ostrzega, że wiele gotowych produktów zawiera sól, a przepisy wymagają dodatkowego solenia. Np. „bardzo szybki makaron a la carbonara" zawiera w sumie 14 gramów soli - nie licząc tej użytej podczas gotowania makaronu.- Delia Smith jest bardzo poważana przez publiczność i ma wielki wpływ na to, co gotujemy. Wielka szkoda, że nie zdaje sobie sprawy, jak niebezpieczna jest sól, bo wygląda na to, że nie sprawdziła tych przepisów - uważa prof. Graham MacGregor, prezes CASH.
Stowarzyszenie sugeruje, że 19 tys. zgonów rocznie wywołanych udarami i atakami serca można by uniknąć, gdyby Brytyjczycy zmniejszyli ilość soli w posiłkach z 9 do 6 gramów dziennie.
(PAP)