Nadmiar soli szkodzi

Znana brytyjska autorka programów kulinarnych Delia Smith znalazła się pod ostrzałem krytyków za lansowanie dań o wysokiej zawartości soli.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Znana brytyjska autorka programów kulinarnych Delia Smith znalazła się pod ostrzałem krytyków za lansowanie dań o wysokiej zawartości soli.

Stowarzyszenie przeciwników nadużywania soli Consensus Action on Salt and Heath (CASH) wytknęło Smith, że w jej książce i programach „How to Cheat at Cooking" (Jak oszukiwać w gotowaniu) w przepisach na niektóre dania pojawia się 7 gramów soli na osobę. Zalecana dzienna dawka soli to 6 gramów. Rzeczniczka wydawnictwa Random House wyjaśniła, że „Delia Smith spędziła kilka lat na testowaniu dań i jest świadoma zasad zdrowego odżywiania".

- W swojej książce i programach stara się pokazać, na co zwrócić uwagę w przypadku gotowych produktów, aby wybrać te dobrej jakości, smaczne i zdrowe - utrzymuje rzeczniczka.

Smith zachęca w swoich programach, aby wobec braku czasu korzystać z gotowych produktów zamiast przygotowywać je samemu - podaje serwis BBC.CASH ostrzega, że wiele gotowych produktów zawiera sól, a przepisy wymagają dodatkowego solenia. Np. „bardzo szybki makaron a la carbonara" zawiera w sumie 14 gramów soli - nie licząc tej użytej podczas gotowania makaronu.- Delia Smith jest bardzo poważana przez publiczność i ma wielki wpływ na to, co gotujemy. Wielka szkoda, że nie zdaje sobie sprawy, jak niebezpieczna jest sól, bo wygląda na to, że nie sprawdziła tych przepisów - uważa prof. Graham MacGregor, prezes CASH.

Stowarzyszenie sugeruje, że 19 tys. zgonów rocznie wywołanych udarami i atakami serca można by uniknąć, gdyby Brytyjczycy zmniejszyli ilość soli w posiłkach z 9 do 6 gramów dziennie.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce