Na słodko, wytrawnie, a może pikantnie. Różne oblicza owsianki

Jeszcze całkiem niedawno miliony dzieci na samo słowo: owsianka, wpadały w panikę. Często podawana w postaci mlecznej brei, zniechęcała nawet największych żarłoków. Na szczęście te czasy już minęły. Zdrowe i pożywne płatki owsiane nauczyliśmy się traktować z większym szacunkiem i przygotowywać na ich bazie bardzo atrakcyjne dania. Na słodko, wytrawnie, pikantnie... jak kto lubi.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Wciąż jednak jemy ich zbyt mało. Zbyt często też zdrowe płatki owsiane, zastępujemy rozmaitymi gotowymi płatkami śniadaniowymi, które są znacznie bardziej kaloryczne i nafaszerowane - zupełnie niepotrzebnie - sztucznymi dodatkami. Z okazji światowego dnia owsianki, który obchodzimy 10 października, zdecydowanie warto poświęcić tej prostej potrawie trochę uwagi i poznać różne jej oblicza!

Dla zdrowia i wigoru

Podstawą każdej owsianki są płatki zbożowe: najczęściej oczywiście owsiane, ale czasem zastępują je równie zdrowe i pożywne płatki jęczmienne lub żytnie. To bardzo ważne, bo owsiankę zjadamy zazwyczaj na śniadanie - czyli najważniejszy posiłek dnia, który powinien dostarczyć nam energii na wiele godzin i pobudzić nasz organizm do działania. Owsianka dostarczy nam wszystkich składników, których o tej porze dnia najbardziej potrzebujemy.

Płatki zbożowe są bogate w węglowodany, zawierają dużo błonnika, a także witaminy E, B1, biotyny, miedzi czy magnezu. Nie wszyscy sobie zdają sprawę z tego, że płatki są także znakomitym źródłem białka, więc są polecane osobom, które uprawiają sport i są aktywne fizycznie.

Owsianka poprawia pamięć i przeciwdziała narastającemu zmęczeniu czy rozdrażnieniu. Ziarna zbóż zawierają także substancje działające antydepresyjnie. Zupa owsiana stabilizuje też poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko cukrzycy. Nic więc dziwnego, że to pozornie nieatrakcyjne danie doczekało się swojego święta.

Energetyczny poranek

Monotonny smak płatków owsianych nie powinien być przeszkodą i pretekstem, by owsianek nie jeść. Wystarczy kilka dodatków, a dostaniemy zupełnie nowe, smaczne danie.

Oatmeal.
© 123RF

Na pierwszy ogień proponujemy owsiankę kawową, która po przebudzeniu dostarczy nam dodatkowego "kopa". Wystarczy przygotować w garnku mleko z kilkoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej, dodać płatki owsiane, trochę cukru, szczyptę soli i wszystko zagotować. Na koniec dodajemy trochę wiórków gorzkiej czekolady i nasz śniadaniowy energetyk gotowy!

Wsparcie dla mózgu

Do ugotowanej na mleku owsianki możemy również dodać miód i posiekane drobno orzechy. Takie śniadanie pobudzi do działania mózg, co jest istotne dla uczniów, studentów i osób pracujących od rana umysłowo. Do smaku dodajemy szczyptę cynamonu, działającego z kolei jak naturalny środek odchudzający, pobudzający przemianę materii.

Owocowe szaleństwo

Idealnym dodatkiem do płatków owsianych są owoce. Najlepiej, by były świeże. To dodatkowa bomba witaminowa, bardzo wzbogacająca nasz posiłek. Płatki gotujemy w mleku z dodatkiem szczypty cukru i soli. Dodajemy miękkie owoce, takie jak truskawki, maliny, banany, jeżyny lub jagody i borówki i gotowe. Jeśli ich nie mamy, zawsze możemy postawić na owoce suszone - jak rodzynki czy żurawina.
W przypadku owoców twardych, takich jak śliwki, jabłka czy gruszki dobrze je wcześniej poddusić lekko na maśle z dodatkiem cukru. Owsianki owocowe doprawiamy kardamonem, cynamonem i suszonym imbirem.

Alternatywa dla mleka

Zamiast mleka zwierzęcego możemy skorzystać z jego zamienników - mleka sojowego, migdałowego lub ryżowego. Taki płyn zmieni smak gotowego dania - zdaniem wielu, na korzyść. Zazwyczaj nie ma nawet potrzeby używania cukru, mleko roślinne ma przecież w sobie delikatną, własną słodycz.

Płatków owsianych nie musimy gotować w mleku, nawet roślinnym. Dobrym pomysłem jest zastąpienie tego płynu sokiem owocowym. Idealny jest na przykład sok jabłkowy. Płatki wrzucamy do gotującego się soku, nie dodajemy ani cukru, ani soli, gotujemy do miękkości. Przekładamy do miseczek, posypujemy cynamonem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę kawałki jabłek. I gotowe.

Pikantne oblicze śniadanie

Nikt nie powiedział także, że owsianka musi być słodka. Płatki idealnie komponują się z ostrymi przyprawami. Ugotowaną owsiankę możemy z powodzeniem doprawić według uznania. Jeśli potrzebujemy porannego pobudzenia, sięgnijmy po pokrojoną drobno papryczką chili, świeży imbir, kolendrę i miętę. Odrobina soli do smaku i gotowe. To niecodzienna propozycja, ale z pewnością przypadnie do gustu osobom w wytrawnym podniebieniu. Docenią ją też wszyscy, którzy liczą kalorie, czy starają się zrzucić zbędne kilogramy.

Prosto z pieca

Zazwyczaj jadamy owsiankę w formie zupy. Jeśli jednak na przygotowanie śniadania możemy poświęcić kilka minut więcej, poszalejmy i przygotujmy owsiankę – zapiekankę!

Jej kremowa konsystencja i delikatny smak zachwycą każdego. Ugotowaną wcześniej i doprawioną szczyptą soli owsiankę przekładamy do żaroodpornych miseczek, na wierzchu układamy pokrojone w cienkie plasterki banany i truskawki, posypujemy cukrem trzcinowym i zapiekamy pół godziny w piekarniku. Efekt jest zachwycający. Jeśli jednak rano brakuje nam czasu na przygotowanie takiego dania, nic straconego. Zróbmy zapiekankę po południu. Będzie fantastycznym deserem!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie