Na dobry początek dnia. Śniadania w różnych zakątkach świata

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Smacznego!

Obraz
© 123RF

Śniadanie to zdaniem wielu najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W Polsce jest zróżnicowane i przez niektórych pomijane. Jesteście ciekawi jakie podejście do jedzenia śniadań jest w innych krajach? Chcecie poznać australijską pastę vegemite, koreańskie kimczi i islandzki skyr? Koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii.

/ 7Islandzkie śniadanie

Obraz
© 123RF

Podstawową propozycją w śniadaniowym menu Islandczyków jest owsianka z owocami lub orzechami. Ponadto, niezwykle popularnym produktem na wyspie jest przypominający jogurt skyr, produkowany z odtłuszczonego mleka. Islandczycy dodają go do owsianki lub jedzą samodzielnie z dodatkiem owoców i konfitury. Skyr, popularny zresztą w całej Skandynawii, jest też składnikiem wielu dań np. ciast. A co po śniadaniu? Wielu mieszkańców tej krainy lodu zapewne skusi się na ulubiony przez Islandczyków wafelek – Prince Polo.

/ 7Angielskie śniadanie

Obraz
© 123RF

Typowe angielskie śniadanie jest bardzo sycące. Jego podstawę stanowią: sadzone jajko, parówki, bekon oraz fasolka w pomidorowym sosie i tosty. Całość dopełniają pomidory i pieczarki. Tradycja jedzenia tego obfitego posiłku powstała najprawdopodobniej na angielskiej wsi, gdzie ubodzy rolnicy mogli pozwolić sobie tylko na jeden duży posiłek w ciągu całego dnia pracy.

/ 7Argentyńskie śniadanie

Obraz
© iStock.com

Jak przywitać dzień w Buenos Aires? Na pierwszy posiłek w ciągu dnia możemy zjeść słodkie croissanty, medialunas, z owocowym dżemem, masłem i dulce de leche, czyli argentyńskim skondensowanym mlekiem z cukrem. Do tego yerba mate lub czarna kawa. Dacie się skusić?

/ 7Koreańskie śniadanie

Obraz
© Fotolia

Typowe koreańskie śniadanie nie różni się bardzo od innych posiłków serwowanych w tym kraju. Możemy być pewni, że o poranku, w koreańskiej kuchni znajdziemy kimchi, czyli sfermentowaną kiszoną kapustę, ryż oraz zupę. Kimci uchodzi za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Zwykle jest pikantne, ale nie zawsze, bo istnieje nieskończenie wiele odmian tej potrawy. Kiszonkę przygotowuje się zazwyczaj z kapusty pekińskiej, białej rzepy, rzodkwi japońskiej, cebuli, czosnku, papryczki chili i imbiru, jednak często wzbogaca się także jabłkiem, gruszką, marchewką, porem, a niekiedy nawet owocami morza, szczególnie krewetkami. Niezbędna jest sól morska oraz sos sojowy lub rybny. Potrawę często zagęszcza się kleikiem z mąki ryżowej.

/ 7Australijskie śniadanie

Obraz
© 123RF

W Australii znajdziemy wiele elementów kuchni europejskiej. W związku z tym w lokalnych kawiarniach i hotelach na pewno dostaniemy angielskie śniadanie, a także owsiankę i tosty. Jednak, to co wyróżnia australijską kuchnię jest vegemite, czyli pasta z drożdży i warzyw, którą Australijczycy dodają do kanapek.

/ 7Indyjskie śniadanie

Obraz
© 123RF

Regiony w Indiach są bardzo zróżnicowane, także w kwestiach kulinarnych. Czego więc możemy się spodziewać podczas podróży na Półwysep Indyjski? Najprawdopodobniej będziemy mogli zjeść idli, ryżowe placki oraz dosę, naleśniki z mąki ryżowej. Zazwyczaj są podawane z różnego rodzaju sosem chutney lub farszem. Popularnym daniem w tym regionie jest także sambar, czyli zupa z soczewicy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja