Na dobry początek dnia. Śniadania w różnych zakątkach świata

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Smacznego!

Obraz
© 123RF

Śniadanie to zdaniem wielu najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W Polsce jest zróżnicowane i przez niektórych pomijane. Jesteście ciekawi jakie podejście do jedzenia śniadań jest w innych krajach? Chcecie poznać australijską pastę vegemite, koreańskie kimczi i islandzki skyr? Koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii.

/ 7Islandzkie śniadanie

Obraz
© 123RF

Podstawową propozycją w śniadaniowym menu Islandczyków jest owsianka z owocami lub orzechami. Ponadto, niezwykle popularnym produktem na wyspie jest przypominający jogurt skyr, produkowany z odtłuszczonego mleka. Islandczycy dodają go do owsianki lub jedzą samodzielnie z dodatkiem owoców i konfitury. Skyr, popularny zresztą w całej Skandynawii, jest też składnikiem wielu dań np. ciast. A co po śniadaniu? Wielu mieszkańców tej krainy lodu zapewne skusi się na ulubiony przez Islandczyków wafelek – Prince Polo.

/ 7Angielskie śniadanie

Obraz
© 123RF

Typowe angielskie śniadanie jest bardzo sycące. Jego podstawę stanowią: sadzone jajko, parówki, bekon oraz fasolka w pomidorowym sosie i tosty. Całość dopełniają pomidory i pieczarki. Tradycja jedzenia tego obfitego posiłku powstała najprawdopodobniej na angielskiej wsi, gdzie ubodzy rolnicy mogli pozwolić sobie tylko na jeden duży posiłek w ciągu całego dnia pracy.

/ 7Argentyńskie śniadanie

Obraz
© iStock.com

Jak przywitać dzień w Buenos Aires? Na pierwszy posiłek w ciągu dnia możemy zjeść słodkie croissanty, medialunas, z owocowym dżemem, masłem i dulce de leche, czyli argentyńskim skondensowanym mlekiem z cukrem. Do tego yerba mate lub czarna kawa. Dacie się skusić?

/ 7Koreańskie śniadanie

Obraz
© Fotolia

Typowe koreańskie śniadanie nie różni się bardzo od innych posiłków serwowanych w tym kraju. Możemy być pewni, że o poranku, w koreańskiej kuchni znajdziemy kimchi, czyli sfermentowaną kiszoną kapustę, ryż oraz zupę. Kimci uchodzi za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Zwykle jest pikantne, ale nie zawsze, bo istnieje nieskończenie wiele odmian tej potrawy. Kiszonkę przygotowuje się zazwyczaj z kapusty pekińskiej, białej rzepy, rzodkwi japońskiej, cebuli, czosnku, papryczki chili i imbiru, jednak często wzbogaca się także jabłkiem, gruszką, marchewką, porem, a niekiedy nawet owocami morza, szczególnie krewetkami. Niezbędna jest sól morska oraz sos sojowy lub rybny. Potrawę często zagęszcza się kleikiem z mąki ryżowej.

/ 7Australijskie śniadanie

Obraz
© 123RF

W Australii znajdziemy wiele elementów kuchni europejskiej. W związku z tym w lokalnych kawiarniach i hotelach na pewno dostaniemy angielskie śniadanie, a także owsiankę i tosty. Jednak, to co wyróżnia australijską kuchnię jest vegemite, czyli pasta z drożdży i warzyw, którą Australijczycy dodają do kanapek.

/ 7Indyjskie śniadanie

Obraz
© 123RF

Regiony w Indiach są bardzo zróżnicowane, także w kwestiach kulinarnych. Czego więc możemy się spodziewać podczas podróży na Półwysep Indyjski? Najprawdopodobniej będziemy mogli zjeść idli, ryżowe placki oraz dosę, naleśniki z mąki ryżowej. Zazwyczaj są podawane z różnego rodzaju sosem chutney lub farszem. Popularnym daniem w tym regionie jest także sambar, czyli zupa z soczewicy.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej