Smacznego!
Śniadanie to zdaniem wielu najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W Polsce jest zróżnicowane i przez niektórych pomijane. Jesteście ciekawi jakie podejście do jedzenia śniadań jest w innych krajach? Chcecie poznać australijską pastę vegemite, koreańskie kimczi i islandzki skyr? Koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii.
Islandzkie śniadanie
Podstawową propozycją w śniadaniowym menu Islandczyków jest owsianka z owocami lub orzechami. Ponadto, niezwykle popularnym produktem na wyspie jest przypominający jogurt skyr, produkowany z odtłuszczonego mleka. Islandczycy dodają go do owsianki lub jedzą samodzielnie z dodatkiem owoców i konfitury. Skyr, popularny zresztą w całej Skandynawii, jest też składnikiem wielu dań np. ciast. A co po śniadaniu? Wielu mieszkańców tej krainy lodu zapewne skusi się na ulubiony przez Islandczyków wafelek – Prince Polo.
Angielskie śniadanie
Typowe angielskie śniadanie jest bardzo sycące. Jego podstawę stanowią: sadzone jajko, parówki, bekon oraz fasolka w pomidorowym sosie i tosty. Całość dopełniają pomidory i pieczarki. Tradycja jedzenia tego obfitego posiłku powstała najprawdopodobniej na angielskiej wsi, gdzie ubodzy rolnicy mogli pozwolić sobie tylko na jeden duży posiłek w ciągu całego dnia pracy.
Argentyńskie śniadanie
Jak przywitać dzień w Buenos Aires? Na pierwszy posiłek w ciągu dnia możemy zjeść słodkie croissanty, medialunas, z owocowym dżemem, masłem i dulce de leche, czyli argentyńskim skondensowanym mlekiem z cukrem. Do tego yerba mate lub czarna kawa. Dacie się skusić?
Koreańskie śniadanie
Typowe koreańskie śniadanie nie różni się bardzo od innych posiłków serwowanych w tym kraju. Możemy być pewni, że o poranku, w koreańskiej kuchni znajdziemy kimchi, czyli sfermentowaną kiszoną kapustę, ryż oraz zupę. Kimci uchodzi za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Zwykle jest pikantne, ale nie zawsze, bo istnieje nieskończenie wiele odmian tej potrawy. Kiszonkę przygotowuje się zazwyczaj z kapusty pekińskiej, białej rzepy, rzodkwi japońskiej, cebuli, czosnku, papryczki chili i imbiru, jednak często wzbogaca się także jabłkiem, gruszką, marchewką, porem, a niekiedy nawet owocami morza, szczególnie krewetkami. Niezbędna jest sól morska oraz sos sojowy lub rybny. Potrawę często zagęszcza się kleikiem z mąki ryżowej.
Australijskie śniadanie
W Australii znajdziemy wiele elementów kuchni europejskiej. W związku z tym w lokalnych kawiarniach i hotelach na pewno dostaniemy angielskie śniadanie, a także owsiankę i tosty. Jednak, to co wyróżnia australijską kuchnię jest vegemite, czyli pasta z drożdży i warzyw, którą Australijczycy dodają do kanapek.
Indyjskie śniadanie
Regiony w Indiach są bardzo zróżnicowane, także w kwestiach kulinarnych. Czego więc możemy się spodziewać podczas podróży na Półwysep Indyjski? Najprawdopodobniej będziemy mogli zjeść idli, ryżowe placki oraz dosę, naleśniki z mąki ryżowej. Zazwyczaj są podawane z różnego rodzaju sosem chutney lub farszem. Popularnym daniem w tym regionie jest także sambar, czyli zupa z soczewicy.