Na dobry początek dnia. Śniadania w różnych zakątkach świata

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Smacznego!

Obraz
© 123RF

Śniadanie to zdaniem wielu najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W Polsce jest zróżnicowane i przez niektórych pomijane. Jesteście ciekawi jakie podejście do jedzenia śniadań jest w innych krajach? Chcecie poznać australijską pastę vegemite, koreańskie kimczi i islandzki skyr? Koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii.

/ 7Islandzkie śniadanie

Obraz
© 123RF

Podstawową propozycją w śniadaniowym menu Islandczyków jest owsianka z owocami lub orzechami. Ponadto, niezwykle popularnym produktem na wyspie jest przypominający jogurt skyr, produkowany z odtłuszczonego mleka. Islandczycy dodają go do owsianki lub jedzą samodzielnie z dodatkiem owoców i konfitury. Skyr, popularny zresztą w całej Skandynawii, jest też składnikiem wielu dań np. ciast. A co po śniadaniu? Wielu mieszkańców tej krainy lodu zapewne skusi się na ulubiony przez Islandczyków wafelek – Prince Polo.

/ 7Angielskie śniadanie

Obraz
© 123RF

Typowe angielskie śniadanie jest bardzo sycące. Jego podstawę stanowią: sadzone jajko, parówki, bekon oraz fasolka w pomidorowym sosie i tosty. Całość dopełniają pomidory i pieczarki. Tradycja jedzenia tego obfitego posiłku powstała najprawdopodobniej na angielskiej wsi, gdzie ubodzy rolnicy mogli pozwolić sobie tylko na jeden duży posiłek w ciągu całego dnia pracy.

/ 7Argentyńskie śniadanie

Obraz
© iStock.com

Jak przywitać dzień w Buenos Aires? Na pierwszy posiłek w ciągu dnia możemy zjeść słodkie croissanty, medialunas, z owocowym dżemem, masłem i dulce de leche, czyli argentyńskim skondensowanym mlekiem z cukrem. Do tego yerba mate lub czarna kawa. Dacie się skusić?

/ 7Koreańskie śniadanie

Obraz
© Fotolia

Typowe koreańskie śniadanie nie różni się bardzo od innych posiłków serwowanych w tym kraju. Możemy być pewni, że o poranku, w koreańskiej kuchni znajdziemy kimchi, czyli sfermentowaną kiszoną kapustę, ryż oraz zupę. Kimci uchodzi za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Zwykle jest pikantne, ale nie zawsze, bo istnieje nieskończenie wiele odmian tej potrawy. Kiszonkę przygotowuje się zazwyczaj z kapusty pekińskiej, białej rzepy, rzodkwi japońskiej, cebuli, czosnku, papryczki chili i imbiru, jednak często wzbogaca się także jabłkiem, gruszką, marchewką, porem, a niekiedy nawet owocami morza, szczególnie krewetkami. Niezbędna jest sól morska oraz sos sojowy lub rybny. Potrawę często zagęszcza się kleikiem z mąki ryżowej.

/ 7Australijskie śniadanie

Obraz
© 123RF

W Australii znajdziemy wiele elementów kuchni europejskiej. W związku z tym w lokalnych kawiarniach i hotelach na pewno dostaniemy angielskie śniadanie, a także owsiankę i tosty. Jednak, to co wyróżnia australijską kuchnię jest vegemite, czyli pasta z drożdży i warzyw, którą Australijczycy dodają do kanapek.

/ 7Indyjskie śniadanie

Obraz
© 123RF

Regiony w Indiach są bardzo zróżnicowane, także w kwestiach kulinarnych. Czego więc możemy się spodziewać podczas podróży na Półwysep Indyjski? Najprawdopodobniej będziemy mogli zjeść idli, ryżowe placki oraz dosę, naleśniki z mąki ryżowej. Zazwyczaj są podawane z różnego rodzaju sosem chutney lub farszem. Popularnym daniem w tym regionie jest także sambar, czyli zupa z soczewicy.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca