Na co wpływa ryba?
Są nie tylko smaczne. Naukowcy udowadniają, że warto włączyć je do stałego menu i jadać nawet kilka razy w tygodniu. Powód? Ryby poprawiają sprawność mózgu, pomagają utrzymać serce i wzrok w dobrym zdrowiu, a także obniżają ryzyko wystąpienia choroby nerek u osób z cukrzycą.
Nie tylko smaczne
Są nie tylko smaczne. Naukowcy udowadniają, że warto włączyć je do stałego menu i jadać nawet kilka razy w tygodniu. Powód? Ryby poprawiają sprawność mózgu, pomagają utrzymać serce i wzrok w dobrym zdrowiu, a także obniżają ryzyko wystąpienia choroby nerek u osób z cukrzycą.
Źródło witaminy D
Osoby starsze i w średnim wieku, ale z wyższym poziomem witaminy D, mają lepsze możliwości poznawcze, niż ludzie w tym samym wieku z niskim poziomem witaminy D. Oznacza to, że ich mózg funkcjonuje lepiej i jest zdrowszy. Skąd w naszym organizmie bierze się witamina D? Najwięcej powstaje w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych. Drugim ważnym źródłem są... tłuste ryby.
Lepsza pamięć i nie tylko...
Naukowcy przebadali grupę 3000 osób w wieku od 40 do 79 lat. Zaobserwowali, że ludzie z wyższym poziomem witaminy D osiągają lepsze wyniki w testach neuropsychologicznych - mają większą umiejętność skupienia i utrzymania uwagi oraz prędkość przetwarzania informacji. Wyniki są szokujące i wymagają przeprowadzenia dalszych badań tłumaczących udział witaminy D w łagodzeniu skutków obniżenia możliwości poznawczych u osób starszych.
Pomaga w walce ze ślepotą
Związki zawarte w rybach zapobiegają związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest główną przyczyną ślepoty wśród osób starszych. Na chorobę zapada aż 75 proc. osób w wieku 75 lat i starszych. Z badań przeprowadzonych na grupie blisko 700 Amerykanów wynika, że ci, którzy dwa razy w tygodniu jedli ryby, aż o 36 proc. rzadziej cierpi na zwyrodnienie plamki żółtej. Podobny wynik uzyskano na grupie ponad 2300 Australijczyków.
I w walce z innymi chorobami oczu
Naukowcy są przekonani, że właściwe zbilansowanie niezbędnych kwasów tłuszczowych jest kluczowe dla zapobiegania chorobom oczu. Najlepiej jeść nie tylko kwasy omega-3, ale i kwasy omega-6 (znajdujące się np. w warzywach). Trwają bardziej szczegółowe badania, które mają potwierdzić, że spożywanie ryb zapobiega degeneracji plamki żółtej.
Jedz dwa razy w tygodniu
Wiadomo, że jedzenie ryb dwa razy w tygodniu znacznie obniża ryzyko wystąpienia choroby nerek u osób z cukrzycą. Potwierdziły to badania przeprowadzone na grupie 22 tys. osób. Okazało się, że pacjenci zjadający mniej niż jedną porcję ryb tygodniowo, aż czterokrotnie częściej mieli białko w moczu niż ci, którzy w swojej diecie uwzględniali przynajmniej 2 porcje...
Polecane przez naukowców
Przypomnijmy, że białko w moczu jest jednym z najwcześniejszych objawów choroby nerek. Brytyjscy naukowcy zachęcają więc do jedzenia ryb, bo sprzyjają one dobremu funkcjonowaniu układu moczowego i poprawia profil lipidowy osocza.
Serce jak dzwon
Jedzenie ryb korzystnie wpływa także na układ elektryczny serca. Dowiedli tego naukowcy z Harvard Medical School, którzy przebadali prawie 5100 osób w wieku 65 lat i starszych. Szukali związku między spożywaniem kwasów tłuszczowych omega-3, a cechami zapisu EKG.
I brak podwyższonego tętna
Okazało się, że osoby jedzące przynajmniej raz w tygodniu tuńczyka, grillowane lub pieczone ryby, mają znacznie niższe tętno. Ci badani, którzy konsumowali ryby przynajmniej pięć razy w tygodniu mieli znacznie zdrowszy rytm bicia serca.
qk