Na co wpływa ryba?

Są nie tylko smaczne. Naukowcy udowadniają, że warto włączyć je do stałego menu i jadać nawet kilka razy w tygodniu. Powód? Ryby poprawiają sprawność mózgu, pomagają utrzymać serce i wzrok w dobrym zdrowiu, a także obniżają ryzyko wystąpienia choroby nerek u osób z cukrzycą.

Obraz

/ 9Nie tylko smaczne

Obraz
© sxc.hu

Są nie tylko smaczne. Naukowcy udowadniają, że warto włączyć je do stałego menu i jadać nawet kilka razy w tygodniu. Powód? Ryby poprawiają sprawność mózgu, pomagają utrzymać serce i wzrok w dobrym zdrowiu, a także obniżają ryzyko wystąpienia choroby nerek u osób z cukrzycą.

/ 9Źródło witaminy D

Obraz
© sxc.hu

Osoby starsze i w średnim wieku, ale z wyższym poziomem witaminy D, mają lepsze możliwości poznawcze, niż ludzie w tym samym wieku z niskim poziomem witaminy D. Oznacza to, że ich mózg funkcjonuje lepiej i jest zdrowszy. Skąd w naszym organizmie bierze się witamina D? Najwięcej powstaje w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych. Drugim ważnym źródłem są... tłuste ryby.

/ 9Lepsza pamięć i nie tylko...

Obraz
© sxc.hu

Naukowcy przebadali grupę 3000 osób w wieku od 40 do 79 lat. Zaobserwowali, że ludzie z wyższym poziomem witaminy D osiągają lepsze wyniki w testach neuropsychologicznych - mają większą umiejętność skupienia i utrzymania uwagi oraz prędkość przetwarzania informacji. Wyniki są szokujące i wymagają przeprowadzenia dalszych badań tłumaczących udział witaminy D w łagodzeniu skutków obniżenia możliwości poznawczych u osób starszych.

/ 9Pomaga w walce ze ślepotą

Obraz
© sxc.hu

Związki zawarte w rybach zapobiegają związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest główną przyczyną ślepoty wśród osób starszych. Na chorobę zapada aż 75 proc. osób w wieku 75 lat i starszych. Z badań przeprowadzonych na grupie blisko 700 Amerykanów wynika, że ci, którzy dwa razy w tygodniu jedli ryby, aż o 36 proc. rzadziej cierpi na zwyrodnienie plamki żółtej. Podobny wynik uzyskano na grupie ponad 2300 Australijczyków.

/ 9I w walce z innymi chorobami oczu

Obraz
© sxc.hu

Naukowcy są przekonani, że właściwe zbilansowanie niezbędnych kwasów tłuszczowych jest kluczowe dla zapobiegania chorobom oczu. Najlepiej jeść nie tylko kwasy omega-3, ale i kwasy omega-6 (znajdujące się np. w warzywach). Trwają bardziej szczegółowe badania, które mają potwierdzić, że spożywanie ryb zapobiega degeneracji plamki żółtej.

/ 9Jedz dwa razy w tygodniu

Obraz
© sxc.hu

Wiadomo, że jedzenie ryb dwa razy w tygodniu znacznie obniża ryzyko wystąpienia choroby nerek u osób z cukrzycą. Potwierdziły to badania przeprowadzone na grupie 22 tys. osób. Okazało się, że pacjenci zjadający mniej niż jedną porcję ryb tygodniowo, aż czterokrotnie częściej mieli białko w moczu niż ci, którzy w swojej diecie uwzględniali przynajmniej 2 porcje...

/ 9Polecane przez naukowców

Obraz
© flickr.com/lfl/cc 2.0/at

Przypomnijmy, że białko w moczu jest jednym z najwcześniejszych objawów choroby nerek. Brytyjscy naukowcy zachęcają więc do jedzenia ryb, bo sprzyjają one dobremu funkcjonowaniu układu moczowego i poprawia profil lipidowy osocza.

/ 9Serce jak dzwon

Obraz
© sxc.hu

Jedzenie ryb korzystnie wpływa także na układ elektryczny serca. Dowiedli tego naukowcy z Harvard Medical School, którzy przebadali prawie 5100 osób w wieku 65 lat i starszych. Szukali związku między spożywaniem kwasów tłuszczowych omega-3, a cechami zapisu EKG.

/ 9I brak podwyższonego tętna

Obraz
© flickr.com/stuart_spivack/cc 2.0/at/sa

Okazało się, że osoby jedzące przynajmniej raz w tygodniu tuńczyka, grillowane lub pieczone ryby, mają znacznie niższe tętno. Ci badani, którzy konsumowali ryby przynajmniej pięć razy w tygodniu mieli znacznie zdrowszy rytm bicia serca.

qk

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości