Muszle ze szpinakiem i fetą
- 400 g szpinaku
- 1 opakowanie makaronu duże muszelki
- 1 opakowanie sera feta
- 50 g mozzarelli we wiórkach
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki posiekanych listków bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, przyprawy
[list=1]
[]Makaron wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i skrop 1 łyżką oliwy. Delikatnie wymieszaj i odstaw.
[]Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na patelni na 1 łyżce oliwy.
[]Dodaj szpinak i duś, aż liście się zblanszują (3-4) min. Wsyp pokruszony ser feta i listki bazylii. Wymieszaj i dopraw pieprzem.
[]Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni (grzanie góra- dół). Dno naczynie żaroodpornego posmaruj oliwą.
[*]Napełnione farszem muszle ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp mozzarellą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Ustaw piekarnik na funkcję grill i zapiekaj jeszcze 5 minut.
[/list]
Przepis dodał użytkownik Mania20
Podziel się opinią
Komentarze