Muśnij sobie dania wytrawne! Sałatka, grzanki, tarta z owocowym akcentem to… mus!

Słysząc słowa "owocowy mus", wiele osób instynktownie myśli o deserach. Nic w tym dziwnego, bo jako składnik dań serwowanych na słodko sprawdza się on idealnie. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że świetnie wypada także w roli dodatku do potraw wytrawnych. Musy owocowe Herbapol doskonale pasują do sałatek, grzanek czy serowej tarty. A do tego są niezwykle proste w zastosowaniu – wystarczy odkręcić opakowanie, polać danie i … zajadać!

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Naturalna słodycz owoców sprawia, że najczęściej, w różnej formie, dodajemy je do ciast, lodów czy smoothie. Jednak doskonałym pomysłem jest także wykorzystanie ich jako składników dań wytrawnych. Kaczka z jabłkami czy góralski ser z żurawiną to klasyczne przykłady, które zapewne większości są znane, ale to tylko niewielki ułamek kulinarnych możliwości. W kuchni warto eksperymentować – to świetna zabawa, a jej efekty mogą nas bardzo miło zaskoczyć! Chęć odkrywania nowych smaków i poszerzanie kulinarnych horyzontów sprawiają, że przygotowywanie domowych posiłków przestaje być nielubianym obowiązkiem, a staje się przyjemnością i formą hobby. A przecież o to chodzi!

[1/3] Źródło zdjęć: materiały partnera |

Taki dodatek, to MUS!

Aby smakiem i aromatem pysznych owoców móc cieszyć się przez cały rok, warto mieć pod ręką musy Herbapol. Co je wyróżnia? Innowacyjna forma i opakowanie, doskonały smak, a przede wszystkim – łatwość użycia i mnogość zastosowań. Musy powstają z minimum 300 g owoców na 300 g produktu, mają gęstą, półpłynną, aksamitną konsystencję i są dostępne w trzech wariantach: Truskawki, Wiśnie oraz Mango & Brzoskwinie. Musy Herbapol są idealnym dodatkiem nie tylko do naleśników, placuszków, owsianki czy deserów, ale także do dań obiadowych oraz szybkich przekąsek o wytrawnym charakterze. Dowód? Trzy poniższe przepisy, których autorką jest znana ekspertka kulinarna Daria Ładocha. Smacznego!

Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem na bazie musu Herbapol Mango & brzoskwinie

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona na plasterki
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 1 mała sałata lodowa
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 zielony ogórek, pokrojony w plastry ze skórą
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki
  • 4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
  • ½ pęczka mięty
  • ¼ pęczka koperku
© materiały partnera

Sos:

  • 1 opakowanie musu Herbapol Mango & Brzoskwinie
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie
  • sok z limonki
  • kolendra świeżaSposób przygotowania:

Kurczaka natrzyj, solą, pieprzem i papryką. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, podsmaż kurczaka na złoty kolor. Na półmiskach ułóż liście sałaty rzymskiej i porwanej sałaty lodowej. Na wierzchu ułóż ogórka, paprykę, marchewkę i cebulę. W oddzielnej misce wymieszaj mus Herbapol Mango & Brzoskwinie z czosnkiem, sosem sojowym, posiekaną kolendrą, sezamem i chili. Na sałacie ułóż kurczaka, polej dużą porcją powstałego dressingu, udekoruj musem Herbapol Mango & Brzoskwinie, orzechami, miętą i koperkiem.

Grzanki z kozim serem i musem Herbapol Truskawki

Składniki do przygotowania 4 porcji:

  • 1 duża bagietka
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • 1 roladka dojrzewająca koziego sera w roladzie
  • 2 szalotki pokrojone w piórka
  • oliwa z oliwek
  • 100 g czarnych oliwek, pokrojonych w plastry
  • 1 opakowanie musu Herbapol Truskawki
  • rukola
  • kilka liści mięty
  • prażone pestki dyni
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
© materiały partnera

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C w trybie grill. Bagietkę pokrój na grubsze kromki i posmaruj oliwą. Umieść kanapeczki na ruszcie i piecz w piekarniku do zarumienienia. Nie zapomnij obrócić grzanki aby opiec dwie strony. Szalotkę posiekaj i podsmaż na łyżce masła klarowanego. Posmaruj bagietkę czerwonym pesto oraz ułóż na niej pokrojony ser, oliwki i przygotowaną wcześniej szalotkę. Na wierzchu dodaj mus Herbapol Truskawki. Udekoruj rukolą, pestkami dyni oraz miętą.

Wytrawna tarta serowa z musem Herbapol Wiśnie

Składniki do przygotowania 4 porcji

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki pestek słonecznika
© materiały partnera

Nadzienie:

  • 500 ml śmietanki 36
  • 5 jajek
  • 200 g tartego sera grana padano
  • 125 g sera brie, pokrojonego w plastry
  • 100 g gorgonzoli pokrojonej w kostkę
  • 100 g orzechów włoskich, pokrojonych
  • 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 1 por (biała część) pokrojony w plasterki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz do smaku
  • 1 mus Herbapol Wiśnie

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni w trybie włączonych grzałek góra-dół. Składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć na jednolitą masę. Zwróć uwagę, aby czas zagniatania ciasta nie był krótszy niż około 10 minut. Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij ciasto i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Nie wyłączaj piekarnika.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pora aż nabierze słodyczy i złotego koloru. W osobnym naczyniu połącz mikserem śmietanę, ser grana padano, jajka, pieprz i tymianek. Do wystygniętego ciasta przełóż najpierw powstałą masę śmietanową, a następnie odsączonego pora, ser brie i gorgonzolę. Całość posyp orzechami i wstaw do pieca na 30 minut. Przed podaniem udekoruj tartę musem Herbapol Wiśnie.

Cena: Mus owocowy Herbapol (różne rodzaje) – 5,99 zł/op.

"Herbapol-Lublin" S.A. to lider polskiego rynku spożywczego z historią sięgającą 1949 roku. Od samego początku inspiruje się naturą i czerpie z jej bogactwa, oferując konsumentom produkty wysokiej jakości. Portfolio produktowe firmy obejmuje kategorie syropów owocowych, herbatek owocowych, ziołowych, funkcjonalnych, herbat białych, zielonych, czerwonych i czarnych, produktów dżemowych, gotowych do picia napojów herbacianych oraz cukierków odświeżających. W portfolio produktowym marki znajdziemy m.in. Herbapol, Big-Active, Zioła Mnicha, Polana. Herbapol-Lublin to świetny przykład połączenia tradycji z nowoczesnością. Marka niezmiennie cieszy się zaufaniem czterech pokoleń konsumentów.

Materiał sponsorowany przez Herbapol-Lublin
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie