Mrozimy warzywa i owoce na zimę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Zatrzymaj smak lata

Obraz
© 123RF.COM

Mrożenie żywności to najlepszy sposób, by zimą cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców, kiedy w sklepach możemy dostać tylko te importowane. Sezon trwa na tyle krótko, że nim zdążymy się nim nacieszyć. Zamrażaj więc świeże warzywa i owoce. W jakich pojemnikach to robić i w jakiej temperaturze?

Warzywa i owoce, które chcesz zamrozić, muszą być przede wszystkim dojrzałe, nieuszkodzone i jak najświeższe. Pamiętaj, że od chwili zerwania, z każdym dniem owoce i warzywa tracą cenne składniki odżywcze, dlatego staraj się zamrozić je jak najszybciej po przyniesieniu do domu. A jakie warzywa i owoce najlepiej wybierać do mrożenia? W zasadzie wszystkie, choć nie radziłabym mrozić sałaty, rzodkiewek, cebuli i czosnku - te warzywa zdecydowanie się do tego nie nadają.
Zobacz też wideo: Ranking najzdrowszych owoców:

/ 7Jak przygotować warzywa i owoce do mrożenia?

Obraz
© 123RF.COM

Najpierw obierz, poporcjuj i dokładnie umyj warzywa i owoce, a następnie osusz, układając je na papierowych ręcznikach. Mrożenie mokrych produktów nie jest dobrym pomysłem  -  pogarsza jakość żywności, powoduje, że poszczególne jej części sklejają się lub zmieniają swój naturalny kształt. Warto przed włożeniem warzyw i owoców do zamrażalnika, najpierw na parę godzin wstawić je do lodówki, by wstępnie je oziębić, a dopiero później mrozić.

/ 7Blanszować czy nie?

Obraz
© 123RF.COM

Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje się inaczej  -  parząc i chłodząc dłużej lub krócej. Zasada jest tylko jedna  -  tyle samo czasu warzywa powinny spędzić w gorącej, co w zimnej wodzie.

/ 7Pojemniki i woreczki

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy twoje warzywa są już umyte, poporcjowane, zblanszowane i osuszone, możesz przystąpić do mrożenia. Najlepiej jeśli zrobisz to w specjalnie przeznaczonych do mrożenia woreczkach - po prostu wsypujesz do nich warzywa lub owoce (nie za dużo, ale też nie za mało  -  tak, by z łatwością zamknąć woreczek), usuwasz nagromadzone w środku powietrze, opisujesz co i od kiedy znajduje się w woreczku i wkładasz go do zamrażarki. Możesz użyć też plastikowych pojemników, które szczelnie zamkniesz (np. po lodach)
i opiszesz. A czy próbowałeś kiedyś mrozić warzywa i owoce w formie puree? To świetny pomysł na błyskawiczny koktajl lub zupę krem. Wystarczy, że przed mrożeniem zblendujesz owoce i jarzyny, a następnie przełożysz je do foremek na lód lub małych, szczelnie zamykających się, niewielkich pojemniczków.

/ 7Drobne owoce i warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Drobne warzywa i owoce (groszek, truskawki, jagody, poziomki, maliny, jeżyny) po oczyszczeniu z szypułek, umyciu i osuszeniu najpierw wyłóż na tackę i tak zamróź, a dopiero potem przesyp do woreczków i opisz. W ten sposób nie posklejają się, a po rozmrożeniu, na torcie czy babeczkach będą wyglądać jak świeże. Możesz także zamrozić swoje ulubione mieszanki warzyw, które potem wylądują w ekspresowej zupie jarzynowej lub na patelni. Przed zamrożeniem jarzyny pokrój w kostkę, słupki lub zetrzyj na tarce  -  zaoszczędzisz czas i pieniądze, gotując zimą pyszną zupę jarzynową.

/ 7Mrożenie ziół

Obraz
© Shutterstock.com

Zioła również możesz zamrozić. Natkę pietruszki, koperek czy zioła umyj, osusz i posiekaj, a następnie przełóż do małych pojemniczków i szczelnie zamknij. Do zimowej zupy będą idealne.

/ 7Jak rozmrażać?

Obraz
© 123RF.COM

Odpowiednie rozmrażanie żywności jest równie ważne, co jej zamrażanie. Produkty, które chcesz rozmrozić, połóż na najniższą półkę w lodówce lub w chłodnym miejscu. Pamiętaj, że im wolniejszy będzie proces rozmrażania, tym produkty po rozmrożeniu będą smaczniejsze. Owoce najlepiej wyjmij z zamrażarki kilka godzin wcześniej i zostaw na najniższej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej. Natomiast warzywa możesz wrzucić bezpośrednio na patelnię lub do garnka po wyjęciu z zamrażarki. Alternatywą jest kuchenka mikrofalowa, dzięki której wszystko rozmraża się błyskawicznie. Jednak jej użycie powoduje znaczne straty minerałów i witamin, co zdecydowanie zmniejsza wartości odżywcze przygotowywanych potraw.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości