Kulinarne inspiracje
Chociaż znamy je głównie z deserów, morele świetnie pasują do dań obiadowych. Ich słodki smak świetnie pasuje do mięs, ryżu, a nawet do sałaty. Zapraszamy do naszej galerii, w której przygotowaliśmy 5 inspiracji na wytrawne dania z morelami.
Kurczak w curry z morelami
Morele świetnie sprawdzą się w mięsnych potrawach. Ich słodki smak świetnie przełamuje ostrość sosu curry. Z dodatkiem delikatnych kawałków piersi z kurczaka stanowić będą aromatyczną ucztę. Tę orientalną potrawę najlepiej podawać z ryżem, z którym stanowi smaczny i pożywny duet.
Risotto z morelami
Risotto z morelami na bazie ryżu arborio możemy ugotować w kilku wersjach. Jedną z nich jest ryż na słodko, w którym do owoców dodamy cynamon, imbir, wanilię i mleko. Druga propozycja to bardziej wytrawne danie, które dzięki przyprawom – oregano i ziołom prowansalskim, nabierze wyjątkowego charakteru.
Sałatka z morelami, szynką i fetą
Sałatka w letnie popołudnie to zawsze dobry pomysł. Dlaczego więc nie wykorzystać do niej świeżych moreli? Szczególnie, że większość produktów niezbędnych do jej przygotowania, znajduje się zazwyczaj w naszych lodówkach. Co więc znajduje się w tej smacznej sałatce? Niezbędne będą m.in. szynka, morele, ser feta, rukola, uprażone pestki dyni, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny i tymianek.
Schab nadziewany morelami
Morele fantastycznie sprawdzają się przy faszerowaniu schabu. Dzięki nim mięso nie będzie suche. Stanie się za to bardziej soczyste i słodkie. Całość dania możemy zwieńczyć aromatycznym morelowym sosem z dodatkiem rozmarynu i tymianku.
Kuskus z morelami
Kuskus ze smacznymi dodatkami do dobry pomysł na lekki obiad w gorący dzień. W dodatku pożywna kasza i owoce będą szybkim w przygotowaniu posiłkiem. Czego więc potrzebujemy do przyrządzenia tej potrawy? Na pewno wśród składników nie może zabraknąć: kaszy kuskus, świeżych moreli, płatków migdałów, natki pietruszki, kolendry, oliwy z oliwy, soli i pieprzu.