Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5

Modra kapusta w soku pomarańczowym

Przepis
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1,5kg główka czerwonej kapusty
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 500-600ml soku pomarańczowego
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 2-3 łyżki soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1,5 łyżki gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki octu winnego
Przepis

Na maśle smażymy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem szczypty soli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną czerwoną kapustę, zalewamy octem winnym oraz sokiem z cytryny i smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty, aż kapusta nieco zmięknie. Dolewamy sok pomarańczowy, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, dość często mieszając, by kapusta nie przywarła do garnka. Po tym czasie, sprawdzamy, czy kapusta osiągnęła już odpowiednią miękkość . Jeśli tak, sprawdzamy smak – może się okazać, że kapusta jest mało wyrazista w smaku, wówczas doprawiamy raz jeszcze solą, miodem, odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej. Właściwy smak tejże kapusty to słodko-kwaśny i należy ją doprawiać tak długo, aż osiągnie smak doskonały! :)

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

d2isyz5

Podziel się opinią

Share
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5