Modra kapusta w soku pomarańczowym
- 1,5kg główka czerwonej kapusty
- 3 cebule średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- 500-600ml soku pomarańczowego
- 1/3 łyżeczki kminku
- 2-3 łyżki soli
- pieprz świeżo zmielony
- 1,5 łyżki gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki octu winnego
Na maśle smażymy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem szczypty soli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną czerwoną kapustę, zalewamy octem winnym oraz sokiem z cytryny i smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty, aż kapusta nieco zmięknie. Dolewamy sok pomarańczowy, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, dość często mieszając, by kapusta nie przywarła do garnka. Po tym czasie, sprawdzamy, czy kapusta osiągnęła już odpowiednią miękkość . Jeśli tak, sprawdzamy smak – może się okazać, że kapusta jest mało wyrazista w smaku, wówczas doprawiamy raz jeszcze solą, miodem, odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej. Właściwy smak tejże kapusty to słodko-kwaśny i należy ją doprawiać tak długo, aż osiągnie smak doskonały! :)
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Podziel się opinią
Komentarze