Modra kapusta w soku pomarańczowym

Obraz

Składniki

  • 1,5kg główka czerwonej kapusty
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 500-600ml soku pomarańczowego
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 2-3 łyżki soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1,5 łyżki gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki octu winnego

Przepis

Na maśle smażymy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem szczypty soli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną czerwoną kapustę, zalewamy octem winnym oraz sokiem z cytryny i smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty, aż kapusta nieco zmięknie. Dolewamy sok pomarańczowy, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, dość często mieszając, by kapusta nie przywarła do garnka. Po tym czasie, sprawdzamy, czy kapusta osiągnęła już odpowiednią miękkość . Jeśli tak, sprawdzamy smak – może się okazać, że kapusta jest mało wyrazista w smaku, wówczas doprawiamy raz jeszcze solą, miodem, odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej. Właściwy smak tejże kapusty to słodko-kwaśny i należy ją doprawiać tak długo, aż osiągnie smak doskonały! :)

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀