Trwa ładowanie...
d166pen
28-03-2014 15:01

Mocno pomarańczowa tarta

Przepis
4.4
(15 głosów)
Oceń:
d166pen
Składniki
  • SPÓD
  • 250 g herbatników korzennych
  • 100 g roztopionego masła
    • MASA
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 pomarańcze obrane ze skórki
Przepis

Za pomocą blendera rozkruszamy herbatniki na pył. Dodajemy do nich skórkę z połowy pomarańczy oraz roztopione masło. Wszystko mieszamy. Formę do tarty natłuszczamy. Jej dno oraz boki wykładamy powstałą masą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy ciasto.

W tym wolnym czasie warto przygotować krem. Mikserem na wolnych obrotach, ubijamy kremówkę, aż będzie gęsta. Cukier ucieramy z serkiem mascarpone. Pod koniec ucierania, dodajemy sok z połowy pomarańczy. Następnie dodajemy ubitą wcześniej śmietanę kremówkę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Tak gotowy krem równo rozprowadzamy na wychłodzony spód i wszystko chłodzimy w lodówce.
Obrane ze skórki pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Masło z cukrem rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej pomarańcze przez 10 minut po każdej stronie. Podsmażone pomarańcze wystudzamy.

Schłodzone ciasto posypujemy przygotowanymi pomarańczami. Opcjonalnie można dodatkowo posypać tartę otartą skórką z pomarańczy.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d166pen
d166pen
d166pen
Więcej tematów
d166pen