Mocno pomarańczowa tarta
- SPÓD
- 250 g herbatników korzennych
- 100 g roztopionego masła
- MASA
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 50 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 pomarańcze obrane ze skórki
Za pomocą blendera rozkruszamy herbatniki na pył. Dodajemy do nich skórkę z połowy pomarańczy oraz roztopione masło. Wszystko mieszamy. Formę do tarty natłuszczamy. Jej dno oraz boki wykładamy powstałą masą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy ciasto.
W tym wolnym czasie warto przygotować krem. Mikserem na wolnych obrotach, ubijamy kremówkę, aż będzie gęsta. Cukier ucieramy z serkiem mascarpone. Pod koniec ucierania, dodajemy sok z połowy pomarańczy. Następnie dodajemy ubitą wcześniej śmietanę kremówkę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Tak gotowy krem równo rozprowadzamy na wychłodzony spód i wszystko chłodzimy w lodówce.
Obrane ze skórki pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Masło z cukrem rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej pomarańcze przez 10 minut po każdej stronie. Podsmażone pomarańcze wystudzamy.
Schłodzone ciasto posypujemy przygotowanymi pomarańczami. Opcjonalnie można dodatkowo posypać tartę otartą skórką z pomarańczy.
Podziel się opinią
Komentarze