Trwa ładowanie...

Miód i kurkuma. Prosta mikstura o magicznych właściwościach

Pozornie zwykła przyprawa i wykorzystywany do wielu dań "słodzik" tworzą połączenie, którego działania do końca nie są w stanie wyjaśnić nawet lekarze. Otóż okazuje się, że miód z kurkumą stanowią jeden z najsilniejszych antybiotyków. Jak go przygotować?

Miód i kurkuma. Prosta mikstura o magicznych właściwościachŹródło: 123RF.COM, fot: 123rf
dm457zh
dm457zh

Kurkuma to popularna przyprawa znana ze swoich niezwykłych właściwości kulinarnych i leczniczych. Przez wiele lat stosowana była w medycynie ajurwedyjskiej, chińskiej i indyjskiej do leczenia różnych problemów - takich jak choroby wątroby, problemy układu oddechowego, problemy żołądkowe czy skórne.

Ten dodatek plasuje się wysoko także na liście rzeczy, które pomagają w walce z nowotworami złośliwymi i różnego rodzaju zakażeniami. Wszystko dlatego, że zawarta w kurkumie kurkumina ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Może skutecznie leczyć zapalenie żołądka, drobnoustroje, H. Pylori oraz wrzody trawienne i żołądkowe. Przyjmowanie 200 mg kurkumy dziennie może znacznie zmniejszyć objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.

Kurkuma jest również doskonałym źródłem Turmeronu, bioaktywnego pierwiastka, który pomaga w regernacji komórek mózgowych. Dlatego też stosowana jest w leczeniu Alzheimera.

Zobacz też: Miód - naturalny lek. Jaki wybrać?

Jak zrobić naturalny antybiotyk z kurkumą? Wystarczy dodać łyżeczkę tej przyprawy do 100 gramów miodu i dobrze wymieszać. Pomoże w zwalczaniu grypy i innych infekcji. Próbowaliście już takiego sposobu?

dm457zh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm457zh
Więcej tematów