Miód i kurkuma. Prosta mikstura o magicznych właściwościach

Pozornie zwykła przyprawa i wykorzystywany do wielu dań "słodzik" tworzą połączenie, którego działania do końca nie są w stanie wyjaśnić nawet lekarze. Otóż okazuje się, że miód z kurkumą stanowią jeden z najsilniejszych antybiotyków. Jak go przygotować?

Zalety spożywania kurkumy i miodu.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM | 123rf
Paulina Ermel

Kurkuma to popularna przyprawa znana ze swoich niezwykłych właściwości kulinarnych i leczniczych. Przez wiele lat stosowana była w medycynie ajurwedyjskiej, chińskiej i indyjskiej do leczenia różnych problemów - takich jak choroby wątroby, problemy układu oddechowego, problemy żołądkowe czy skórne.

Ten dodatek plasuje się wysoko także na liście rzeczy, które pomagają w walce z nowotworami złośliwymi i różnego rodzaju zakażeniami. Wszystko dlatego, że zawarta w kurkumie kurkumina ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Może skutecznie leczyć zapalenie żołądka, drobnoustroje, H. Pylori oraz wrzody trawienne i żołądkowe. Przyjmowanie 200 mg kurkumy dziennie może znacznie zmniejszyć objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.

Kurkuma jest również doskonałym źródłem Turmeronu, bioaktywnego pierwiastka, który pomaga w regernacji komórek mózgowych. Dlatego też stosowana jest w leczeniu Alzheimera.

Zobacz też: Miód - naturalny lek. Jaki wybrać?

Jak zrobić naturalny antybiotyk z kurkumą? Wystarczy dodać łyżeczkę tej przyprawy do 100 gramów miodu i dobrze wymieszać. Pomoże w zwalczaniu grypy i innych infekcji. Próbowaliście już takiego sposobu?

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca