Miód i kurkuma. Prosta mikstura o magicznych właściwościach

Pozornie zwykła przyprawa i wykorzystywany do wielu dań "słodzik" tworzą połączenie, którego działania do końca nie są w stanie wyjaśnić nawet lekarze. Otóż okazuje się, że miód z kurkumą stanowią jeden z najsilniejszych antybiotyków. Jak go przygotować?

Zalety spożywania kurkumy i miodu.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM | 123rf
Paulina Ermel

Kurkuma to popularna przyprawa znana ze swoich niezwykłych właściwości kulinarnych i leczniczych. Przez wiele lat stosowana była w medycynie ajurwedyjskiej, chińskiej i indyjskiej do leczenia różnych problemów - takich jak choroby wątroby, problemy układu oddechowego, problemy żołądkowe czy skórne.

Ten dodatek plasuje się wysoko także na liście rzeczy, które pomagają w walce z nowotworami złośliwymi i różnego rodzaju zakażeniami. Wszystko dlatego, że zawarta w kurkumie kurkumina ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Może skutecznie leczyć zapalenie żołądka, drobnoustroje, H. Pylori oraz wrzody trawienne i żołądkowe. Przyjmowanie 200 mg kurkumy dziennie może znacznie zmniejszyć objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.

Kurkuma jest również doskonałym źródłem Turmeronu, bioaktywnego pierwiastka, który pomaga w regernacji komórek mózgowych. Dlatego też stosowana jest w leczeniu Alzheimera.

Zobacz też: Miód - naturalny lek. Jaki wybrać?

Jak zrobić naturalny antybiotyk z kurkumą? Wystarczy dodać łyżeczkę tej przyprawy do 100 gramów miodu i dobrze wymieszać. Pomoże w zwalczaniu grypy i innych infekcji. Próbowaliście już takiego sposobu?

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg