Mini tarty z brzoskwiniami lub nektarynkami
Warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Kupując je, zwróćcie jednak uwagę, by było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Z ciasta francuskiego szybko przygotujecie pyszne mini tarty z brzoskwiniami lub nektarynkami. Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Brzoskwinie lub nektarynki obrać, wyjąć pestki. Pokroić.
- Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki).
- 2 jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać cukier waniliowy i sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami.
- Ciasto francuskie rozwałkować do wymaganej wielkości, wszystko zależy od posiadanych form.
- Formy do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć je ciastem.
- Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Na cieście ułożyć owoce. Na owoce wylać masę jajeczną.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na najniższy poziom na 25–25 minut, aż masa ładnie się zrumieni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl