Trwa ładowanie...

Mięso z krokodyla – jak to jeść?

"Jeśli nie chcesz mojej zguby, krokodyla daj mi luby" – mówi Klara do Papkina we fredrowskiej "Zemście". Wtedy drapieżny gad uchodził za symbol niedostępnej egzotyki, dziś także w Polsce możemy kupić jego mięso, ciekawe w smaku, delikatne i bogate w cenne składniki odżywcze. Jak przyrządzić ten specjał?

Steki z krokodyla mogą być bardzo ciekawym produktem kulinarnymSteki z krokodyla mogą być bardzo ciekawym produktem kulinarnymŹródło: Adobe Stock
d2hhaum
d2hhaum

Niewiele zwierząt zamieszkuje naszą planetę równie długo, co krokodyl, który pojawił się na Ziemi ponad 80 milionów lat przed człowiekiem. Potężny gad, świetnie pływający, a często także równie szybko biegający, od zawsze budził respekt i podziw. Nieprzypadkowo zajmował ważne miejsce w wielu dawnych kulturach, m.in. egipskiej czy azteckiej. Prawdopodobnie właśnie krokodyl stał się inspiracją licznych opowieści o smokach.

Drapieżnik od wieków jest też chętnie… zjadany. Już na początku XX wieku w Australii, południowej Afryce i południowo-wschodniej Azji zaczęły powstawać farmy krokodyli. Początkowo zwierzęta hodowano przede wszystkim dla skóry, z której wyrabiano modne torebki czy buty. Z czasem doceniono także walory mięsa tych gadów, delikatnego, jędrnego, zwartego i przypominającego w smaku ryby lub owoce morza, szczególnie homara. W wielu miejscach świata, zwłaszcza Azji, od dawna ceni się je także z powodu walorów leczniczych, w medycynie chińskiej uchodzi m.in. za remedium na przeziębienie.

Przeciętny krokodyl daje około 12 kilogramów mięsa. Za najsmaczniejszą uchodzi górna część ogona, gdzie znajduje się szczególnie dużo mięśni. Wycinane z nich steki można dziś kupić także w Polsce. Ich wygląd może zaskoczyć, gdyż są niemal białe, jaśniejsze nawet od drobiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzone sposoby na soczyste i pyszne mięso

Mięso krokodyla – wartości odżywcze

Krokodyle mięso dostarcza m.in. solidnej dawki cennych białek, w tym treoniny, izoleucyny i waliny, które wpływają na poprawę samopoczucia i złagodzenie stresu, "podkręcają" pamięć i koncentrację, a także zmniejszają uczucie zmęczenia po wysiłku fizycznym (nieprzypadkowo często pojawiają się w składzie suplementów dla osób uprawiających sport).

d2hhaum

Krokodyle steki są bogatym źródłem witamin z grupy B, choćby B12 podnoszącej odporność na stres, zapobiegającej anemii, poprawiającej apetyt, a nawet zmniejszającej ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Skrywają liczne minerały: żelazo, fosfor czy potas, co w połączeniu z niską zawartością kalorii stanowi bardzo ciekawą propozycję dla osób restrykcyjnie pilnujących diety.

W porównaniu do wieprzowiny czy wołowiny, mięso krokodyla zawiera znacznie mniej cholesterolu (7 mg w 100 g produktu), dostarcza natomiast dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których pozytywny wpływ na zdrowie potwierdziły liczne badania naukowe. Znacząco obniżają ryzyko schorzeń układu krążenia (w tym choroby niedokrwiennej serca, choroby wieńcowej, udaru), zmniejszają stany zapalne, pomagając chronić przed m.in. reumatoidalnym zapaleniem stawów czy migrenowym bólem głowy oraz zapobiegają nowotworom (jelita grubego, prostaty, piersi). Kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na układ nerwowy i działają antydepresyjnie.

Mięso krokodyla – jak wykorzystać je w kuchni

Steki z krokodyla mogą być bardzo ciekawym produktem kulinarnym, ale należy pamiętać o jednej zasadzie – nie powinny być poddawane zbyt długiej obróbce termicznej, która spowoduje, że mięso stanie się suche i łykowate.

Jak je przyrządzić? Na początku steki warto zamarynować w oliwie, z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, opcjonalnie także curry, tartego imbiru czy płatków chili. Taką emulsją smarujemy mięso i odstawiamy na godzinę. Przed smażeniem nie używamy soli sprawiającej, że specjał stwardnieje i wyschnie.

d2hhaum

Krokodyle steki możemy zgrillować albo usmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym maśle klarowanym (ilość tłuszczu zwiększamy, jeśli mięso nie było zamarynowane). Solimy je dopiero po usmażeniu. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, by "odpoczęły". Serwujemy polane tłuszczem, na którym się smażyły, z frytkami czy pieczonymi ziemniakami.

Mięso krokodyla z powodzeniem możemy też mielić, by przyrządzić z niego burgery czy zrazy. Nadaje się też do rozmaitych zapiekanek, w Australii chętnie przyrządza się je w cieście.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj